Grønne iværksættere flygter fra DI på grund af uambitiøs klimapolitik

Seks grønne iværksættervirksomheder har forladt DI i løbet af det seneste år. Det skyldes DI's klimapolitik og favorisering af store selskaber. DI afviser kritikken, mens Dansk Erhverv oplever øget tilstrømning af grønne medlemmer. Ekspert peger på, at de interne magtforhold i DI betyder, at mindre virksomheder kan blive klemt. 

Flere mindre virksomheder har forladt DI på grund af utilfredshed med organisationens politik. DI fejer kritikken af bordet.
Flere mindre virksomheder har forladt DI på grund af utilfredshed med organisationens politik. DI fejer kritikken af bordet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

DI er blinde for de mindre virksomheders interesser og fører en politik, som vil gøre det sværere at nå klimamålene.

Sådan lyder et par af kritikpunkterne fra seks grønne startups, der forlader DI i et opråb mod erhvervsorganisationens klimapolitik. 

Virksomhederne fortæller til Altinget, at DI efter deres mening gør alt for at beskytte landets største CO2-udledere. 

”Vi har meldt os ud, fordi DI arbejder hårdt på at begrænse CO2-afgiften og presser på for at holde de virksomheder, som udleder meget, omkostningsneutrale, så længe de udleder lidt mindre,” siger Henrik Andreasen, administrerende direktør i KKS Danmark/Woodfiber, der meldte sig ud af DI i oktober 2021.

Han er uforstående over for, at DI ønsker, at større virksomheder - som eksempelvis Aalborg Portland - får tilskud for at holde sig omkostningsneutrale.

”DI er åbenbart for de store spillere og er helt blinde for mindre virksomheder, som har et enormt vækstpotentiale,” pointerer Henrik Andreasen.

Udover KKS Danmark/Woodfiber har Altinget også talt med virksomhederne Blue Lobster, Virogates, Gubra, Reel Energy, Pond Biomaterials, der alle har meldt sig ud af DI inden for det seneste år.

Virksomhederne fortæller, at de igennem længere tid har forsøgt at påvirke organisationen indefra, men har nu indset, at DI ikke ændrer holdning, når det gælder grøn omstilling og favoriserer de store industrivirksomheder.

Hos DI understreger den klimapolitiske chef, at det er ærgerligt, når virksomheder forlader organisationen, men hun kan ikke genkende kritikken.