EU-overblik: Berlusconi opfordrer til samarbejde med den yderste højrefløj

NYHEDSOVERBLIK: Den konservative partifamilie i Europa skal droppe det tætte samarbejde med den socialdemokratiske gruppe til fordel for den yderste højrefløj, lyder det fra den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconi. Få overblik over nyhederne i EU-valgkampen. 

Foto: Miguel Medina / AFP / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Velkommen til dagens EU-overblik.

Vi begynder med den tidligere regeringschef fra Italien og nuværende kandidat til Europa-Parlamentet Silvio Berlusconi. 

Han har sluttet sig til den ungarske premierminister, Viktor Orbán, i et opråb for at få den konservative partifamilie EPP til at danne en alliance med den yderste højrefløj. Det skriver Politico

Ifølge Politico har han torsdag på italiensk tv udtalt, at EPP bør forlade den mangeårige alliance med den socialdemokratiske partifamilie (S&D). Berlusconis eget parti Forza Italia er selv medlem af EPP, og gruppen er i øjeblikket den største i Europa-Parlamentet. 

EU-chefer forsøger at gøre fælles front
Vi runder også gårsdagens uformelle topmøde, der blev holdt i den rumænske by Sibiu.

Næsten alle europæiske stats- og regeringschefer var samlet – med undtagelse af den britiske premierminister, Theresa May. Her skulle de fejre Europa-dagen og diskutere fremtidens EU.

De brugte anledningen til at sende et stærkt signal om, at de fremover vil have mere hånd i hanke med, hvor Den Europæiske Union skal hen.

”Helt enkelt, så vil medlemslandene og deres demokratisk valgte ledere aktivt forme den måde, EU fungerer på og udvikler sig på,” sagde formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, efter mødet.

Hvor Unionen helt præcis skal bevæge sig hen, blev dog ikke klart, da de 27 toppolitikere kom til mødet med hver deres dagsorden. Læs mere om dem og de prioriteringer, Lars Løkke Rasmussen tog afsted med, her.

 

Læs også

Toppostkabalen begynder snart
På topmødet bekendtgjorde Donald Tusk også, at stats- og regeringscheferne mødes igen allerede 28. maj – kun to dage efter europaparlamentsvalget. Her skal EU-cheferne diskutere mulige kandidater til de ledige topposter i EU-systemet.

Det drejer sig om stillingerne som chef for EU-Kommissionen, EU’s Fælles Udenrigstjeneste og Den Europæiske Centralbank. 

DF kræver grænsekontrol
DF's folketingskandidat Morten Messerschmidt kræver ifølge et interview med Jyllands-Posten, at der efter valget skal indføres fuldt asylstop i Danmark.

Det skal ifølge DF-stemmeslugeren ske, uanset om det vil være på kant af internationale spilleregler som flygtningekonventionen og Dublin-forordningen, som Danmark er bundet af.  

”Det er ikke det væsentligste for mig, om forslaget er inden for eller uden for konventionerne,” siger Morten Messerschmidt, der samtidig får fuld opbakning fra sin formand, Kristian Thulesen Dahl, der lover, at partiet vil fremlægge en konkret model i løbet af valgkampen.

Både Lars Løkke Rasmussen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser et dansk asylstop.

Ny måling giver frem til S og V
Ifølge ny meningsmåling står både S og V til fremgang og fire mandater ved EU-valget. For ifølge Norstats seneste meningsmåling foretaget for Altinget og Jyllands-Posten står begge partier nemlig til at nappe fire mandater.

For Venstre vil resultatet være en fremgang på to mandater siden katastrofevalget i 2014. I procenter går Venstre dog kun fra 16,7 til 18,1.

Socialdemokratiet tegner sig for en fremgang på et enkelt mandat, men en procentvis fremgang fra 19,1 til 27,8.

Læs mere om, hvem der kan får gavn af fremgangen for de to partier her.

Grænsekontrol hører til i EU-debatten
Spørgsmålet om grænsekontrol er i den grad noget, der fylder i folketingsvalgkampen.

Men i virkeligheden har medlemmerne af Europa-Parlamentet meget mere indflydelse på det, og de har for kort tid siden lagt op til at gøre det sværere for medlemslande at indføre midlertidig grænsekontrol. Det skriver DR.

Men det kan sagtens ændre sig, hvis flertallet i Parlamentet ser anderledes ud efter et valg.

Det sker i morgen:

  • Europabevægelsen inviterer til at gå "Pulse of Europe" fra Kongens Have til Christiansborg, hvor blandt andre Europabevægelsens formand, Stine Bosse, holder tale. Det foregår klokken 13.
  • Debat mellem spidskandidaterne til europaparlamentsvalget til Danske Vognmænds årlige generalforsamling. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taler for de delegerede fra klokken 09.00, hvorefter debatten går i gang.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00