EU's ledere vil have et NemID for hele Europa

IDENTITET: Der er brug for en løsning, så borgere i EU sikkert og troværdigt kan identificere sig i overfor både offentlige og private virksomheder i hele unionen, mener Margrethe Vestager. EU's stats- og regeringschefer skal tage stilling til idéen på et topmøde fredag.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det skal være muligt at bruge sin digtiale identitet i hele Europa, mener både EU-Kommissionen og EU's stats-og regeringschefer.

Det skal altså være muligt at identificere sig overfor både en offentlig institution i Spanien og en privat virksomhed i Irland og en bank i Danmark med den samme digitale identitetsløsning.

Det bliver formentlig en af konklusionerne på fredagens EU-topmøde. Her forventes regeringslederne fra EU's medlemslande at nikke til en plan om en fælleseuropæisk infrastruktur for digital identifikation. Og det er en fordel at have en løsning, der ikke er koblet op på private interesser, siger EU-kommissær Margrethe Vestager:

"Jeg oplever selv oftere og oftere, når jeg gerne vil bruge typisk en privat service, så bliver jeg bedt om at logge ind med enten en Google-konto eller en Facebook-konto. Så et eller andet sted står der, at jeg kan da også med min email," forklarer hun.

Det er enormt vigtigt, at EU-Kommissionen lægger mærke til, at landene er forskellige - Danmark er langt fremme, og vi har for længst fundet en model, hvor den offentlige og private sektor er enige om, hvordan man betjener sig selv digitalt.

Janus Sandsgaard
Digitaliseringspolitisk fagchef, Dansk Erhverv

"Vi synes, at det er rigtigt, at folk har mulighed for på en sikker måde at kunne identificere sig selv, og at de ikke bliver nødt til at bero på en privat leverandør, som jo så også har et forhold til folks data," siger Margrethe Vestager.

Danmark vil have ændringer i forordning
Der har været regler og standarder for en fælleseuropæisk digital identitetsløsning siden eIDAS-forordningen blev vedtaget i 2016. Det er blandt andet grundlaget for, at Digitaliseringsstyrelsen har arbejdet med at gøre 69 danske offentlige selvbetjeningsløsninger tilgængelige for borgere i andre lande, skriver mediet DigiTech.

I sommer pålagde EU's tele-ministre også Kommissionen at arbejde på en løsning for en fælleseuropæisk løsning, som kan gøre borgerne i stand til at identificere sig digitalt på en sikker og troværdig måde, skriver Euractiv.

Den nuværende Kommission har derefter sat gang i et arbejde med at opdatere reglerne og har sendt sine ændringsforslag ud i en høring, som slutter i dag.

I et udkast til Danmarks høringssvar, som Altinget har set, lægger regeringen vægt på, at opdateringen af reglerne ikke skal være til ulempe for lande, der allerede har rullet digitale identifikationsløsninger ud.

Desuden ønsker regeringen sig klarhed over, om Kommissionen foreslår blot at opbygge en EU-infrastruktur, som nationale ID-løsninger kan koble sig på, eller om Kommissionen vil have et helt nyt digitalt identitetssystem, som erstatter de nationalt udviklede løsninger.

"Der er stort behov for det"
Hos Dansk Erhverv bliver udsigten til en fælleseuropæisk løsning hilst velkommen:

"Først og fremmest synes vi, der er stort behov for den her løsning. Der er mange virksomheder, der arbejder på tværs af EUs lande - det skal foregå digitalt, naturglivis. Det er nemmere og smidigere, både for fysiske varer, rekruttering og så videre," siger Janus Sandsgaard, Digitaliseringspolitisk fagchef ved Dansk Erhverv.

"Vi har en stor interesse i, at man kan betjene sig selv på tværs af landene, og det er en fordel for alle, at man kan stå med sit NemID i hånden, og så har man en nøgle til ikke bare offentlige institutioner i Danmark, men også i andre lande," siger han.

Dermed er han på linje med den danske regering, der blot ønsker at finpudse de eksisterende regler uden at det skal betyde konsekvenser for den NemID-løsning, der allerede er implementeret eller den kommende MitID-løsning, som er bygget på eIDAS-forordningen:

"Det er enormt vigtigt, at EU-kommissionen lægger mærke til, at landene er forskellige - Danmark er langt fremme, og vi har for længst fundet en model, hvor den offentlige og private sektor er enige om, hvordan man betjener sig selv digitalt. Nogen ville måske starte med et EU-ID og skrotte de nationale løsninger - det skal man ikke - man skal selvfølgelig bygge oven på de løsninger, der allerede er," siger han.

EU-NemID på topmøde-dagsordnen
Til fredagens topmøde er det så stats- og regeringschefernes tur til at opfordre Kommissionen til at gå videre med planerne, som Kommissionen selv har høje forhåbninger til:

"Mange af dem, der leverer services til os, er på EU-niveau," siger Margrethe Vestager.

"Ikke den offentlige service i den kommune, man bor i derhjemme, men der er mange af de ting, vi trækker på, især i forhold til de private leverandører, som er større end det enkelte land. Så derfor er det en fordel, at man har et både-og, at vi både har en dansk side og en europæisk side. Så når folk rejser og skal til lægen et andet sted, så kan man identificere sig uden nødvendigvis at gøre det på anden vis," siger hun.

Kommissionen forventes at kommer med sit endelige forslag til løsningens udformning senere på året.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janus Sandsgaard

Fhv. digitaliseringspolitisk fagchef, Dansk Erhverv
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2006)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00