Fruens dans har styrket Fogh

VILD MED DANS: Det blev af mange kaldt et fejltrin, men nu er Anne-Mette Rasmussens optræden i Vild Med Dans blevet en fordel for Fogh.
Anne-Mette Rasmussen sammen med dansepartneren Thomas Evers Poulsen.
Anne-Mette Rasmussen sammen med dansepartneren Thomas Evers Poulsen.
Anders Agner Pedersen

Anne-Mette Rasmussens succes på det nationale dansegulv gavner ikke blot førstedamen selv, men i den grad også statsministeren. For mens fruen valser rundt i rampelyset, har Fogh muligheden for at fremstå mere menneskelig, end det normalt er tilfældet.

Det mener politisk kommentator og tidligere konservativ leder og minister Hans Engell.

"Jeg mener, at det har styrket dem. Det har vist dem som et helt ægtepar. Og det har givet Fogh muligheden for at fremstå både mere menneskelig og blødere. Det viser, at statsministerfamilien altså rent faktisk også er en familie," siger Hans Engell til Altinget.dk.

Det giver Fogh en menneskelig dimension
Nogenlunde samme melding lyder der fra redaktionschef på Politiken Peter Mogensen, der i sin tid var blandt dem, der mente, at Anne-Mette Rasmussens deltagelse var et regulært fejltrin fra Foghs side.

Jeg mener, at det har styrket dem. Det har vist dem som et helt ægtepar. Og det har givet Fogh muligheden for at fremstå både mere menneskelig og blødere. Det viser, at statsministerfamilien altså også er en familie.

Hans Engell
Politisk kommentator

"Det giver Fogh en mere menneskelig dimension, som han ikke går og skilter med til daglig. I kølvandet på danseriet kommer der jo en masse ting ud om deres forhold. Hun skriver klummer i Ekstra Bladet, optræder i Se & Hør og alt muligt. Hele menageriet kommer til at handle om, hvordan deres indbyrdes relation er. Og den fremstår jo positivt, så derfor giver det ham en ekstra dimension, som man ikke skal undervurdere i hans job.

Jeg kan huske, at den gang med Nyrup (som Mogensen var rådgiver for, red.) var det noget, som vi brugte en del tid på. For det hele må ikke gå op i topmøder og mørke jakkesæt," forklarer Peter Mogensen.

Fastholder dobbeltrolle
Han fastholder en del af sin oprindelige kritik om, at statsministeren kunne komme i en uheldig dobbeltrolle, hvad angik TV 2's økonomi, så længe hans kone deltog i 'Vild Med Dans'.

"Jeg vil holde fast i, at det principielt ikke er heldigt for statsministeren, at hans kone deltager i det vigtigste program på TV 2, hvis de kommer i vanskeligheder. Så kan han komme i en dobbeltrolle. Det tror jeg stadigvæk er uklogt. Og alene af den grund burde hun ikke være med. Men når det så er sagt, så må jeg sige, at selve hendes deltagelse har vist sig at være en tordnende succes. Det var der bare ikke nogen, der kunne forudse," påpeger Peter Mogensen.

Det synspunkt er Hans Engell imidlertid lodret uenig i.

"Jeg har hele tiden haft den opfattelse, at det her var et eksempel på, at spindokteriet kan drives et nummer for langt. Jeg mener, at hendes deltagelse er uproblematisk. Alt det med at sige, at det gjorde Fogh inhabil i forhold til at diskutere TV 2's økonomi, der tror jeg altså, at man skal passe på ikke at gøre det til mere, end det er," siger Hans Engell.

Men selv om hans kones deltagelse ikke er noget politisk problem for Fogh, så føler Engell sig alligevel overbevist om, at statsministeren har frarådet sin kone at deltage i programmet.

Fogh har frarådet deltagelsen
"Med mit kendskab til Fogh så føler jeg mig fuldstændig sikker på, at han har frarådet det, og spurgt hende, om hun nu har tænkt sig om. Af flere grunde: Først og fremmest fordi han har været bekymret for, hvordan det ville gå. Ville hun dumme sig? Ville hun blive til grin, eller hvad ville det ske? Den næste bekymring har været, hvordan medierne ville reagere. Det tredje, han har tænkt på, er, hvad det sender for signaler ude i det store Europa. Hvis han går efter en international toppost, så vil der måske være nogle katolske lande, hvor man siger: Skal vi have en NATO-generalsekretær, hvis kone slår badutspring i en dansekonkurrence?" vurderer Hans Engell.

Både Peter Mogensen og Hans Engell er altså enige om, at Anne-Mette Rasmussens deltagelse i 'Vild Med Dans' overordnet set har gavnet Fogh. Og hvis han ellers fortsat er statsminister i Danmark ved næste valg, så kan statsministerfruens danseeventyr komme ham til gavn, når krydset skal sættes. Ikke mindst blandt tvivlerne.

Dansen kan flytte tvivlere
"De, der kan lide ham i forvejen, de synes bestemt ikke mindre om ham, på grund af at hans kone gør det her. Tværtimod, så synes de jo, at hun er fantastisk. Hun får et hav af sms-stemmer sammenlignet med de andre. En politiker skal være god til at lede landet, og det er Fogh. Men vi lægger også lidt vægt på, hvilken type han er. Og der kan være nogle marginalvælgere, som har stået og vippet, og hvis Fogh stiller op ved det kommende valg, så kan der sagtens være nogen, der vipper til hans side, fordi de tænker, at han er sgu egentlig en meget fin fyr, når nu hans kone kan finde på det her. Der er en dimension her, som betyder noget for politikere. Og det skal man altså ikke undervurdere. Det betyder virkelig meget," siger Peter Mogensen.

Så dumme er vælgerne ikke
Det er dog ikke alle politiske kommentatorer, der mener, at statsministerfruens svinggerninger i 'Vild Med Dans' har nogen betydning for Fogh. Om hun så var blevet stemt ud i første runde, så havde det ikke haft nogen betydning for statsministeren, mener B.T.s Helle Ib.

"Jeg tror ikke, at vælgerne er så dumme, at de kan finde på at lade deres syn på Fogh og regeringens politik påvirke af, hvorvidt statsministerfruen danser godt eller dårligt i en samba. Man har fået et nyt syn på Anne-Mette Rasmussen, som er blevet mere positivt. Men jeg tror ikke, at det får nogen som helst betydning for Fogh, hverken i den ene eller anden retning," siger Helle Ib og fortsætter:

Venstre er gået tilbage under 'Vild Med Dans'
"Man skal spekulere i et andet fuldstændig ekstremt, a la at hun tabte alt tøjet, for at det kan få en lille bitte politisk betydning. Og jeg ville da være foruroliget, hvis det kunne flytte noget som helst," uddyber hun, og tilføjer, at Venstres meningsmålinger er gået tilbage, mens Anne-Mette Rasmussen har danset.

"Der må man jo så sige, at hvis der overhovedet skulle være nogen sammenhæng, så skulle det jo se anderledes ud. Jo bedre, hun har klaret sig, desto værre er det jo gået for Venstre i meningsmålingerne, så jeg må bare sige, at jeg ikke tror, at der er nogen sammenhæng," siger Helle Ib.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Anne-Mette Rasmussen

Foredragsholder, danseinstruktør, forfatter
pædagog

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

0:000:00