Debat

Grøn iværksætter: Affaldssortering skal være sexet

DEBAT: Lad os gøre affaldshåndteringen synlig i vores byrum i stedet for at gemme infrastrukturen væk. Det skal være involverende, smukt og sjovt at sortere affald, hvis målene om genanvendelse skal nås, skriver Stine Laurberg Hansen fra den socialøkonomiske virksomhed Kompostbudene.

Kompostering skal være synligt i bybilledet, skriver Stine Laurberg Hansen, der blandt andet har lavet et projekt om kompost med Torvehallerne i København.
Kompostering skal være synligt i bybilledet, skriver Stine Laurberg Hansen, der blandt andet har lavet et projekt om kompost med Torvehallerne i København.Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Laurberg Hansen
Grøn iværksætter, medstifter af Kompostbudene

Affaldssortering. Vi ved, at vi er nødt til at gøre det for at kunne genanvende mere. Nogle byer i Danmark har allerede kastet sig hovedkuls ud i det. Mange har meninger om det. Men hvordan får vi folk til at gøre det – rigtigt? Og hvordan bryder vi med tanken om, at affald er noget, der forsvinder, når skraldebilen er kørt?

Det er fantastisk, at mange kommuner i Danmark er gået i gang nu. Det er en absolut nødvendighed. Men hastigheden har nogle udfordringer. Jeg boede selv i Århus, da man i 2004 stoppede sortering af husholdningsaffald, fordi det ganske enkelt ikke kunne betale sig. I kroner og øre. Nu, 13 år senere, skal Århus i gang igen – og mon ikke det er op ad bakke at få århusianerne til at stole på projektet igen.

Affaldssortering skal være logisk, nemt og sjovt
Min pointe er, at projektet er for vigtigt til at måtte fejle. Og der er mange små faktorer, der kan have en negativ indvirkning.

Det skal ganske enkelt være lige så fedt at smide kartoffelskrald i bio-posen som din første køretur i en Tesla.

Stine Laurberg Hansen
Medstifter, Kompostbudene

Kun hvis folket er med i det her, og ikke blot bliver pålagt sortering som en pligt, kan vi undgå, at hele kæden af ressourcer mister værdi. For hvis folk ikke tager ejerskab over sorteringen, bliver affaldet enten slet ikke sorteret, eller det bliver ikke sorteret rigtigt. Derfor er det vigtigt, at affaldssortering er sjovt – det skal give mening, være logisk og nemt. Måske endda sexet.

Nudging virker
Men hvordan gør vi det så sexet? Field's, et stort shoppingcenter i København, gjorde netop det. De unge butiksansatte gad ikke rigtig gå ned i det kedelige sorteringsrum med eksempelvis emballage fra deres butikker.

Så malede man væggene og satte musik og lys op i rummet. Gjorde det til et sjovt sted at komme. Simpel nudging.

Nudging er blot ét værktøj. Og vi kan ikke sætte diskokugler op ved alle skraldespande i Danmark – desværre.

Bjarke Ingels på opgaven
Der skal skydes på problematikken fra alle retninger. Vi skal undervise og gøre det til en del af Danmarks dna, at intet må gå til spilde. Vi skal have det ind i læreplaner helt fra børnehaven, og vi skal spytte reklamekampagner ud i primetime på tv og Youtube, så vi når ud til alle aldersgrupper.

Vi skal have de bedste hoveder, vi har, sat på sagen, så vi kan kommunikere projektet effektivt ud. Og måske skal de beholdere, vi sorterer i, designes af Bjarke Ingels, så det virker og ser godt. Det skal ganske enkelt være lige så fedt at smide kartoffelskrald i bio-posen som din første køretur i en Tesla.

Affaldshåndtering skal frem i lyset
I Kompostbudene har vi sammen med Torvehallerne i København sat fokus på sortering og lokal genanvendelse af affald.

I stedet for at sortere kaffegrums og grønt affald i de kendte grønne kompostbeholdere, byggede vi smukke byrumsmøbler i træ med kompostering i. Så her kan man sidde og drikke sin kaffe i byrummet, mens kaffegrumsen komposter under en.

Affaldshåndtering skal ikke være en usynlig infrastruktur. Lad os i stedet trække det frem i vores byrum, i gårdrum og i institutioner og gøre det involverende, smukt og sjovt at sortere affald.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00