Debat

Grøn iværksætter: Affald kan øge BNP, skabe jobs og reducere CO2

DEBAT: Vi skal se på affald som en ressource - ikke forbrændingsmateriale. Cirkulær økonomi kan nemlig gavne samfundsøkonomien og samtidig drive lokal udvikling, mener den grønne iværksætter Stine Laurberg Hansen.

Cirkulær økonomi indebærer et stort potentiale for samfundsøkonomien og lokal udvikling, mener Stine Laurberg Hansen.
Cirkulær økonomi indebærer et stort potentiale for samfundsøkonomien og lokal udvikling, mener Stine Laurberg Hansen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Laurberg Hansen
Initiativtager til Kompostbudene og stifter af Green Loop Lab

Når danskerne skal motiveres til at affaldssortere, vil de kunne se en mening med det, de gør. De erfaringer, vi har gjort os i lokale projekter i København med sortering af grønt affald, er, at der findes forskellige incitamenter til at sortere affald.

I forbindelse med vores test interviewede vi beboerne i en boligforening. Nogle sorterer med tanke på miljøet, andre gør det, fordi det er en pligt, og “fordi man skal”, nogle igen gør det ud fra et læringsperspektiv, særligt i forhold til deres børn, og andre gør det for fællesskabet.

Jeg vil gerne dykke lidt dybere ned og kigge på affaldssortering, genbrug og genanvendelse i det lokale, og på hvad potentialet er.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Læring i det lokale
I det initiativ, jeg repræsenterer - Kompostbudene -, har vi beskæftiget os med, hvordan vi lokalt kan genbruge vores grønne affald til kompost til dyrkning og begrønning i gårde, byhaver, skolerhaver og byrum.

Vi har givet lokale borgere, institutioner og virksomheder redskaber til genbrug af det grønne affald ved at vise eksempler på et kredsløb i byen, som vi kender det fra naturen. Ligesom vi ser det lige nu: Uden for vores vinduer falder bladene af træerne, formulder i skovbunden og giver næring til jord og planteliv.

Hvis vi lærer, at gulerodstoppen kan bruges igen som næringsrig kompost til vores grøntsager, forstår vi kredsløbstanken. Og hvorfor vores handlinger betyder noget.

Stine Laurberg Hansen
Initiativtager til Kompostbudene og stifter af Green Loop Lab

Hvis vi lærer, at gulerodstoppen kan bruges igen som næringsrig kompost til vores grøntsager, forstår vi kredsløbstanken. Og hvorfor vores handlinger betyder noget. For hvis denne gulerodstop var endt til forbrænding, så var ikke alene vores grøntsager snydt for ny lokal næring, men også vitale ressourceknappe grundstoffer som fosfor var gået evigt tabt for aldrig at vende tilbage i kredsløbet.

Når vi forstår vores grønne affalds potentiale, så kan det ændre hele vores syn på affald. Som en beboer i vores test udtalte:

"Jeg får det bedre, når det, jeg har forbrugt, forbruger mindre energi… når jeg i stedet for at smide det ud og sende det til forbrændingen kan smide mit organiske affald ud, og det kan ligge og formulde hernede i gården. Det ved jeg er en bedre proces."

Vi begynder altså at se affald som en ressource. Vi sorterer ikke længere affald, men nye materialer, næring til fødevarer, produkter til reparation etc.

Den cirkulære by - uden affald
Kunne vi tage denne erfaring fra det grønne affald og overføre til andre typer af affald, hvor man i langt højere grad genanvender lokalt? Hvad er potentialet i en by, hvor man deler, bytter, låner, reparerer, genbruger og genanvender vores ting i vores nærområder?

Vi kender allerede gode eksempler på byttehylder, loppemarkeder, delebiler som Gomore, reparationsværksteder (Repair Cafe), genbrug af overskudsmad som Wefood og byggematerialer som Genbyg. Men fortsat transporteres og eksporteres 2.162 tons affald årligt (primært papir, pap og metal), og over halvdelen af de 3.353 tons antal affald, som vores husholdninger producerer, forbrændes (1).

Så hvad kan vi lære af at kigge os omkring på vores vej, i vores kvarter, på arbejdet, i skolen eller i den lokale forening? Hvilke ressourcer findes her, som kunne udnyttes langt bedre, som du eller andre kunne få glæde af, eller som kunne optimeres (upcycle) og ikke ende i et forbrændingsanlæg eller i en lastbil til genanvendelse i et andet EU-land eller længere væk?

Vi er mange, der ser et kæmpe potentiale i den cirkulære økonomi. Senest er vi blevet bakket op af en rapport fra Ellen MacArthur Foundation, som mener, at den cirkulære økonomi kan øge vores BNP, skabe jobs og reducere CO2 i flere forskellige brancher.

Tænk, hvis dette potentiale også kunne gælde helt lokalt og sætte skub i en lokal udvikling både i byen og i de mindre landsbysamfund - med cirkularitet og genbrug af affald, som driver af den cirkulære by og det cirkulære land.

Vores opfordring er at finde motivationen til affaldssortering i det lokale og at bruge “genbrug affald”, som driver til lokal udvikling.

...

(1) Tal fra Affaldsstatistik 2015, Miljøstyrelsen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Laurberg Hansen

Initiativtager, Kompostbudene, stifter, Green Loop Lab
arkitekt (Aarhus Arkitektskole 2009)

0:000:00