Hækkerup kaldes i samråd efter kras kritik af EU-dommere

Justitsministerens udtalelser i folketingssalen om, at EU-Domstolen finder på jura, og at dens dommere ikke har demokratisk legitimitet, får nu formanden for Europaudvalget til at hive ministeren i samråd. Også statsministeren drages ind i sagen.

Nick Hækkerup skal nu stå skoleret i Folketingets Europaudvalg.
Nick Hækkerup skal nu stå skoleret i Folketingets Europaudvalg.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Hårde ord fra justitsministeren om EU-Domstolen får nu formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen (V), til at kalde ministeren i samråd.

Udvalgsformanden har også bedt statsminister Mette Frederiksen (S) forklare, om hun deler sin ministers opfattelse af EU-dommerstanden, efter han har beklikket dommernes demokratiske legitimitet og sagt, at de opfinder jura uden at skele til traktater og love.

”Det er helt vildt, at justitsministeren, ovenikøbet i selveste folketingssalen, giver udtryk for, at EU-Domstolen ikke har demokratisk legitimitet,” siger Eva Kjer Hansen.

{{toplink}}
Læs også

Justitsminister Nick Hækkerup leverede sin skarpe kritik af EU-Domstolen under en folketingsdebat om logning af oplysninger om danskernes brug af mobil og internet. I flere domme har Domstolen underkendt massetilbageholdelse af den slags informationer til stor fortrydelse for både nuværende og tidligere danske justitsministre, som ser det som et vigtigt efterforskningsredskab – i øvrigt på linje med regeringer i en række andre EU-lande.

Jeg mener faktisk, at justitsministeren skal trække sine ord i sig igen. Vi kan jo ikke have en justitsminister, der ovenikøbet i folketingssalen sår tvivl om EU-Domstolens bemyndigelse.

Eva Kjer Hansen (V)
Formand for Europaudvalget

Justitsministeren kaldte det i den forbindelse ”forrykt”, at Danmark skal rette ind efter EU-Domstolen og lave reglerne om. Han stillede også spørgsmålstegn ved EU-dommernes ret til at afgøre det.

”Hvorfor skal nogen, der ingen demokratisk legitimitet har, have lov til at bestemme,” spurgte han fra Folketingets talerstol med henvisning til, at de jo ”bare er dommere”.

”Problemet med EU-Domstolen er, at der ved man ikke, hvad juraen er. Den finder de på undervejs,” lød det også fra justitsministeren.

0:000:00