Otte ministre har på ti år været igennem Fødevareministeriets svingdør

UDSKIFTNING: Igennem de sidste ti år er otte ministre gået ind ad svingdøren til Fødevareministeriet. Nogle ministre gik selv, mens andre mere eller mindre blev tvunget igennem. Se listen her.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Mads Mose Vikkelsø

Titlen som fødevareminister skal skifte hænder. Igen. 

Mogens Jensen er den 8. minister, der har haft fødevareområdet som sit ansvarsområde siden 2010.

Men efter at Mogens Jensen har trukket sig minister på grund af minksagen, skal statsminister Mette Frederiksen finde den 9. fødevareminister på bare ti år.

 

Fødevareområdet har især de seneste år haft en række spektakulære sager om landbrugspakken, de såkaldte kvotekonger og nu altså minksagen.

Sagen om landbrugspakken kostede Eva Kjar Hansen ministerjobbet, mens Esben Lunde Larsen fik frataget fiskeriområdet efter sagen om kvotekongerne - kun den nuværende Venstre-formand, Jakob Ellemann, er ikke blevet frataget et ministerområdet på grund af en politisk krise de sidste fem år.  

Her er listen over alle fødevareministre siden 2010. 

Mogens Jensen Mogens Jensen (S) var den folkevalgte, der drømte om at blive kulturminister, men blev i stedet minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling samt minister for nordisk samarbejde.

Der er ingen tvivl om, at det er minksagen, der kommer til at tegne Mogens Jensens eftermæle i ministeriet. Sagen handler om, at ministeriet uden lovhjemmel gav en ordre om at aflive alle danske mink. 

 

Jakob Ellemann-Jensen Jakob Ellemann-Jensen (V) tog ministerskjorten på fra 2. maj 2018 til 27. juni 2019. Det var et ministerium, som han tidligere havde sagt, at han ville sige nej tak til, men endte med at sige ja til. Da han indtrådte, gav han udtryk for, at det var på tide, at regeringen satte miljøet over fødevareområdet. 

Han gjorde sig særlig bemærket i offentligheden, da han til en dyrevelfærdsaktivist sagde, at han elskede bacon. Ved valget i 2019 skiftede regeringsmagten, og Ellemann-Jensen byttede ministerskjorten ud med formandsskjorten i Venstre.

Læs også

 

Esben Lunde Larsen Esben Lunde Larsen (V) fik to år på posten som miljø- og Fødevareminister. Undervejs fik han frataget fiskeriområdet på grund af hans håndtering af sagen om de såkaldte kvotekonger. Derudover fik han kritik for at sige, at det er en sygdom, at der bliver søgt mange aktindsigter.

Som flere af sine forgængere lå han lavt i popularitetsmålingerne. Han valgte selv at trække sig fra ministerposten og politik, da der var ministerrokade i forbindelse med, at Søren Pind (V) også trak sig som uddannelses- og forskningsminister.

 

Eva Kjer Hansen Eva Kjer Hansen (V) indtog for anden gang ministerkontoret i Fødevareministeriet, da hun indtrådte som miljø- og fødevareminister, efter regeringsdannelsen efter valget i 2015. Hun måtte trække sig fra ministerposten, da Konservative udtrykte deres mistillid til hende som minister. 

Det skete efter hendes håndtering af sagen om landbrugspakken, hvor Eva Kjer Hansen blev kritiseret for at få den til at fremstå bedre for miljøet, end den i virkeligheden var. Hun sad fra 28. juni 2015 til 29. februar 2016.

 

Dan Jørgensen Dan Jørgensen (S) var minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 12. december 2013 til 28. juni 2015. I sin tid som minister blev han særlig kendt for sit fokus på dyrevelfærd. Han sad i ministerstolen indtil valget i 2015.

 

Karen Hækkerup Karen Hækkerup (S) blev sat ind, efter Mette Gjerskov måtte sige farvel til regeringen under en ministerrokade i august 2013. Karen Hækkerup fik fire måneder som fødevareminister fra 9. august 2013 til 12. december 2013. Hun nåede at blive beskyldt for løftebrud af DF, da hun fremlagde et lovforslag, der ville koste griseavlerne flere penge. Noget hun ellers havde sagt, hun ikke ville.

Da Morten Bødskov trak sig som justitsminister i december 2013, overtog Karen Hækkerup Justitsministeriet. 

 

Mette Gjerskov Mette Gjerskov (S) var minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 3. oktober 2011 til 9. august 2013. I sin tid som minister blev hun særlig kendt for sit tovtrækkeri med dansk landbrug angående randzoneloven. Det var en strid, der i flere omgange fik hende kaldt i samråd og gjorde hende voldsomt upopulær i Dansk Landbrug. 

I en af de større rokader, som daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gennemførte i august 2013, røg Mette Gjerskov i svinget. Der blev ikke givet nogen officiel forklaring, men hun lå lavt i flere popularitetsmålinger.

 

Henrik Høegh Henrik Høegh (V) var minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra 23. februar 2010 til 3. oktober 2011. Han fik hurtig omtale, da han medvirkede i en reklame for Super Best. Noget, som Lars Løkke Rasmussen måtte ud og tage afstand fra. 

I sin tid som minister var Henrik Høegh også kendt som landbrugets mand. Nogle kritikere så ham som langbrugets forlængede arm ind i regeringen. Ved valget i 2011 skiftede regeringsmagten til Socialdemokratiet og Henrik Høegh blev miljøordfører.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00