Folketinget giver minister et rap over nallerne for tilbageholdt regnefejl

FEJL: Fødevareminister Mogens Jensen (S) får en løftet pegefinger fra Folketinget for ikke at have orienteret partierne om en fejl i opgørelsen af lavbundsjorde.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) får nu kritik fra Miljø- og Fødevareudvalget for ikke at have orienteret Folketinget om en central regnefejl. 
Fødevareminister Mogens Jensen (S) får nu kritik fra Miljø- og Fødevareudvalget for ikke at have orienteret Folketinget om en central regnefejl. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Selvom det ikke blev til en næse, slipper fødevareminister Mogens Jensen (S) ikke for kritik fra et samlet flertal i Folketinget, efter at han ikke orienterede partierne om en central klima-regnefejl.

Det fremgår af et brev til ministeren fra Miljø- og Fødevareudvalget.

I brevet påpeger udvalget blandt andet, ”at ministeren skulle have orienteret udvalget løbende i sagen om den regnefejl, der gjorde, at de hidtidige opgørelser af lavbundsjorde var stærkt undervurderede”.

Regnefejlen betyder, at de klimabelastende lavbundsjorde i landbruget udgør 170.000 hektar og ikke 108.000 hektar, som man hidtil har troet.

Fakta
SAGEN KORT
Aarhus Universitet har siden 2011 lavet en fejl i opgørelsen af såkaldte lavbundsjorde i Danmark. Jordene er klimabelastende, når de bliver drænet og dyrket, og det samlede areal af jordene er derfor vigtigt, når udledningen af drivhusgasser fra landbruget skal måles.

I august 2019 opdager Landbrugsstyrelsen, at der er sket en regnefejl. Hidtil har man troet, at jordene udgør 108.000 hektar, men i virkeligheden udgør de i alt 171.000 hektar. Det betyder, at udledningen fra landbruget stiger med 1,6 millioner ton drivhusgasser. 

Fejlen blev først offentlig kendt i slutningen af november, men en aktindsigt viser, at fødevareminister Mogens Jensen (S) allerede i slutningen af august blev gjort opmærksom på regnefejlen. 

Fejlen blev offentligt kendt i november, da Radikales miljøordfører, Zenia Stampe, skrev det på Facebook, men Altinget kunne i december afsløre, at fødevareminister Mogens Jensen havde kendt til fejlen siden 1. september.

Minder om retningslinjer
I udvalgets brev gør samtlige partier derfor ministeren opmærksom om retningslinjerne for arbejdet i Folketingets udvalg.

Fakta
Hvad er en næse?
  • En næse er en skriftlig kritik, som Folketinget kan give en minister, som man mener har handlet utilfredsstillende. 
  • En næse har ikke nogen direkte konsekvenser for ministeren.

”Udvalget understreger, at ministeren – for at sikre et velfungerende og professionelt samarbejde med udvalget – skal orientere udvalget om politiske udspil på ministerens område og om betænkninger og rapporter m.m., som er af væsentlig interesse og betydning for udvalget,” står der i brevet.

På et samråd i sidste uge erkendte Mogens Jensen, at Folketinget skulle have været orienteret om regnefejlen, og efterfølgende udtrykte flere blå partier ønske om at tildele ministeren en næse.

Det afviste støttepartierne dog med henvisning til, at ministeren med sin beklagelse fik genoprettet tilliden.

Læs brevet i sin fulde længde i boksen til højre.

Læs også

Dokumentation

Miljø- og Fødevareudvalgets brev til fødevareminister Mogens Jensen (S)
Kære minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen

I forlængelse af ministerens besvarelse af MOF alm. del - samrådsspørgsmål R den 9. januar 2020 ønsker Miljø- og Fødevareudvalget at gøre opmærksom på de retningslinjer, som findes i ”Udvalgsvejledningen – Præsidiets guide til arbejdet i Folketingets stående udvalg”, januar 2019.

Udvalget understreger, at ministeren - for at sikre et velfungerende og professionelt samarbejde med udvalget - skal orientere udvalget (senest samtidig med offentliggørelsen) om politiske udspil på ministerens område og om betænkninger og rapporter m.m., som er af væsentlig interesse og betydning for udvalget. Udvalget henviser til vejledningens s. 6-7.

Oplysninger af væsentlig interesse og betydning for udvalget skal således meddeles hele udvalget og ikke alene enkelte ordførere.

Udvalget er enig med ministeren i, at ministeren skulle have orienteret udvalget løbende i sagen om den regnefejl, der gjorde, at de hidtidige opgørelser af lavbundsjorde var stærkt undervurderede. Dvs. da regnefejlen blev opdaget, og efterhånden som konsekvenserne af regnefejlen blev afdækket. Orienteringerne skulle være sket af egen drift og ikke have afventet besvarelse af et udvalgsspørgsmål.

Med venlig hilsen 

René Christensen (DF)
Formand

Kilde: ft.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00