Fra "efterværn" til "ungestøtte": Her er listen med ord og vendinger, der ændres i ny børnelov

Opgaven med at luge i stigmatiserende sprogbrug har ført til en række sproglige ændringer i Barnets Lov, der skal vedtages i Folketingssalen til efteråret. Se listen her.

En række ord skal ændres i den nye 'Barnets Lov', der sikrer børn flere rettigheder i anbringelsessager, oplyser Social- og Ældreministeriet til Altinget. Se ændringerne i artiklen.
En række ord skal ændres i den nye 'Barnets Lov', der sikrer børn flere rettigheder i anbringelsessager, oplyser Social- og Ældreministeriet til Altinget. Se ændringerne i artiklen.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Der blev som et led i aftalen om anbringelsesreformen ‘Børnene Først’ varslet et opgør med stigmatiserende sprogbrug i den lovtekst, der sikrer børnene flere rettigheder i anbringelsessager.

Ambitionen var at gøre op med sprogbrug, der signalerede, at børn i anbringelsessager var et problem, der skulle løses.

Lovforslaget til Barnets Lov har været i høring op til sommerferien, og vi kender derfor nu de sproglige ændringer, der er lagt op til. Se dem i listen neden for. 
 
Følgende begreber er ændret i lovforslaget:

"Foranstaltninger" ændres til "støttende indsatser".

"Børnefaglig undersøgelse" ændres til "børneudredning".

"Handleplan" ændres til "barnets plan" eller "ungeplan".

"Aflastning"/"aflastningsophold" ændres til "støtteophold".

"Opholdssteder for børn og unge" og "døgninstitutioner" ændres til "børne- og ungehjem".

"Efterværn" ændres til "ungestøtte".

"Sagsbehandler" vil i lovforslagets § 21, stk. 5 og § 156, stk. 6 blive ændret til “børne- og ungerådgiver".

Endelig justeres "Døgnophold for både forældremyndighedsindehaveren, barnet eller den unge og andre medlemmer for familien.... " i lovforslaget til "familieanbringelse i form af et døgnophold for forældremyndighedsindehaveren, barnet eller den unge og andre medlemmer for familien.” 
 
Derudover oplyser Social- og Ældreministeriet, at følgende begreber, som ifølge ministeriet ikke indgår i servicelovens bestemmelser i dag, vil blive ændret i administrative forskrifter og i vejledningen til loven:

"Aflastningsfamilie" ændres til "støttefamilie".

"Sagsbehandler" ændres til "børne- og ungerådgiver".

Anbragte børn og unge vil ikke blive omtalt som "de anbragte" men i stedet vil formuleringen "børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet" blive anvendt.

I stedet for "tvangsanbringelse" vil anvendes formuleringen ”anbringelse uden samtykke”, og i stedet for "frivillig anbringelse” anvendes formuleringen ”anbringelse med samtykke”.

Kilde: Social- og Ældreministeriet i et svar til Altinget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00