Europa og USA frygter en ny russisk invasion af Ukraine

Nervekrigen mellem øst og vest vokser, mens europæiske ledere under topmøder i denne uge vil true med sanktioner. Rusland afviser, at der skulle være planer om at angribe Ukraine.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, besøgte i sidste uge de ukrainske soldater i Donetsk-regionens skyttegrave. Onsdag kommer han til Bruxelles for at tale med europæiske ledere om frygten for en russisk invasion.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, besøgte i sidste uge de ukrainske soldater i Donetsk-regionens skyttegrave. Onsdag kommer han til Bruxelles for at tale med europæiske ledere om frygten for en russisk invasion.Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: På et tidspunkt, hvor de hellere ville diskutere vaccine-kampagner og økonomisk genopretning, kommer Europas ledere til at bruge meget af denne uge på drøftelser af en hastigt voksende sikkerhedspolitisk krise med Rusland.

”Det her er uden tvivl den farligste krise i vores forhold til Rusland siden annekteringen af Krim,” siger en diplomat fra et af de større EU-lande med henvisning til den russiske invasion af Ukraines strategisk vigtige Krim-halvø i 2014.

Frygten for en ny russisk invasion forventes at overskygge europæiske topmøder onsdag og torsdag – mens Kreml på sin side beskylder Vesten for optrapning og kræver garantier for, at militæralliancen Nato ikke vil optage Ukraine og Georgien.

De seneste uger har USA advaret EU og Nato om, at angiveligt helt op til 175.000 russiske soldater med kampvogne og artilleri står opmarcheret nær Ruslands grænser til Ukraine.

”Vi ved ikke, om præsident Putin har besluttet sig for at invadere. Men vi ved, at han har placeret den nødvendige kapacitet til at gøre det med kort varsel,” siger den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken.

Blinken mødtes søndag med sine kolleger fra de andre G7-lande i Liverpool i Storbritannien, hvorefter gruppen bestående af nogle af verdens største økonomier udstedte en skarp advarsel til Moskva:

Rusland bør ikke have nogen tvivl om, at yderligere militær aggression mod Ukraine ville have massive konsekvenser. 

Erklæring fra G7-landenes udenrigsministre

”Rusland bør ikke have nogen tvivl om, at yderligere militær aggression mod Ukraine ville have massive konsekvenser og alvorlige omkostninger,” lyder det i en erklæring fra Canada, USA, Japan, Storbritannien, Italien, Frankrig og Tyskland.

Det russiske udenrigsministerium svarer ved at gentage Kremls opfattelse af, at den intense militære opbygning ved grænsen til Ukraine tværtimod er et nødvendigt svar på ukrainske manøvrer og på Natos oprustning mod øst.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00