Finansloven er i hus: Regeringen lander blå aftale

AFTALE: Finansminister Claus Hjort Frederiksen har landet en blå finanslov med blå blok. Alle støttepartier glæder sig over aftalen. 

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Billigere biler, klippekort til pleje for de ældre, løft i kræftbehandlingen og fastfrysning af grundskylden. Sådan lyder nogle af hovedpunkterne i finanslovsaftalen, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fredag eftermiddag fik i hus. 

Bag aftalen står regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) glæder sig over den nye finanslov.

”Jeg er glad for at kunne meddele, at vi har lavet en finanslov for 2017. En finanslov, som styrker velfærden, som gør Danmark til et tryggere land, og som samtidig holder sig inden for ansvarlige økonomiske rammer,” siger Claus Hjort Frederiksen.

TV: Se de blå partiledere præsentere finanslov

Han fortæller, at der har været et godt samarbejde blandt de blå partier, efter man delte forhandlingerne om finansloven og om 2025-planen op.

”Det gik jo meget trægt i begyndelsen, men da vi skilte 2025-forhandlingerne ud og koncentrerede os om 2017-finansloven, ejendomsvurderingssystemet og PSO'en, har vi sporet en rigtig god vilje til at få løst de her problemer,” siger Claus Hjort Frederiksen.

DF: En god finanslov
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl glæder sig over den nye finanslovsaftale, og han peger på, at næste års finanslov både indeholder initiativer inden for ældre- og sikkerhedsområdet. Blandt andet er der afsat to milliarder kroner over de næste fire år til indsatser over for de ældre.

”Vi giver dem klippekort-mulighed, så de ældre selv kan vælge, hvordan de vil have bistand og hjælp. Vi sætter særligt ind omkring mad og ernæring hos de ældre. Og så får vi endegyldigt begravet diskussionen om besparelser på boligydelsen for de ældre,” siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til, at besparelsen på pensionisters boligydelse i næste års finanslov er skrottet.

Han peger samtidig på, at Dansk Folkepartis krav om udlændingestramninger også bliver gennemført, ligesom han glæder sig over initiativer i forhold til politi og grænsekontrol.

LA får sine billigere biler
Et af Liberal Alliances hovedkrav til forhandlingerne var, at registreringsafgiften på biler skulle sænkes. Og det bliver den med 250 millioner kroner. Og politisk leder Anders Samuelsen fortæller, at han alt i alt ser store perspektiver i den nye aftale.

Læs også: Registreringsafgiften sænkes med 250 millioner

”Bilerne bliver igen billigere,” siger han og henviser til, at registreringsafgiften også sidste år blev sænket.

”Der bliver gjort noget for de frie skoler, så det bliver billigere for familierne at vælge private skoler. Så er der også blevet fjernet en række besparelser i forhold til erhvervslivet, som der var lagt op til,” fortsætter Anders Samuelsen.

Fastfrysning af grundskyld
Ligesom grundskylden har været fastfrosset i år, bliver den med den nye aftale også fastfrosset næste år. Og det har været et krav fra Konservative. Modsat finansloven for i år, hvor grundskylden kun er fastfrosset for ejerboliger, bliver den i 2017 fastfrosset for alle ejendomme.

”Det undrer ikke nogen, at jeg selvfølgelig særligt hæfter mig ved, at det igen i år er lykkedes at fastfryse grundskylden,” siger Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Læs også: Fastfrysning af grundskyld udvides til lejere

Han peger samtidig på, at han glæder sig over den nye politiuddannelse, hvor man på seks måneder kan uddanne sig til politikadet.

”Jeg synes, at man med åbne øjne skal kigge på de nye politikadetter. Det er ikke et andet politi, men en ny faggruppe, som skal hjælpe vores politi og eventuelt uddanne sig til betjente senere,” siger Søren Pape Poulsen.

Dokumentation

Hovedpunkter i finanslovsaftalen for 2017:
• Et markant løft af kræftbehandlingen i form af Kræftplan IV. Området tilføres i alt 2,2 mia. kr. over de næste fire år. Kræftplanen skal øge overlevelsen blandt kræftpatienter og sikre, at man som kræftpatient oplever hurtige, sammenhængende og trygge forløb med plads til egne ønsker.

• En værdig ældrepleje: Der afsættes yderligere i alt ca. 2 mia. kr. frem til 2020 til at understøtte en værdig ældrepleje. Pengene skal bl.a. gå til at få bedre mad tættere på ældre medborgere samt til øget selvbestemmelse for plejehjemsbeboere i form af et klippekort til ekstra hjælp.

• Politikadetter: En ny uniformeret medarbejdergruppe i politiet målrettes og uddannes til opgaver forbundet med bl.a. bevogtning, transport- og udsendelsesopgaver samt grænsekontrol.

• Øget optag på Politiskolen: I 2017 hæves optaget på politiskolen til 600 elever. Det er 120 elever mere end hidtil forudsat for 2017.

• Strafskærpelser: Hårdere straffe for ulovlig våbenbesiddelse.

• Nødbremse: Mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen, hvis der opstår en krisesituation, der sætter de danske grænser under pres.

• Strammere regler for ophold i Danmark.

• Styrket kontrol og sikkerhedsindsats på udlændingeområdet.

• Bedre dagtilbud.

• Lavere registreringsafgift. Skalaknækket hæves til 106.600 kr.

• Nominel fastfrysning af grundskylden i 2017 for alle ejendomme.

• Forøgelse af tilskudsprocenten for frie grundskoler til 75 pct.

• Udvidelse af E45 fra Aarhus S til Skanderborg.

• En styrkelse af det danske skattevæsen.

• Styrkelse af dansk kulturarv.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00