EU’s Donald genvalgt trods polsk modstand

GENVALG: Polske Donald Tusk får en tur mere på posten som formand for EU-chefernes klub trods modstand fra hans eget land.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen støttede varmt genvalget af formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen støttede varmt genvalget af formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.Foto: European Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Kun Polen stemte imod, da EU’s stats- og regeringschefer torsdag gav Donald Tusk to et halvt år mere i for bordenden i Det Europæiske Råd.

Dermed er en bitter kamp fra hans eget lands regering for at stoppe udnævnelsen endt med et ydmygende nederlag for den polske premierminister, Beata Szydlo.

Det er første gang nogensinde, at en toppost i EU-regi besættes med en kandidat, der ikke støttes af sit eget land.

Det sikre valg
Modstanden skyldes, at det regerende PiS-parti ser den 59-årige tidligere statsminister som deres politiske ærkefjende.

Fakta
Det laver formanden for Det Europæiske Råd
Det Europæiske Råd er samlingen af EU’s stats- og regeringschefer. De har siden Lissabon-traktaten haft en fast formand til at lede deres møder og repræsentere dem udadtil. Posten består i at hjælpe EU-cheferne med at sætte Unionens dagsorden og sørge for, at jorden er gødet for, at de kan blive enige om de store beslutninger. Posten besættes for to et halvt år ad gangen med mulighed for forlængelse op til fem år. Den første til at bestride jobbet var belgiske Herman Van Rompuy.

Men det var ikke grund nok for de øvrige 27 EU-ledere til at kassere Tusk på et tidspunkt, hvor mange af dem føler, at Unionen har brug for et par sikre hænder på roret.

”Vi vil ikke være gidsler i Polens nationale politik,” lød det fra den litauiske præsident, Dalia Grybauskaité, på vej ind til mødet.

Vil gøre det bedste for EU
”Det, vi har brug for nu, er kontinuitet. Det er ikke et sporskifte eller udskiftning i persongalleriet,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

I et tweet takker Donald Tusk for tilliden fra de øvrige EU-lande.

”Jeg vil gøre mit bedste for at gøre EU bedre,” skriver han på Twitter.

Dokumentation

Blå bog

Donald Franciszek Tusk har siden 1. december 2014 været formand for EU-chefernes klub, Det Europæiske Råd. Før det var han i syv år premierminister i Polen, valgt for det liberale parti Borgerplatformen, som han selv var medstifter af og formand for. Han er født i 1957 i havnebyen Gdansk, hjemsted for Solidaritets-bevægelsen, der var med til at tvinge Polen fri af Jerntæppet. Han er historiker af uddannelse, men blev kendt som studenteraktivist og senere som politikere, hvor han i 1991 blev valgt ind i det nationale parlament.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

0:000:00