Forsker- og uddannelsesophold undtages fra strammede dagpengeregler

LOVGIVNING: Nyt opholdskrav for dagpengeret indeholder undtagelsesbestemmelser for forskere og uddannelsesophold. 

Nyt lovforslag inkluderer opholdskrav i Danmark som betingelse for dagpenge. En række undtagelsesbestemmelser betyder dog, at det ikke er et problem at tage en uddannelse eller et forskerophold i udlandet. 
Nyt lovforslag inkluderer opholdskrav i Danmark som betingelse for dagpenge. En række undtagelsesbestemmelser betyder dog, at det ikke er et problem at tage en uddannelse eller et forskerophold i udlandet. Foto: Ritzau Scanpix/ ELISE AMENDOLA (Arkivfoto)
Toke Gade Crone Kristiansen

Tirsdag førstebehandlede Folketinget et lovforslag, som skal indføre et opholdskrav i Danmark for at have ret til dagpenge i Danmark.

Lovforslaget lægger op til, at man skal have opholdt sig i Danmark i syv ud af otte år for at have ret til dagpenge. 

Da udspillet blev præsenteret, var uddannelsesophold og forskere ikke nævnt, og det affødte en del bekymring for, om forskere med ophold i udlandet ville mærke et reduceret sikkerhedsnet på arbejdsmarkedet i tilfælde af perioder med arbejdsløshed, ligesom uddannelsesophold kunne blive mindre attraktive.

Det endelige forslag har dog inkluderet undtagelsesbestemmelser vedrørende de to grupper.  

Personer, som har opholdt sig i udlandet med henblik på erhvervskompetencegivende uddannelse, er således blevet sidestillet med danskere med ordinært ophold i Danmark.   

Samme undtagelse gælder personer, som har opholdt sig i udlandet som forskere ved et udenlandsk universitet, forskningsinstitution eller virksomhed.

For begge undtagelser er det dog et krav, at personen har opfyldt kravet om bopæl og ophold i Danmark, umiddelbart før udlandsopholdet blev påbegyndt.

Lovforslaget blev behandlet tirsdag. 

0:000:00