Her er den nye dyrevelfærdsaftale for slagtekyllinger

Danmark skal arbejde for en udfasning af hurtigvoksende kyllinger i EU, og statslige myndigheder skal stoppe indkøb af kyllingerne helt. Det er blot to ud af fire hovedpunkter i den nye dyrevelfærdsaftale for slagtekyllinger, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået.

Aftalepartierne vil blandt andet forsøge at udfase de hurtigvoksende kyllinger i EU.
Aftalepartierne vil blandt andet forsøge at udfase de hurtigvoksende kyllinger i EU.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

I EU skal den hurtigvoksende kylling udfases, og herhjemme skal den fjernes fra kogegryderne i de offentlige kantiner.

Sådan lyder dele af den nye brede dyrevelfærdsaftale. Aftalen skal imødekomme, at hurtigvoksende kyllinger blandt andet kan lide under deres eksplosive vækst.

Dyk ned i den nye dyrevelfærdsaftale her.

Der nedsættes en arbejdsgruppe med fokus på dyrevelfærden i den danske produktion af slagtekyllinger og forældredyr. Arbejdsgruppen vil trække på relevante input fra erhvervet, dyrevelfærdsorganisationer, dyrevelfærdsmærket og andre landes arbejde på området.

Danmark vil i efteråret 2023 støtte, at Europa-Kommissionen fremsætter ændrede regler på dyrevelfærdsområdet. Danmark vil i den anledning appellere til, at andre lande tilslutter sig udfasningen af hurtigvoksende kyllingeracer i EU. Allerede i juli 2021 rejste Danmark i samarbejde med Belgien, Tyskland, Sverige og Nederlandene flere dyrevelfærdsproblemer omkring hurtigvoksende kyllinger i et positionspapir. Folketingets Europaudvalg skal dsuden bakke op om det, hvis der i EU skal vedtages et forbud mod hurtigvoksende kyllinger

{{toplink}}

Der skal søsættes mere kampagne for Det Statslige Dyrevelfærdsmærke fra 2023. Det skal begrænse købet af hurtigvoksende kyllinger og fremme interessen i langsomtvoksende kyllinger i stedet. På nuværende tidspunkt er der midler til én årlig kampagne, men der lægges op til, at der afsættes midler til en løbende og flerårig kampagne på området.

Staten skal gå forrest og forbyde statslige myndigheder at købe hurtigvoksende kyllinger. Statens indkøb af fødevarer til eksempelvis kantiner er indgået i en række overordnede aftaler. Når de løbende genudbydes, skal der ligge en plan klar for implementering af et forbud mod hurtigvoksende kyllinger, som kan indfaset ved de nye udbud. 

Kast dig over selve aftalepapiret her

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024