Europa lukker ned: Sådan forsøger andre europæiske lande at begrænse coronasmitten

OVERBLIK: Regeringer rundtom i Europa har ligesom den danske travlt med at forsøge at håndtere coronakrisen. Men hvad bliver der gjort i andre europæiske lande for at bremse spredningen? Få overblikket her.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Martin Lyngbæk OlsenKatrine Falk LønstrupNinna Gøbel Rønberg

Coronakrisen hærger i Europa. EU’s stats- og regeringsledere besluttede på et topmøde tirsdag 17. marts at forbyde al unødvendig indrejse for ikke-EU-borgere. Og statsminister Mette Frederiksen (S) og den danske regering har på det ene pressemøde efter det andet iværksat nye tiltag, der skal begrænse coronasmitten. 

Men hvordan griber andre lande i øvrigt krisen an? Få overblikket over, hvilke politiske tiltag der er taget i brug. Du kan skifte mellem forskellige overblik ved at klikke på menubaren over kortet - og derudover kan du under kortet læse mere om de enkelte landes tiltag. 

Tallene opdateres løbende og er senest opdateret 24. marts klokken 08.00. Situationen ændrer sig hurtigt i de enkelte lande, så vær opmærksom på, at der kan mangle informationer.

Belgien


Belgiens regering har indført udgangsforbud, hvilket foreløbigt gælder frem til 5. april. Dog vil det fortsat være tilladt at forlade sit hjem for at handle i supermarkeder, øvrige fødevarebutikker og apoteker.

Alle skoler og børnehaver lukket, og universiteter er opfordret til at iværksætte online-undervisning. Alle forsamlinger forbydes, ligesom sportsevents, kulturelle begivenheder, restauranter, caféer, biografer og diskoteker enten aflyses eller lukkes ned. 

Alle plejehjem lukker for besøg, og Belgiens hospitaler har aktiveret nødplan, så konsultationer og ikke-hastende undersøgelser og ikke-hastende indlæggelser aflyses eller udskydes. 

Den offentlige transport fungerer i princippet normalt.

Kilde: Udenrigsministeriet 


Bulgarien


Den bulgarske regering har erklæret nødretstilstand fra 13. marts til 13. april. Flere grænseovergange er lukket, ligesom der er indført screening af passagerer med termisk kamera eller individuel temperaturmåling. Alle flyafgange fra Italien og Spanien til Bulgarien er indstillet.

Uddannelsesinstitutioner og børnehaver er lukket, og alle offentlige arrangementer er forbudt. Spisesteder, klubber, barer, spillehaller, natklubber, shoppingcentre og butikker er lukket til 29. marts. Supermarkeder og apoteker er fortsat åbne.

Kilde: Udenrigsministeriet 

 

Cypern


De cypriotiske myndigheder har fra 15. marts indført indrejseforbud for alle, som ikke er statsborgere, har lovligt ophold på Cypern eller er EU-statsborgere eller statsborgere fra tredjelande, som arbejder på Cypern.

Uddannelsesinstitutioner er lukket. Alle sportsevents finder sted uden tilskuere. Caféer, barer og spisesteder er lukket. Det er kun supermarkeder, apoteker, laboratorier, åbne grønsagsmarkeder, bagere, benzinstationer og kiosker, der har åben. Hoteller skal indstille deres virksomhed indtil udgangen af april.

Kilde: Udenrigsministeriet

 

Estland


Den estiske regering har 12. marts erklæret nødsituation. Der er indført midlertidig grænsekontrol på alle grænser. Kun estiske statsborgere og personer med opholdstilladelse kan komme ind i landet. 

Alle offentlige sammenkomster er forbudt. Museer, biografer, teatre og koncertsteder er lukket. Der er forbud mod besøgende på hospitaler, børnehaver, plejehjem og i fængsler. Alle skoler, gymnasier og universiteter er lukket og erstattet af online undervisning. Lokale myndigheder eller andre børnehaveoperatører beslutter driften og organiseringen af børnehaver og børnehaver.

Kilde: Udenrigsministeriet  

 

Finland


Finland har erklæret undtagelsestilstand fra 17. marts. Grænseovergange er lukket. Al international flytrafik er mindsket. Togtrafik til Rusland er indstillet.  

Børnehaver og skoler er lukket. Det er ikke tilladt at samles mere end ti personer. Regeringen har beordret, at museer, teatre, biblioteker, svømmehaller, fitness- og sportscentre lukket. Derudover anbefaler regeringen, at private forretninger, den tredje sektor og religiøse fællesskaber gør det sammen. 

Kilde: Udenrigsministeriet

  og https://www.foreigner.fi/articulo/news/finland-armored-against-coronavirus/20200316184156004828.html  

 

Frankrig


Der er indført restriktioner på bevægelsesfriheden i Frankrig. Man kan dog bevæge sig ud for at foretage indkøb, gå til læge og på arbejde. Ved færden udendørs skal man udfylde en attest, som specificerer formålet med udgangen. Der er indført bødestraf for overtrædelse af reglerne.  

Alle skoler, universiteter og børnehaver er lukket på ubestemt tid. Restauranter, caféer, biografer og diskoteker er også lukket. Kun supermarkeder, apoteker, tankstationer og banker holder fortsat åbent. Der er ikke indført indrejserestriktioner i Frankrig. 

Kilde: https://frankrig.um.dk/da/rejse-og-ophold/coronavirus/  

 

Grækenland


Der er indført indrejseforbud for alle, som ikke er græske statsborgere eller EU-borgere, og grænserne til Albanien og Nordmakedonien er lukket. Færgeforbindelser og flytrafik er indstillet. Alle, der alligevel har en anerkendt grund for at rejse til Grækenland eller er statsborger, skal i 14 dages obligatorisk karantæne.  

Teatre, biografer, biblioteker, koncertsale, natklubber, restauranter, cafeer, sportshaller og legepladser er lukket. Den græske regering har også besluttet at lukke alle forretninger og kun tillade supermarkeder og apoteker at holde åben. Sportsevent vil blive afholdt uden tilskuere. De kommunale græske ældrecentre vil være lukket, og det samme vil alle undervisningsinstitutioner, børnehaver og vuggestuer. Retssager er udsat.  

Kilde: https://graekenland.um.dk/da/rejse-og-ophold/coronavirus/ og https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/greece-on-total-lockdown-all-new-arrivals-will-be-quarantined/  

 

Holland


Forsamlinger på mere end 100 mennesker er forbudt. Lokationer med mere end 100 besøgende er også lukket – inkluderende museer og teatre. Uddannelsesinstitutioner og vuggestuer er lukket. Det gælder også alle barer, caféer, træningscentre og restauranter. Den kollektive trafik er begrænset.  

Der er ikke indført indrejseforbud, men de fleste, som rejser til Holland, skal gennemgå et helbredstjek.

Kilde: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19 og https://www.theguardian.com/travel/2020/mar/18/coronavirus-latest-travel-updates-countries-restrictions-bans-fco-warnings  

 

Irland


Skoler, universiteter, børnehaver og offentlige kulturinstitutioner er blevet pålagt at lukke. Udendørsbegivenheder med mere end 500 deltager opfordres til at aflyses. Og indendørsbegivenheder med mere end 100 deltagere bør også annulleres. Befolkningen er generelt opfordret til at begrænse sine sociale interaktioner. Pubber, barer og restauranter holder lukket, mens butikker og supermarkeder stadig er åbne. Offentlig transport er også begrænset. 

Der er ikke indført indrejseforbud, men det er sandsynligt, at man skal gennemgå et helbredstjek ved ankomst.   

Kilde: Udenrigsministeriet og The Guardian  

 

Island


 

Den islandske regering har ikke lukket for indrejse. Alle offentlige arrangementer og forsamlinger med mere end 100 mennesker er forbudt. Universiteter, gymnasier og andre ungdomsuddannelser er lukket, men foregår digitalt. Folkeskoler og børnehaver er stadig åbne. Alle tiltag gælder fra 16. marts og til 13 april.  

Kilde: https://www.covid.is/categories/icelands-response  

 

Italien


Italien har siden 10. marts været erklæret “beskyttet zone”, hvilket betyder, at der er indført væsentlige bevægelses- og forsamlingsrestriktioner. I den norditalienske region Lombardiet har man forbudt al sport og fysisk aktivitet - selv individuelt - i det offentlige rum. Alle ikke-nødvendige rejser og offentlige forsamlinger er forbudt. Skoler og universiteter er lukket. Flere private arbejdspladser er også lukket. Alle butikker - på nær supermarkeder og apoteker – er lukket, ligesom restauranter og barer samt biografer, teatre og træningscentre også er det. Den offentlige transport er begrænset med færre afgange, men kører fortsat. 

Som det nyeste tiltag har man besluttet at lukke alt unødig produktion ned. Det vil blandt andet ramme en række fabrikker, der må lukke helt ned.  

Kilde: https://italien.um.dk/da/rejse-og-ophold/information-om-coronavirus/  

 

Kroatien


En række grænseovergange er lukket. De kroatiske myndigheder anbefaler, at forsamlinger, hvor flere end 100 mennesker deltager enten aflyses eller udskydes. Alle børnehaver og uddannelsesinstitutioner er lukket fra den 16. marts og to uger frem.  

Kilde: Udenrigsministeriet 

 

Letland


Den lettiske regering har fra 13. marts erklæret nødretstilstand. De lettiske grænser er lukket for indrejse for passagertrafik, og alle internationale trafikforbindelser til og fra Letland indstilles. Rejser fra Letland er stadig tilladt. 

Uddannelsesinstitutioner og børnehaver er lukket. Alle offentlige arrangementer forbydes, og det er forbudt at samles mere end 50 personer både inde- og udendørs. Museer og andre kulturelle institutioner, biografer, teatre, sportscentre, cafeer og restauranter holder åbent, men skal slutte senest klokken 23.

Kilde: Udenrigsministeriet og The State Chancellery 

 

Litauen


I Litauen er der indført udrejse- og indrejseforbud for stort set alle udlændinge fra 16. marts. Dog er personer, der arbejder i udlandet, undtaget.  

Alle vuggestuer, børnehaver, skoler og institutioner er lukket.  Alle indendørs og udendørsarrangementer og forsamlinger indstilles. Kulturinstitutioner, biblioteker, biografer, museer og sportsklubber er lukket. De fleste butikker med undtagelse af supermarkeder og apoteker er også lukket. 

Sygehuse og plejehjem har indført begrænsninger for besøgende. Der er også indført begrænsninger for brug af de kollektive trafikformer. 

Kilde: Udenrigsministeriet

 

Luxembourg


Skoler, universiteter og vuggestuer er lukket ned. Der udstedt forbud mod at samles mere end 100 mennesker indendørs og 500 mennesker udendørs.  

Det er forbudt at besøge hospitaler og plejehjem. Alle personer over 65 år eller med skrøbeligt helbred opfordres til at blive hjemme. Generelt har regeringen bedt borgerne om at blive hjemme og begrænse udgang til det nødvendige. Derfor anbefales hjemmearbejde også i videst muligt omfang. Butikker og restauranter er lukket. 

Det er stadig muligt at rejse til Luxembourg, dog vil flere skulle gennemgå et sundhedstjek ved ankomst.  

Kilde: Udenrigsministeriet og The Guardian 

 

Malta


De maltesiske myndigheder har indført et midlertidigt forbud mod alle indgående fly. Forbuddet træder i kraft natten mellem 20. og 21. marts. Myndighederne har derudover indført obligatorisk hjemmekarantæne for alle, der ankommer til Malta eller deler bolig med tilrejsende. Ved overtrædelse af hjemmekarantæne vil der være bødestraf. 

Fra 18. marts er alle sociale samlingssteder, herunder eksempelvis barer, restauranter, biografer lukket. Personer over 60 år opfordres til kun at forlade deres hjem i strengt nødvendige tilfælde. Skoler, børnehaver og universiteter er lukket.  

Kilde: Udenrigsministeriet og Malta Ministry for Health  

 

Norge


Norge har delvist lukket for grænsen for alle, der ikke bor og arbejder i landet. Havne og lufthavne vil være lukket for udlændinge uden opholdstilladelse i Norge. Det betyder, at folk uden anerkendelsesværdigt ophold i Norge ikke vi blive lukket ind. 

Alle skoler, børnehaver og universiteter er lukket. Der er indført forbud mod at opholde sig i en hytte i en anden kommune end sin egen bopælskommune. Kollektiv transport fortsætter uden ændringer. Butikker, barer, restauranter og cafeer er lukket  

Kilde: Udenrigsministeriet og Helsedirektoratet

 

Polen


Polen har 15. marts midlertidigt lukket for indrejse af udlændinge - undtagen polske statsborgere og personer, der kan dokumentere, at de arbejder i polen. Der bliver gennemført sundhedstjek ved grænsen. Internationale fly- og togforbindelser til og fra Polen er indstillet, men man kan fortsat forlade Polen med bil eller bus. 

Indkøbscentre, restauranter og barer er lukkede, og det samme er biografer, teatre og koncertsale. Der er indført hjemmearbejde for hovedparten af polske virksomheder og myndigheder. Man må ikke samles mere end 50 personer - både ude og inde.  

Kilde: Udenrigsministeriet og Polish Tourism Organisation

 

Portugal


Daginstitutioner, skoler og universiteter er blevet lukket. 

Der er indført ud- og indrejserestriktioner til Spanien, så det kun er muligt at krydse grænsen ved ni bemandede grænseovergange. Indtil videre er det kun folk med arbejde på tværs af grænsen og fragtvogne, som må krydse. 

Det er indført begrænsning af antallet af besøgende i supermarkeder og indkøbscentre. Natklubber, diskoteker og strande lukkes, mens restauranter og barer begrænses til 1/3 af deres normale kapacitet og lukkes klokken 21. Forsamlinger med mere end 100 mennesker frarådes. 

Kilde: Udenrigsministeriet  

 

Rumænien


Der er fra 16. marts indført nødret i Rumænien. Nogle grænseovergange er midlertidigt lukkede, og 15. marts blev der indført regler om hjemmeisolation i minimum 14 dage for personer, der har opholdt sig i et land med over 500 konstaterede coronasmittede. 

Der er forbud mod arrangementer med mere end 50 deltagere. Daginstitutioner, skoler, universiteter og kulturinstitutioner er lukkede, og det samme er restauranter, barer, fitnesscentre og lignende. 

Kilde: Udenrigsministeriet  

 

Schweiz


Schweiz har indført grænsekontrol ved alle Schengen-grænserne. Personer fra risikolande nægtes adgang, dog er der undtagelser fra personer, der bor og arbejder i Schweiz. 

Skoler og uddannelsesinstitutioner er lukket. Alle offentlige og private arrangementer aflyses, og alle offentlige institutioner er lukket. Der gælder også for eksempel butikker, markeder, restauranter og barer. Dagligvarebutikker, kiosker og takeaway-steder og apoteker er fortsat åbne. 

Man må ikke gå uden for hjemmet, medmindre man skal handle fødevarer eller medicin, motionere eller skal varetage et job, man ikke kan gøre hjemmefra. Offentlig transport er begrænset.  

Kilde: Udenrigsministeriet og The Guardian  

 

Slovakiet


Slovakiet har indført national nødret. Landets tre internationale lufthavne i Bratislava, Kosice og Poprad er lukket for passagerfly – kun fragtfly tillades. Derudover er alle internationale tog- og busforbindelser indstillet. 

Alle skoler er lukket. Det samme gælder alle butikker med undtagelse af supermarkeder, apoteker, banker, posthuse og tankstationer. Alle sports- og kulturarrangementer er aflyst, og derudover er alle restauranter, barer, museer, biografer, sportscentre og biblioteker blevet lukket.  

Kilde: Udenrigsministeriet og The Guardian  

 

Slovenien


Grænsen mod Italien er lukket, både for person- og varetransport. Derudover er alle skoler og uddannelsesinstitutioner lukket, og det samme er al offentlig transport og alle restauranter og barer. Kun taxaer må køre - og kun, hvis chaufføren desinficerer alt før hver tur. Apoteker, banker, posthuse, supermarkeder og kiosker holder åbent. 

Kilde: Udenrigsministeriet og Government Communication Office  

 

Spanien


Spanien erklærede 14. marts nødsituation og indførte samtidig væsentlige begrænsninger for bevægelsesfriheden i hele landet. Alle offentlige forsamlinger er forbudt, og det er kun tilladt at gå ud, hvis man skal købe mad eller på apoteket, eller hvis man skal til lægen eller i banken. Kun supermarkeder, apoteker og butikker, der sælger vigtige fornødenheder, holder åbent.

Alle skoler, daginstitutioner og universiteter er lukket. Der er indført grænsekontrol. Den kollektive transport er reduceret kraftig, men kører stadigvæk. Lufthavnene i Spanien er stadigvæk åbne og operative, dog har flere flyselskaber droslet kraftigt ned.

Den spanske regering har også besluttet at forbyde alle ansatte at gå på arbejde frem til 9. april, med mindre de er ansat i område, der er karakteriseret som "væsentlige" fx fødevarefremstilling, transport, lægemidler. 

Spanien er i undtagelsestilstand til 11. april. 

Kilde: Udenrigsministeriet    

 

Storbritannien


Alle skoler og uddannelsesinstitutioner lukker 27. marts på ubestemt tid. Kollektiv trafik fortsætter uden nogen større ændringer - dog kører den efter søndagskøreplan i London, og myndighederne anbefaler desuden, at man undgår myldretrafik og unødvendige rejser. 

Der er indført et tilnærmelsesvis udgangsforbud, da indkøb, lægebesøg, arbejde, motion og én gåtur om dagen nu er de eneste legitime grunde til at forlade hjemmet. Overholder man ikke reglerne, vil politiet nu have magt til at udstede bøder for brud på loven.

Alle kirker, legepladser og butikker, der sælger ikke-essentielle-varer, er blevet lukket.

Kilde: UK Department of Health and Social Care  

 

Sverige


Alle gymnasier, universiteter og voksenuddannelser er lukket, mens folkeskoler fortsat er åbne. Myndighederne har forbudt offentlige forsamlinger med flere end 500 deltagere. Overtrædes det, kan det straffes med fængsel. 

Kilde: Regeringskansliet  

 

Tjekkiet


Den tjekkiske regering har indført nødretstilstand fra 12. marts. Der er indført indrejseforbud for borgere fra en række lande og midlertidig grænsekontrol, og en række lufthavne er lukkede. Al færdsel i det offentlige rum skal begrænses, og udgang fra hjemmet må kun ske med specifikt formål. 

Forretninger, hoteller, restauranter og eksempelvis svømmehaller, offentlige bibliotekter og museer er lukket, mens fødevarebutikker og apoteker fortsat er åbne. Alle begivenheder med mere end 30 personer er forbudt. Møder i statslige og offentlige institutioner er dog undtaget. Det er forbudt at besøge patienter indlagt på hospitaler. 

Kilde: Udenrigsministeriet  

 

Tyskland


Tyskland har indført tættere grænsekontrol mod Danmark, Frankrig, Østrig, Schweiz og Luxembourg. Der er indført indrejseforbud for borgere udenfor EU, mens EU-borgere stadig må rejse ind i Tyskland. 

16. marts besluttede den tyske forbundsregering og de tyske delstater at lukke alle butikker på nær fødevarebutikker, apoteker, banker og tankstationer. Derudover er teatre, museer, biblioteker, biografer, svømmehaller, fitnesscentre, offentlige legepladser, barer, klubber, kirker, moskeer og synagoger blevet lukket.

Alle forsamlinger og arrangementer skal aflyses. Alle tyske delstater har helt eller delvist lukket skoler og børnehaver. Derudover indførte forbundskansler Angela Merkel 22. marts forbud mod forsamlinger over to personer. Familier og personer, der bor sammen, er undtaget.

 

Kilde: Udenrigsministeriet  

 

Ungarn


Ungarn har indført nødretstilstand. Der er indført grænsekontrol ved alle grænser og et generelt indrejseforbud fra alle lande med undtagelse af ungarske statsborgere og EU/EØS-borgere med opholdstilladelse i Ungarn. Alle forsamlinger er forbudte. Biografer, barer og kulturelle institutioner er lukkede, og butikker, restauranter og cafeer må kun være åbne fra klokken 6-15. Dagligvarebutikker og apoteker er undtaget. Derudover er skoler og universiteter er lukkede, men undervisningen fortsætter i et vist omfang online. Der er indført forbud mod besøg på hospitaler og plejehjem. 

Kilde: Udenrigsministeriet  

 

Østrig


Østrig har indført indrejseforbud fra Italien, Schweiz og Liechtenstein, og al togtrafik over grænserne er indstillet. Forbuddet gælder ikke, hvis man kan fremvise lægeattest, som påviser man er testet negativ for coronavirus. Forsamlinger på flere end fem personer er forbudt. 

16. marts indstillede alle landets uddannelsesinstitutioner alle undervisningsaktiviteter, og alle sportsfaciliteter, legepladser og andre offentlige forsamlingspladser lukkede - og 17. marts lukkede alle restauranter.

Det er kun tilladt at forlade sit hjem ved arbejde, absolut nødvendige indløb og ved assistance til andre mennesker. Fra 1. april er det også forbudt at handle uden mundbund. Alle får udleveret mundbund ved fødevarebutikkerne. Den kollektive transport er fortsat i drift, men kører med nedsat frekvens.  

Kilde: Udenrigsministeriet  

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00