Få overblikket: Sådan har Messerschmidt-sagen udviklet sig

TIDSLINJE: Hvordan var det nu, at sagen om Morten Messerschmidts EU-parti Meld og den tilhørende fond Feld startede? Og hvordan har sagen udviklet sig? Få overblikket her.

Torsdag blev Morten Messerschmidt politianmeldt af sin tidligere partikollega Rikke Karlsson for identitetstyveri, og fredag er Søren Espersen blevet hevet med i sagen om Meld og Feld. Men hvad er op og ned, og hvordan var det nu, at det hele startede? Få overblikket over udviklingen i sagen herunder. 

OKTOBER 2015

Sagen om Meld og Feld begynder at rulle 13. oktober 2015, da europaparlamentsmedlem Rikke Karlsson meddeler, at hun melder sig ud af Dansk Folkeparti for at blive løsgænger.

Hun går i protest mod gruppeformand Morten Messerschmidt, der styrer nogle fonde, som Rikke Karlsson ikke mener, at der er tilstrækkelig indsigt i. Det drejer sig om den politiske alliance Meld (Movevement for a Europe of Liberties and Democracy), hvor Morten Messerschmidt sidder i bestyrelsen, og fonden Feld (Foundation for a Europe og Liberties and Democracy).

Hvad er Meld og Feld?
Movement for a Europe of Liberties and Democracy (Meld) og Foundation for a Europe of Liberties and Democracy (Feld) var en bevægelse og en tilhørende fond, der fra 2011 samlede en række europæiske partier på den nationalistiske højrefløj, herunder Dansk Folkeparti. 

Læs også: Messerschmidt meldt til politiet for identitetstyveri

Morten Messerschmidt var formand for de to organisationer, indtil de blev afviklet med udgangen af 2015, da de ikke længere kunne mønstre medlemmer fra en fjerdedel af EU’s medlemsstater, sådan som det er påkrævet for at kunne få adgang til midler fra EU.

Den slags partisammenslutninger kan få støtte fra Europa-Parlamentet til deres aktiviteter. Men de må ikke bruge de penge på kampagner, der spiller ind i nationale valg eller folkeafstemninger. Og netop det bliver vigtigt senere i forløbet.

Mørkelagte regnskaber
Rikke Karlsson fortæller i forbindelse med sin udmeldelse, at hun i foråret 2015 blev bedt om at underskrive dokumenter, som skulle dokumentere, at hun havde deltaget i møder hos Meld og Feld. Det afviste hun med sine egne ord ”på det kraftigste”.

Efterfølgende finder hun ud af, at hun ved valget i 2014 har underskrevet et medlemskab af Meld og Feld. Rikke Karlsson forsøger herefter at få indsigt i regnskaberne for de to fonde, men mener ikke, at hun får et fyldestgørende svar fra Morten Messerschmidt.

MAJ 2016

Meld og Feld blev som sagt afviklet ved udgangen af 2015, og i den forbindelse og på grund af det store fokus sætter Europa-Parlamentet sammen med en ekstern revision en granskning af økonomien i Meld og Feld i gang.

9. maj beslutter Europa-Parlamentet, at der skal betales 402.481 euro – svarende til knap tre millioner kroner – tilbage, fordi pengene er blevet brugt på ting, som europæiske partier og fonde ikke må bruge EU-støttemidler på. Pengene er nemlig gået til finansiering af en række kampagner for Dansk Folkeparti samt et gyldent håndtryk til en tidligere medarbejder i det paneuropæiske parti og den tilhørende fond.

Læs også: Parlaments-top kræver penge tilbage fra Messerschmidt

Det er blandt andet en bådtur forud for kommunalvalget i 2013, en video, der opfordrer til at stemme nej ved afstemningen om retsforbeholdet, og en kampagne forud for folketingsvalget med prominente billeder af Messerschmidt og hans partiformand Kristian Thulesen Dahl, som Parlamentet slår ned på.

Dagen efter – 10. maj – meddeler Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti vil betale 1,6 millioner kroner tilbage til EU, selvom man i partiet ”er lodret uenige i Europa-Parlamentets beslutning”. De 1,6 millioner kroner svarer til det beløb, som er brugt på DF-kampagne. De resterende 1,3 millioner kroner afviser Thulesen Dahl at betale, da de er blevet administreret af fondene Meld og Feld og ikke af Dansk Folkeparti.

AUGUST 2016

Torsdag 18. august begynder sagen om Meld og Feld at rulle igen. Ekstra Bladet har fået indsigt i dokumenter fra de franske myndigheder, der viser, at både eks-DF'eren Rikke Karlsson og nuværende partimedlem Jørn Dohrmann, som også sidder i Europa-Parlamentet, blev valgt til Melds bestyrelse i 2014.

Problemet er bare, at ingen af de to vidste, at de var blevet valgt. Og de afviser også begge at have været til stede på den generalforsamling, hvor de blev valgt.

Læs også: EU-parlamentariker forlader DF i protest

Dokumenterne, hvor Rikke Karlsson i øvrigt er opgivet som værende fra Litauen, er underskrevet og indsendt af Morten Messerschmidt.

Ekstra Bladets afsløringer førte senere torsdag til, at Rikke Karlsson politianmeldte Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

”Jeg kan ikke leve med, at jeg er blevet indsat i hovedbestyrelsen for Meld seks måneder før, jeg kendte til fondens eksistens. Jeg kan heller ikke leve med, at min nationalitet er ændret,” skrev hun torsdag på Facebook.

Espersen hives med
Fredag kan Ekstra Bladet så berette, at også DF-profilen Søren Espersen er involveret i Meld/Feld-sagen. Søren Espersen har siden sidste efterår erklæret sig inhabil i forhold til spørgsmål om sagen, da Rikke Karlsson er hans niece.

Men ifølge dokumenter fra de franske myndigheder, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, har Søren Espersen siddet i Melds bestyrelse. Han blev enstemmigt valgt ind på en generalforsamling holdt 25. september 2012. Søren Espersen har ikke ønsket at kommentere oplysningerne, og det er derfor uklart, hvor lang tid han sad i den øverste ledelse.

Forrige artikel Trepartsforhandlinger flyttes til Statsministeriet Trepartsforhandlinger flyttes til Statsministeriet Næste artikel EU vil svinge sparekniven over nødhjælpen EU vil svinge sparekniven over nødhjælpen