Forhandlerne inden det sidste OK18-slag: Løsningen skal komme nu

OK18: Bevæbnet med tandbørster, tæpper og soveposer mødte topforhandlerne op til, hvad de selv mener bliver det sidste forsøg på at lande en aftale. Enten i dag eller i morgen er der melding om forlig eller forlis, lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V). 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

"Jeg er bevæbnet med løsninger, kompromisvilje og tandbørste."

Sådan sagde innovationsminister Sophie Løhde (V) til TV 2, kort før hun igen gik ind til forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Ifølge Løhde vil der enten i dag eller i morgen komme enten forlig eller forlis. Hun fremhæver, at de ændrede forhandlingsforhold, hvor forligsmanden har valgt at samle både kommunerne, staten og regionerne til samme forhandling, har givet positivt udslag, og der ikke er meget, der skiller parterne ad.

"Jeg synes, at der var fremskridt i tirsdags. Derfor er det også med en vis portion optimisme, at jeg går ind ad døren. Men hvis det havde været let, var det også løst for længe siden," siger Sophie Løhde til Altinget.

Begrænset optimisme hos lønmodtagerne
Når man spørger Grete Christensen, der er topforhandler og formand for Dansk Sygeplejeråd, lyder hun dog ikke så optimistisk som innovationsministeren.

"Om man vurderer, at vi er tæt på hinanden, kommer an på, hvordan man ser de knaster, der er tilbage. Jeg er glad for, at arbejdsgiverne vurderer, at det ikke er ret meget, der skiller os. Så kan det heller ikke være så svært at finde en løsning," siger hun til Altinget.

Heller ikke formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, er lige så optimistisk, som da han gik ind til forhandlingerne i tirsdags.

"Jeg er selvfølgelig ikke så optimistisk, som jeg var i tirsdags. Vi nåede det ikke, og derfor mener jeg også, at det er helt afgørende, at vi går ind til forhandlingerne og finder ud af, om vi kan og vil lande en aftale," siger Anders Bondo til Altinget. Han understreger, at han også tror, at der inden for det næste døgn vil komme nyt om enten forlig eller forlis. 

Musketereder på begge sider holder 
Topforhandlerne for lønmodtagerne understreger, at musketereden holder til det sidste, og ifølge TV 2 har også arbejdsgiverne nu indgået en musketered.

"Vi står også sammen. Det er ikke noget, vi har skiltet så meget med, men det er også en forudsætning for os, at der kommer en samlet løsning på plads for regioner, kommuner og staten," siger Michael Ziegler ifølge TV 2.

Læs også

Hvornår parterne igen får lov til at forlade forligsinstitutionen, er der kun en, der ved. Nemlig forligsmanden. 

"Vi må høre, hvad Mette Christensen har lavet af planer. Hun har givet udtryk for, at nu forhandler vi igennem. Om det betyder timer eller dage, er der ingen, der ved," siger Grete Christensen. 

Forligsmanden valgte tirsdag at udskyde konflikten. Det betyder, at konflikten i princippet først kan begynde med en strejke fra 6. maj og lockout 12. maj, og at parterne kan blive indkaldt til forhandlinger igen indtil da. Det er dog blevet fremhævet som usandsynligt af flere eksperter og af topforhandlerne.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00