Ny hjælpepakke til virksomheder i Nordjylland kan rulles ud til hele landet

STØTTE: De københavnske vestegnskommuner kæmper for at undgå restriktioner i stil med dem, der har ramt syv nordjyske kommuner. Nu har regeringen kortlagt, hvordan erhvervslivet i kommunerne skal hjælpes, hvis de rammes af nye restriktioner.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) landede fredag en hjælpepakker til erhvervslivet i de kommuner, der er udsat for udvidede coronarestriktioner. 
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) landede fredag en hjælpepakker til erhvervslivet i de kommuner, der er udsat for udvidede coronarestriktioner. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Ingen vil fortænke borgmestrene i kommunerne på den københavnske vestegn for at nærlæse teksten i den aftale, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) fredag landede for virksomhederne i de syv nordjyske kommuner, der har været ramt af nedlukning og restriktioner.

Ishøj og Brøndby Kommune har nemlig den højeste smitteincidens i Danmark over den seneste uge, og en tredje kommune på den københavnske vestegn, Albertslund Kommune, er også blandt de fem kommuner, der har registreret flest tilfælde per indbygger i løbet af de sidste syv dage.

Og regeringens brede aftale, der er indgået sammen med Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet, skal fremover også gælde for de kommuner og regioner, der eventuelt bliver lukket ned.

Dermed kan aftalen, der også dækker kultur- og idrætsliv samt udsatte borgere, hurtigt blive aktuel for virksomheder uden for de syv nordjyske regioner.

Fakta

Hjælpepakke til restriktionsramte kommuner

Udover den udvidede støtte til erhvervslivet har regeringen sammen med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet vedtaget følgende støtteordninger til de kommuner, der er ramt af udvidede coronarestriktioner. 

Andet:

Der afsættes en pulje på 15 millioner kroner til delvis dækning af virksomhedernes udgifter til betaling af bod og dagbøder mv. i byggesager mv. For at genstarte turismen styrkes markedsføringen af Nordjylland som destination med 5 millioner kroner.

Hjælp til udsatte borgere:


Der sættes 7,5 millioner kroner af til en ensomhedspulje, der skal modvirke ensomhed blandt borgere i de syv nordjyske kommuner.

Der sættes 1,4 millioner kroner af til uddeling af mad til sårbare familier i de syv nordjyske kommuner.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har desuden 7. november indgået en aftale om en midlertidig lokal lønkompensationsordning for virksomheder i de nordjyske kommuner samt en pendlingslønkompensation for virksomheder og borgere berørte af pendlingsrestriktionerne.

Læs hele aftalen her

Kilde: Erhvervsministeriet

Udover Ishøj og Brøndby Kommune er også Herlev og Vallensbæk Kommune hårdt ramt af corona.

De to kommuner ligger lige uden for top ti på listen over kommuner med den højeste smitteincidens.

Fordi vestegnskommunerne er overrepræsenteret i toppen af listen, lagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) allerede 12. november op til, at vestegnskommunerne kan blive ramt af restriktioner, der minder om de nordjyske.

”Det kan vi blive nødt til at sætte ind med (regionale restriktioner, red.), og det vil vi være klar til. Hvis der skal komme andre regionale tiltag, skal de enten være forbundet med minksmitte andre steder i landet, hvor vi ser, den breder sig meget hurtigt – eller hvor der er tale om bred samfundssmitte, som vi ser i nogle kommuner i og omkring hovedstaden,” udtalte Magnus Heunicke til Berlingske.

Sundhedsministeren gentog beskeden på et pressemøde i den efterfølgende weekend.

”Det, at vi har epidemien under kontrol i Danmark, betyder også, at vi har rum til at kunne lægge mere langsigtede planer for restriktioner. Derfor kan jeg meddele, at jeg vil indkalde Folketingets partier til drøftelser i næste uge, som vil omhandle restriktioner for resten af året – især for dagene omkring jul – men også situationen i kommunerne på og omkring den københavnske vestegn,” sagde Magnus Heunicke.

Vestegnsborgmestre kæmper for at undgå restriktioner
Foreløbigt er der nedsat en taskforce, som skal følge situationen på den københavnske vestegn, der endnu er gået fri for strammere restriktioner end den resterende del af landet.

Og sådan bør det blive ved med at være ifølge Ole Bjørstorp (S), som er borgmester i Ishøj Kommune.

”Jeg kan ikke rigtig se, at der skulle være nogle særlige behov. Der er behov for den indsats, vi nu gør med den taskforce, og det er der behov for at arbejde videre med,” sagde Ole Bjørstorp 20. november til TV2 Lorry.

Hvis regeringens drøftelser med resten af Folketinget alligevel fører til udvidede restriktioner i vestegnskommunerne, kan kommunernes virksomheder og kulturliv se frem til følgende støtteordninger:

Overblik over nye støtteordninger til erhvervslivet

Her er overblikket over de erhvervsrettede hjælpepakker til de syv ramte nordjyske kommuner, og som kan komme i spil for selskaberne i de københavnske vestegnskommuner.

Kompensation for faste omkostninger:

Alle virksomheder i de syv nordjyske kommuner får adgang til den generelle kompensationsordning for faste omkostninger, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 procent.

Virksomheder, der er tvangslukket og ingen omsætning har, kan få dækket 100 procent af de faste omkostninger.

Virksomheder med enheder, for eksempel butikker både inde og uden for de nedlukkede kommuner, kan få kompensation for faste omkostninger til den af butikkerne, der oplever et omsætningstab på 30 procent.

Virksomheder, der er ramt af, at deres medarbejdere ikke kan komme på arbejde, mangler vigtige leverancer eller generelt oplever produktionsnedgang, kan få kompensation.

Kompensation til selvstændige, freelancere, kombinatører og kunstnere med videre:  

Alle selvstændige med videre i de syv nordjyske kommuner får adgang til kompensation, hvis de har en omsætningsnedgang på minimum 30 procent.

Der laves en særskilt kompensationsordning for selvstændige med videre bosat i en af de nedlukkede kommuner, der ikke kan pendle til deres forretning uden for kommunerne.

Der gives kompensation til selvstændige med videre uden for de syv kommuner, hvis de kan sandsynliggøre, at en indtægtsnedgang skyldes restriktionerne.

Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Ole Bjørstorp

Formand, Rådet for Sikker Trafik
cand.polit. (Aarhus Uni. 1974)









0:000:00