Her er Dansk Folkepartis ønsker og krav til finansloven

René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti, gav Folketinget svar på, hvad regeringens støtteparti vil og ikke vil gå med til torsdag i Folketingssalen under førstebehandlingen af finansloven for 2018. Video: Altinget.dk  

FINANSLOV: Dansk Folkeparti svarede torsdag i Folketinget på, hvad de vil gå med til under de kommende finanslovsforhandlinger. Altinget har samlet de vigtigste nedslag fra DF's ordførertale.

Dansk Folkeparti spiller som regeringens støtteparti en nøglerolle i de kommende forhandlinger om finansloven for 2018.

Hvad Dansk Folkeparti kræver, og hvad partiet vil gå med til, var derfor helt centrale spørgsmål at få svar på fra begge sider af salen, da Folketinget torsdag førstebehandlede finansloven. 

Altinget har samlet de vigtigste meldinger fra finansordfører René Christensen (DF) herunder. 

Vil DF gå med til regeringens skattelettelser? 
Regeringen lagde med Jobreform II-udspillet tidligere på måneden op til historiske skattelettelser.

De skattelettelser indgår i finansloven, men Dansk Folkeparti afviser at støtte alle de foreslåede skattelettelser. 

"Ja, vi ønsker vi at flytte nogle af de penge som regeringen vil bruge på skattelettelser over på velfærd," konstaterer René Christensen i Folketingssalen. 

Vil DF fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget? 
Et af de udspil, som regeringen fremlagde i forbindelse med Jobreform II, handler om at hæve og afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget.

Beskæftigelsesfradraget beregnes som en procentsats af indkomsten, og der er fastsat et maksimalt beløb for, hvor meget man kan modtage. 

Dansk Folkeparti er ikke afvisende for at se på at hæve loftet over beskæftigelsesfradraget.

"Man skal huske på, at loftet er på 331.000 i dag. Hvis man flytter lidt på det, er man så en del af de rigeste? Jeg vil bare gerne sige, at hvis man tjener det, så er man ganske almindelig lønmodtager," siger René Christensen.  

I Jobreform II udspillet indebærer, at loftet for beskæftigelsesfradraget hæves til 351.200 kroner.

DF-Krav: Afskaf produktivitetskravet til sygehusene nu
Dansk Folkeparti er modstandere af produktivitetskravet i sundhedsvæsenet. Det har stået klart længe.

Men diskussionen har stået om, hvad der skal sættes i stedet, og om kravet kunne afskaffes allerede i 2018 - eller om det først er muligt i 2019. Og her er Dansk Folkeparti kommet med forskellige meldinger.

Men nu mener Dansk Folkeparti altså, at kravet skal afskaffes - helst fra 2018.

Argumentet er, at "regionerne godt kan leve med, at man bryder aftalen, hvis man afskaffer produktivitetskravet for 2018," som René Christensen formulerede det.

Vil DF sænke registreringsafgiften?
I Jobreform II spiller regeringen ud med en sænkning af registreringsafgiften til 100 procent. 

René Christensen er ikke afvisende overfor en sænkning, men foretrækker en såkaldt teknisk model. 

"Vi har stor fokus på, at vi får bedre biler, men det er ikke de billigste biler, der er bedst. Det er mellemklassen - og de lidt dyrere biler - der er de bedste."

Her fylder det også noget for Dansk Folkparti, at der er tale om miljørigtige biler.

"Vi vil gerne være med til at sikre, at der er incitamenter til at købe grønnere og sikrere biler." 

Men partiet går efter en langsigtet løsning.

"Vi kan ikke år efter år sætte købere og branchen i en situation, hvor der skabes usikkerhed om registreringsafgiften," siger Dansk Folkepartis finansordfører, og indskærper samtidig, at det ikke behøver at blive løst i finansloven.   

"Skulle det ikke lykkes at ændre på registreringsafgiften her og nu, så findes der andre løsninger," siger René Christensen

Vækst i det offentlige forbrug?
En stor del af spørgsmålene fra Socialdemokratiet til Dansk Folkeparti handlede om målet for væksten i de offentlige udgifter.

Og René Christensen bekræfter, at partiet ønsker at holde fast i en vækst på 0,8 procent i de offentlige udgifter som partiets målsætning.

"Der er behov for en lille moderat offentlig vækst, og vores mål er 0,8 procent," siger partiets finansordfører.  

Rungende ja til flere optjeningsprincipper på sociale ydelser
Dansk Folkeparti støtter op om at indføre optjeningsprincipper på sociale ydelser, som regeringen lægger op til at indføre.

"Udfordringen er, at alle med lovligt ophold i Danmark kan søge om sociale ydelser efter paragraf 2 i sociallovgivningen," lyder det fra DF-ordføreren og understreger:

"Optjeningsprincipper udgør en forudsætning for at opretholde det velfærdssamfund, vi kender."  

SU og Folkepension skal bevares
Dansk Folkeparti afviser helt at røre ved SU-ydelsen og folkepensionen.

"Vi kommer ikke til at skære i den enkelte ydelse i forhold til SU, men jeg kan garantere for, at vi kommer til at begrænse gruppen, som har adgang til ydelsen," sagde René Christensen og vendte tilbage til optjeningsprincipper, som altså skal begrænse adgangen til ydelsen. 

"Det er faktisk for at beskytte ydelsen, at vi gør det," tilføjede han. 

En bunden opgave med de ældre
René Christensen understregede ligeledes, at det er en bindende opgave at finde flere midler til personale og boliger på ældreområdet.

Et andet af ønskerne fra Dansk Folkeparti i forbindelse med forhandlingerne kan være at kigge på ældrechecken.

"Vi vil gerne være med til at kigge på ældrechecken. Er der plads til det i råderummet, så vil vi meget gerne være med til det," siger finansordføreren. 

,

Forrige artikel Tv for døve vil gå i sort efter finanslov Tv for døve vil gå i sort efter finanslov Næste artikel Eksplosion i flytrafik truer klimaambitioner Eksplosion i flytrafik truer klimaambitioner