Fagforening advarer mod hemmelige shoppere i butikker

Både SF og Enhedslisten vil ansætte hemmelige shoppere mellem 15 og 17 år for at teste, om butikker overholder reglerne for salg af alkohol og tobak til unge. Regeringen er åben for at tage forslaget med i sundhedsforhandlingerne, men fagforeningen HK advarer kraftigt mod idéen, som de mener vil skade det psykiske arbejdsmiljø i branchen. 

Kontrollen med unges køb af alkohol og tobak er ikke god nok, mener SF, der nu vil have regeringen til at ansætte mystery shoppers i en to-årig periode.
Kontrollen med unges køb af alkohol og tobak er ikke god nok, mener SF, der nu vil have regeringen til at ansætte mystery shoppers i en to-årig periode.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Teenagere på jagt efter spiritus i butikker og kiosker kan fremover været ansat af staten til at kontrollere, om butikkerne tjekker deres alder. 

Sådan lyder essensen af et nyt forslag fra SF om, at Sikkerhedsstyrelsen i en to-årig forsøgsperiode ansætter såkaldte mystery shoppers mellem 15 og 17 år, der udgiver sig for at være kunder, men altså reelt er ansat til at kontrollere, om butikkerne overholder lovgivningen for salg af alkohol og tobak til unge under 18 år. 

Fagforening raser

Men hvis det står til fagforeningen HK, bør forslaget ryge direkte i skraldespanden. 

”I forvejen er medarbejdere i butikker og kiosker ofte udsat for psykisk pres fra utilfredse kunder hverdagen. Mange kassemedarbejdere er selv under 18. Nu skal de så samtidig overvåges af nogle, der potentielt kan være deres klassekammerater. Det er en helt skæv måde at føre kontrol på og vil gå hårdt ud over det psykiske arbejdsmiljø," siger formand for HK Handel Mette Høgh, der peger på, at også arbejdsgiverne i branchen - De Samvirkende Købmænd - er modstandere af forslaget.

Mystery shoppers i Danmark

Debatten om mystery shoppers eller testkøbere er langt fra ny.  

Socialdemokratiet foreslog i 2018 et lignede tiltag, som ikke fik opbakning.

To år senere vedtog et bredt flertal en tobakshandlingsplan, som blandt andet opfordrede detailbranchen til at stramme op på kontrollen, herunder med digitale metoder.

Partierne forpligtede sig samtidig til at følge området og sætte ind med yderligere kontrol, hvis nødvendigt, ligesom mystery shoppers også blev debatteret.

Der har i flere år eksisteret privatansatte mystery shoppers i branchen. De bliver typisk brugt til at tjekke kvaliteten af servicen og vareudvalget. 

Hun mener i stedet, at butikkerne bør indføre et elektronisk tjek af de unges alder, eksempelvis via deres betalingskort.

”Vi går selvfølgelig ind for kontrol med, om lovgivningen bliver overholdt. Men vi bør se nærmere på mulighederne for at tjekke kundernes alder elektronisk, for eksempel med betalingskort. Det undrer mig meget, at SF kan komme med et sådan forslag. Jeg troede, at det var en joke," siger Mette Høgh. 

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00