Håb om forbedring efter kritik af SKAT

FEJLVURDERING: Både Ejendomsforeningen Danmark og Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation bifalder den skarpe kritik af SKATs ejendomsvurderinger. Presset på SKAT åbner for dialog, lyder det fra ejerne.
Tre ud af fire ejendomsvurderinger har skudt ved siden af den reelle handelspris på parcelhusområdet, og for andelsboliger har et helt års vurderinger været for høje.
Tre ud af fire ejendomsvurderinger har skudt ved siden af den reelle handelspris på parcelhusområdet, og for andelsboliger har et helt års vurderinger været for høje.
Mads Bang
Den skarpe kritik fra Rigsrevisionen er fortjent. Og nu skal der ske synlige forbedringer.

Sådan lyder meldingen fra to af de organisationer, hvis medlemmer SKAT har behandlet i strid med loven. To af de store organisationer på boligområdet, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation og Ejendomsforeningen Danmark, er begge godt tilfredse med kritikken af SKATs håndtering af de offentlige ejendomsvurderinger.

Og i begge organisationer er der især glæde over, at SKAT nu skal rette op på problemerne.

I Ejendomsforeningen Danmark, som organiserer nogle af de største private udlejere af ejendomme i Danmark, fortæller direktør Torben Christensen, at foreningen løbende har gjort opmærksom på problemerne. Han vil opfordre sine medlemmer til at se gå vurderingerne igennem.

"Vi vil anbefale vores medlemmer at vurdere enkeltvis, om de har fået tab på det her. Der er ingen tvivl om, at mange af dem har fået forkerte ejendomsvurderinger," siger Torben Christensen, som dog påpeger, at det ikke nødvendigvis er det samme som at have betalt for meget.

Håb om bedring
Torben Christensen er især glad for, at kritikken måske kan åbne for et bedre vurderingssystem.

"SKAT har været meget lidt åbne for at rette vurderingerne til. De har ikke rettet op på de ting, som de får tilbagemeldinger på," siger Torben Christensen og henviser til, at når man ser på tallene for 2011, så fik 47 procent af klagerne ret i vurderingsankenævnet og hele 77 procent fik nedsat deres vurdering i klager til Landsskatteretten.

Og netop SKATs manglende vilje og evne til løbende at forbedre modellerne og systemerne har ifølge Torben Christensen været det største problem.

"De har besluttet sig for nogle principper, og dem kører de strengt efter, selv om de får klager imod sig," siger han.

Torben Christensen oplyser, at Ejendomsforeningen Danmark nu indgår i en dialog med SKAT om muligheder for at forbedre vurderingernes kvalitet og det datamateriale, vurderingerne foretages ud fra.

"Generelt set kan vi ikke forvente, at de rammer 100 procent rigtigt, men vi kan forvente, at de løbende øger kvaliteten af deres arbejde, og at de tilpasser sig, når de får afgørelser i landsskatteretten imod sig," konstaterer Torben Christensen.

Andelshavere tilfredse med ny kurs
I Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, ABD, er direktør Jan Hansen også glad for kritikken af SKAT.

"Det er helt rimeligt, at man retter kritik mod SKAT. Jeg er tilfreds med, at man peger på, at det handler om, at vurderingen skal ramme ejendommens værdi i handel. Og at det ikke er godt nok med sådan nogle forenklede modeller, som SKAT bruger," siger Jan Hansen.

De største problemer på andelsboligområdet er forekommet i 2010, hvor SKAT udelukkende for at undgå klager har fastholdt en kunstigt høj vurdering af ejendomme ejet af andelsforeninger. Jan Hansen hæfter sig ved, at SKAT allerede i 2012 har rettet op på problemerne, som i Rigsrevisionens beretning kaldes "ansvarspådragende og vil kunne udløse et erstatningsansvar".

Jan Hansen mener, at det er svært at sige noget om, hvor mange andele som eventuelt kan være solgt til en høj vurdering - og om der kan dokumenteres et tab, som kan udløse erstatning. Det vil være en længere proces: En køber skal vinde en sag om overpris, og i det tilfælde vil sælgeren være forpligtiget til at betale. Men først hvis sælgeren ikke kan betale, kan erstatning fra SKAT komme på tale.

SKAT har i en skriftlig kommentar til Altinget | By & Bolig forklaret, at der arbejdes på at gives mere information til andelsboligejere.

"SKAT overvejer i øjeblikket, hvordan vi kan informere ejere af andelsboliger, der kan have lidt et tab, og hvordan de mest enkelt kan rette henvendelse til SKAT," skriver SKAT.

Ingen tilståelser
SKAT har allerede i Rigsrevisionens beretning erkendt fejl i sager om andelsboliger og erhvervsejendomme i 2011. Men i en pressemeddelelse afviser SKAT overordnet, at praksis har været i strid med lovgivningen, som Rigsrevisionen ellers mener.

Folketingets statsrevisorer, som onsdag fulgte Rigsrevisionens kritik op med den næsthårdeste kritik på skalaen, "påtalte skarpt" SKATs forvaltning. Statsrevisorerne giver nu skatteministeren fire måneder til at forklare, hvordan han vil råde bod på problemerne. Og formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), bakkede op om Rigsrevisionens kritik onsdag.

"Det er naturligt, at SKATs direktør mener, at SKAT har handlet i overensstemmelse med loven. Det er ikke det samme, som at han har ret," konstaterede Peder Larsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Christensen

Bestyrelsens senior rådgiver, Camelot Europe
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1985)

0:000:00