Hård kritik af Gade: "Forsøger at svække sin egen regering"

URO: Tidligere forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) retter skarp kritik mod sin efterfølger i Forsvarsministeriet, Søren Gade (V), som han mener "kører sololøb for at bringe sig i mediernes lys".

Den tidligere forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) kritiserer i dagens Jyllands-Posten sin efterfølger på posten, Søren Gade (V). 
Den tidligere forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) kritiserer i dagens Jyllands-Posten sin efterfølger på posten, Søren Gade (V). Foto: /ritzau/Rikke Milling
Daniel Bue Lauritzen

Støvet havde netop lagt sig, efter at Venstre i sidste uge gik i brændsluknings-modus for at håndtere en blussende intern uenighed om statslige udlån til almene boliger.

Men i dag pustede den tidligere forsvarsminister og venstremand Svend Aage Jensby til de ulmende gløder.

I et læserbrev i Jyllands-Posten kalder han Venstres gruppeformand og initiativtager til statslåns-kritikken, Søren Gade, for en solorytter, der overlagt forsøger at skade sit eget parti.

"Det er og burde være uhørt, at en gruppeformand for et regeringsparti i en mindretalsregering på den måde forsøger at svække sin egen regering, men det er sket tidligere, at Søren Gade som gruppeformand kører sololøb for at bringe sig i mediernes lys," skriver Jensby i læserbrevet.

Statslån er udskudt
Den kritiske kommentar falder, efter Søren Gade i Dagbladet Holstrebro-Struer i skarpe vendinger tordnede mod regeringens forslag om, at staten skulle overtage realkreditlån til nybyggeri og renovering af almene boliger.

Læs også: Efter strid i Venstre: Forslag om statslån til almene boliger skudt til hjørne

Gade kaldte det et "socialistisk" forslag, som han ikke i sin "vildeste fantasi" kunne forestille sig kunne være opstået i en borgerlig/liberal regering.

"Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den ide er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, hvorfor det må være "systemet", som har besnakket en minister," skrev han.

Læs også: Kristian Jensen efter intern uro: Venstre har langt til døren og højt til loftet

Den holdning var han ikke alene med i Venstre, og en lang række Venstre-profiler, heriblandt Jakob Engel-Scmidt og Kristian Pihl Lorentzen, bakkede hurtigt den tidligere forsvarsminister op.

Uenighederne endte i hasteindkaldelse til et telefonisk gruppemøde, der resulterede i, at forslaget nu er udskudt på ubestemt tid.

Søren Gade har indtil videre ikke givet kommentarer i sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Aage Jensby

Fhv. forsvarsminister (V), fhv. MF, fhv. politimester, Hobro
cand.jur. (Aarhus Uni. 1967)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00