Debat

Formand for almen boligafdeling: BL skal af med direktørvældet

Landets største demokratiske, non-profit-erhvervsorganisation, BL, vælger ny formand. En million beboere med beskedne indtægter har de sidste 14 år været repræsenteret af en direktør med en indkomst på 2,3 millioner kroner årligt. Det symboliserer demokratisk underskud, skriver Christian Jensen. 

Beboerne i den almene sektor har en årlig personindkomst på 230.000 kroner, mens direktøren&nbsp;har en årsindkomst på 2,3 millioner kroner. Det stiller ham i en svær position som repræsentant for landets økonomisk svagest stillede, skriver Christian Jensen.<br>
Beboerne i den almene sektor har en årlig personindkomst på 230.000 kroner, mens direktøren har en årsindkomst på 2,3 millioner kroner. Det stiller ham i en svær position som repræsentant for landets økonomisk svagest stillede, skriver Christian Jensen.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den almene sektor skal 8. juni i år vælge ny formand. Den nuværende formand, Palle Adamsen, stopper, og de en million beboere, som over huslejen betaler driften af Boligselskabernes Landsforening, skal have en ny frontfigur. 

Det er landets største demokratiske, non-profit-erhvervsorganisation, der vælger ny formand. Et af valgets store spørgsmål er, om én million beboere med beskedne indtægter fortsat skal repræsenteres af to højtlønnede direktører.

Det burde påkalde sig offentlighedens interesse, men de almene boligafdelinger lever under offentlighedens radar og dukker ofte kun op når noget går galt.  

Skæv beboersammensætning, snyd i administrationen eller høje direktørlønninger er, hvad der i 2021 nåede frem til forsiderne. Under radaren er 5.000 valgte afdelingsbestyrelser imidlertid i dialog med beboerne om husleje, moderniseringer, varmeforsyning og den sociale trivsel.

Ja, rammerne for det gode liv og sammenhængskraften i hele Danmark. Den almene sektor er Danmarks største demokratiske netværk. 

En formand, der ikke bor alment 

BL's nuværende formand, Palle Adamsen, er direktør for boligorganisationen Lejerbo. Det ville i Fagbevægelsens Hovedorganisation være utænkeligt, at formanden for de 12.000 tillidsrepræsentanter var direktør for Danfoss.

BL's vedtægter gør dette til en mulighed, men ikke en selvfølge. BL har tidligere haft formænd, der boede alment og var formand for en afdelingsbestyrelse. Eksempelvis Jesper Nygård, der er nuværende direktør for Real Dania, som fra 1996 til 1999 var beboervalgt formand for BL.  

Udefra kan det forekomme besynderligt, at BL repræsenteres af to direktører: Den administrerende direktør, Bent Madsen, og den valgte direktør, Palle Adamsen. Kan BL ikke bare nøjes med en?

Realiteten er da også, at Bent Madsen som administrerende direktør for BL tegner butikken. Kun ved særlige, primært interne, lejligheder, er Palle Adamsen kaldt frem på scenen. 

BL svækkes politisk, når formanden ikke selv bor alment

Christian Jensen
Formand for boligafdelingen Murergården og medlem af Kreds 1 i BL

Men hvorfor har 5.000 afdelingsformænd i 14 år valgt og genvalgt en direktør, der ikke bor alment, ikke er valgt gennem beboerdemokrati, og hvis direktørløn på 2,3 millioner kroner årligt i 2021 nåede frem til avisernes forside?  

Svaret er naturligvis, at Palle Adamsen og Bent Madsen, har gjort det godt. I perioden fra 2008 og frem til i dag har den almene sektor levet i strid modvind.

Store dele lejeres opsparede friværdi (Landsbyggefonden), er blevet anvendt i de fem procent af de almene boligafdelinger, som håndterer en fejlslagen integration.

BL har været eneste synlige værn, når Liberal Alliance pludselig med Ole Birk Olesen får en boligminister, der helt vil fjerne Landsbyggefonden. Man har med en direktør som formand for BL valgt det sikre.  

Men kun tilsyneladende. Højtlønnede direktører lever i anden virkelighed og med et andet perspektiv end beboerne. Det, der er et stort problem for beboerne, er for direktøren en abstraktion. 

En beboervalgt formand

I 2021 var der en diskussion om, hvorvidt et lønniveau på 2,3 millioner kroner for direktører i landets boligselskaber var rimeligt. Den nuværende boligminister, Kaare Dybvad (S), fandt tydeligvis, at det var i overkanten og bad BL om en redegørelse.  

Beboerne i den almene sektor har en årlig personindkomst på 230.000 kroner, så formentlig deler de boligministerens skepsis. En direktør, som inden der tages hul på bestyrelseshonorarerne, har en årsindkomst på 2,3 millioner kroner, har svag legitimitet som repræsentant for landets økonomisk svagest stillede. 

Samtidig skjuler valget af en direktør som formand for BL den almene sektors største styrke, beboerdemokratiet. Uanset personlige kvaliteter eksponerer en direktør organisationen som et administrativt apparat.

Han skygger for det forhold, at sektoren har lige så mange tillidsvalgte som fagbevægelsen. BL svækkes politisk, når formanden ikke selv bor alment og ikke er første blandt ligemænd.  

Som beboer i den almene sektor behøver man ikke gå til EU for at tale om demokratisk underskud. Det leverer vi selv. Ikke som resultat af bidske hunde, tåregas og vandkanoner, men i selvvalgt umyndiggørelse. 

En formand, der selv bor alment, vil ranke ryggen på BL's 5.000 afdelingsbestyrelser, styrke BL's gennemslagskraft overfor Folketinget og regeringen.

Den erkendelse burde BL's direktører også nå og gå forrest i at sikre, at næste formand for BL bliver en beboervalgt.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Adamsen

Adm. direktør, Lejerbo, bestyrelsesmedlem, Realdania, formand for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, medlem af bestyrelsen i Bygherreforeningen./BH Palle Adamsen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1987)

0:000:00