Debat

Europabevægelsen: Socialdemokratisk EU-kurs er livsfarlig

DEBAT: Socialdemokratiets europaparlamentariker Niels Fuglsang er ude i et helt forfejlet angreb på den frie bevægelighed, skriver Jens Boe Andersen fra Europabevægelsen.

Socialdemokraternes negative EU-retorik er farlig, skriver Jens Boe Andersen fra Europabevægelsen.
Socialdemokraternes negative EU-retorik er farlig, skriver Jens Boe Andersen fra Europabevægelsen.Foto: Francois Lenoir/ Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Boe Andersen
Næstformand i Europabevægelsen

Det er nødvendigt at tage et opgør med EU’s frie bevægelighed, som vi kender den i dag, hævder medlem af Europa-Parlamentet Niels Fuglsang (S) i Altinget den 4. december. Og han fortsætter frejdigt med en påstand om, at EU’s indre marked forårsager et lønpres i nedadgående retning.

Det er grundlæggende helt forkert. Og selv i de tilfælde hvor det indre marked skaber uhensigtsmæssigheder, er løsningen aldrig et opgør med den frie bevægelighed. Tværtimod. I stedet skal vi netop søge mod stærke, holdbare fælles europæiske løsninger.  

Kæmpe gevinst for Danmark
Det indre marked er en fortsat kæmpe gevinst for Danmark, den danske økonomi og danske arbejdspladser. Og den frie bevægelighed er selve kernen af EU’s indre marked. Over en halv million kvalitetsarbejdspladser i Danmark kan direkte tilskrives tilknytning hertil. Det indre marked skaber ikke ulighed. Det skaber vækst, velstand og et reelt grundlag for en højere realløn for de fleste i Danmark.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Den frie bevægelighed giver danske lønmodtagere fantastiske muligheder for at søge kvalitetsjobs overalt i Europa. Den giver mulighed for at levere tjenesteydelser på tværs af grænser til gavn for både arbejdstagere og danske virksomheder. Fordelene ved den frie bevægelighed og det europæiske indre marked er altså i den grad til at få øje på.

Det betyder dog ikke at det indre marked er paradiset på jord. Der er problemer med ulighed i Europa. Der er problemer med unfair konkurrence på dele af det europæiske arbejdsmarked, og der er behov for at regulere den finansielle sektor. Dertil giver jeg Niels Fuglsang ret.

Den socialdemokratiske tops negative EU-retorik er farlig og ikke uden konsekvenser. 

Jens Boe Andersen
Næstformand i Europabevægelsen

Men en løsning på disse problemer kræver fælles europæiske beslutninger, som i mine øjne godt kunne være en social protokol og en stærk bekæmpelse af skattely, men aldrig et opgør med den frie bevægelighed.

Et sådant opgør vil hverken være en fordel for Danmark, for danskerne og eller for det danske erhvervsliv. Og hvordan skulle et det også kunne finde sted. Gennem grænsekontrol og andre barrierer for handel med varer og tjenesteydelser?

Livsfarlig EU-kurs
Det er stærkt bekymrende, at en socialdemokratisk europaparlamentariker nu sætter spørgsmålstegn ved de helt grundlæggende forudsætninger for vores europæiske engagement i kraft af det indre marked. Det er endnu mere bekymrende, at dette radikale forslag om et opgør med den fri bevægelighed ligger i uhyggelig god forlængelse af statsminister Mette Fredriksens EU-kurs.

Statsministeren selv er ikke bleg for at kalde EU for virkelighedsfjern og gakgak. Og hun suppleres af en finansminister Wammen, der finder, at embedsmændene i Bruxelles er både for højt lønnede og alt for mange.

Den socialdemokratiske tops negative EU-retorik er farlig og ikke uden konsekvenser. Når Niels Fuglsang kalder til et opgør med selve grundtanken i det europæiske fællesskab, er det desværre uhyggeligt tydeligt at se, hvor inspirationen kommer fra. Og det er en farlig dansk europapolitisk linje.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Boe Andersen

Senior public affairs rådgiver, Røde Kors
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024