Finansloven skal skaffe flere varme hænder på sygehuse og plejehjem

SUNDHED: Kommunerne skriger på sosu'er, og regionerne mangler sygeplejersker. Det forsøger finanslovsaftalen at løse med øget optag på uddannelserne og en række tiltag, der skal fastholde medarbejderne. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Vi skal have flere sygeplejersker og sosu'er. 

Regeringen og DF tager med finanslovsaftalen for 2019 hul på arbejdet med at skaffe flere såkaldt varme hænder i sundheds- og omsorgsfagene. 

Og det er på høje tid. Tidligere i år viste en rapport lavet af KL og FOA, at manglen på social- og sundhedspersonale lige nu er så stor, at 73 procent af kommunerne har problemer med at besætte stillinger inden for ældreplejen. 

I aftaleteksten til finansloven hedder det derfor, at regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at iværksætte en række initiativer "for at støtte kommunerne i deres arbejde med at løse rekrutteringsudfordringerne".

FOA: Meget positivt
De konkrete initiativer handler især om øget tilgang og gennemførsel på social- og sundhedsuddannelserne. Regeringen vil blandt andet sammen med KL, Danske Regioner og FOA skaffe flere praktikpladser på social- og sundhedsuddannelserne.

Samtidig skal praktikvejledningen styrkes for at fastholde flere elever.

Initiativerne glæder FOA-formand Mona Striib:

"Det er meget positivt. FOA vil være ambitiøs deltager i den praktikpladsaftale, som er lige på trapperne, og som skal øge antallet af praktikpladser markant i en flerårig aftale," siger hun.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed. Her kan høre om tre andre initiativer for at skaffe flere sosu'er, og du får formanden for Dansk Sygeplejeråds bud på det første, regeringen bør gøre for at skaffe flere sygeplejersker.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Striib

Forbundsformand, FOA, formand, Forhandlingsfællesskabet
ufaglært

0:000:00