EU-ledere forbigår åben konflikt med Polen og Ungarn i tavshed ved topmøde

KRISE: Den gidselsituation, som Polen og Ungarn har sat EU’s næste syvårsbudget og coronagenopretningsfond i, blev mere eller mindre ignoreret ved EU-topmøde.

Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, mente ikke, der var grund til at ødelægge den gode stemning ved at tale om konflikten med Polen og Ungarn.
Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, mente ikke, der var grund til at ødelægge den gode stemning ved at tale om konflikten med Polen og Ungarn.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I en stramt koordineret øvelse valgte 24 ud af 27 stats- og regeringschefer torsdag aften at vende den anden kind til og undgå en konfrontation med Ungarn og Polen, der siden i mandags har holdt EU’s 13.500 milliarder kroner store syvårsbudget og coronagenopretningsfond gidsel i protest.

Ved et topmøde, som var indkaldt for at tage temperaturen på coronasituationen på det hårdt ramte kontinent, stod den ungarske og den polske premierminister ved det vetokort, som de har trukket i protest imod, at midler fra EU fremover skal gøres afhængige af, at et land lever op til Unionens demokratiske grundregler.

Aftalen om at trække lande i EU-støtte, hvis de forbryder sig mod retsstatsprincipperne, faldt på plads tidligere på måneden og har et stort flertal bag sig blandt EU-landene. Det har skabt stor vrede og frustration, at Ungarn og Polen nu forsøger at komme uden om den aftale ved at sætte sig på pengekassen og derved forsinke udbetalingerne på et kritisk tidspunkt.

Både Ungarn og Polen har omvendt talt med store bogstaver over for de øvrige EU-lande de seneste dage i protest over den nye retsstatsmekanisme, som de mener er rettet særligt mod dem.

Den polske premierminister, Mateusz Morawicki, tordnede onsdag inden topmødet imod det, han mente var et forsøg fra "det europæiske oligarki" på at dominere svagere lande.

"Vi siger et højt ja til EU, men vi siger et højt nej til forskellige mekanismer, der udskammer os som børn og behandler Polen og andre EU-lande ulige," sagde han.

Slovensk støtte
Allerede inden mødet stod det dog også klart, at der var et stærkt ønske fra formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, til de øvrige EU-ledere om ikke at bruge lejligheden til at tale med store bogstaver over for de to lande, selv om flere særligt sydeuropæiske lande er særdeles oprørte over udsigten til, at udbetalingen af hårdt tiltrængte coronamilliarder kan blive forsinket.

Kun Slovenien brød den tavshed og stillede sig på Ungarns og Polens side.

Charles Michel lover, at han fortsætter diskussionerne med de enkelte landes ledere for at finde en vej ud af miseren.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00