Portugiser bliver formand for eurogruppen

EURO-KLUBBEN: Portugals finansminister overtager rollen som ny formand for Eurogruppen. Der venter ham en spændende tid, spår ekspert.

Den portugisiske finansminister, Mário Centeno (tv), overtager posten som formand for EU's Eurogruppe efter hollænderen Jeroen Dijsselbloem (th).
Den portugisiske finansminister, Mário Centeno (tv), overtager posten som formand for EU's Eurogruppe efter hollænderen Jeroen Dijsselbloem (th).Foto: /ritzau/AP/Olivier Matthy
Amalie Bjerre Christensen

BRUXELLES: Det bliver Portugals finansminister, Mário Centeno, der efter nytår kan sætte sig i sædet som den nye leder af eurolandenes fælles klub, den såkaldte Eurogruppe.

Det står klart, efter et flertal af eurolandenes finansministre på et møde i Bruxelles mandag har stemt på portugiseren som ny formand for Eurogruppen, når den nuværende formand fra Holland, Jeroen Dijsselbloem, fratræder posten.

”Det er en ære at være den næste formand for Eurogruppen. Jeg vil gerne takke alle mine kollegaer i gruppen, især dem, der stillede op til dette løb. Det var helt klart et retfærdigt og meget demokratisk forløb,” sagde den nyvalgte formand, Mário Centeno, på et pressemøde mandag.

”Vi har et meget unikt vindue til fortsat at forbedre vores økonomier og samfund. Jeg vil kun være formand for gruppen, fordi det store arbejde skal udføres af alle medlemsstaterne i EU, EU-Kommissionen og de relevante parter,” fortsatte han.

Fra økonom til euroformand
Den nye formand er uddannet økonom og har siden maj 2016 været finansminister i den portugisiske koalitionsregering med Socialistpartiet (PS), den radikale Venstre Blok (BE) og Kommunistpartiet (PCP).

Portugiseren erstatter Jeroen Dijsselbloem, der har været formand for gruppen siden januar 2013, hvor han tog over efter den nuværende formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

Dijsselbloem fratræder stillingen som leder for eurogruppen, da han ikke længere er finansminister i Hollands nye regering, hvilket er et krav til formandsposten.

Han glæder sig over, at det nu bliver Mário Centeno, der kan overtage hans varme stol.

”Jeg er glad for at kunne meddele, at Eurogruppen har valgt min efterfølger, Mário Centeno, som vil overtage rollen som formand for Eurogruppen fra den 13. december 2018. Vi havde fire fantastiske kandidater, og jeg vil gerne takke dem offentligt for at kandidere og vise deres engagement og interesse i Eurogruppen og deres holdånd i processen,” lød det fra Jeroen Dijsselbloem på pressemødet.

De øvrige kandidater til formandsposten har været finansministrene fra henholdsvis Luxembourg, Letland og Slovakiet.

En vigtig rolle
Ifølge Zsolt Darvas, der er senior fellow ved den europæiske tænketank Bruegel, er posten som formand for Eurogruppen ikke en hvilken som helst post.

Som formand for kredsen af Eurolande er man nemlig ansvarlig for at sætte dagsordenen og styre debatten blandt de 19 euro-ministre, der mødes en gang om måneden for at diskutere spørgsmål, der vedrører euroen som deres fælles valuta. 

Dertil kommer, at man som formand står for at tegne Eurogruppens fremadrettede arbejdsprogram, ligesom det er formanden, der repræsenterer Eurogruppen i internationale fora såsom ved G7-topmøderne.

Det er ligeledes formandens rolle at holde Europa-Parlamentet informeret om Eurogruppens prioriteringer.

”Formanden for Eurogruppen spiller især en betydelig rolle, når det kommer til at kommunikere Eurogruppens beslutninger til offentligheden og til de lande, der ikke er med i euroen. Så det er bestemt en vigtig position at have,” siger Zsolt Darvas.

Ny formand kan se fremad
De sidste par år har euro-klubben i særlig grad haft opmærksomheden rettet mod Grækenland, der siden 2010 har modtaget flere hjælpepakker fra EU for at hjælpe grækerne ud af den store økonomiske krise, som landet befandt sig i efter finanskrisen.

Men eftersom den økonomiske krise i Grækenland ikke længere er så kritisk, som den tidligere har været, får den nye euro-formand mulighed for at se fremad og tænke de store fremadrettede tanker, påpeger Zsolt Darvas.

”Der venter en fremragende og spændende tid for den nye formand. Den gode nyhed er, at de fleste kriser nu er bag os, så opgaverne vil ikke være krisefinansiering. Udover situationen med Grækenland, der stadig vil være et vigtigt spørgsmål, vil det nu blive muligt at have et mere fremadrettet syn på, hvordan fremtiden for Europa og Eurogruppen skal være,” siger Zsolt Darvas.

Mário Centeno overtager formandsposten den 13. januar 2018 og vil sidde på posten i 2,5 år med mulighed for forlængelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00