Her er hovedkonklusionerne i ny evaluering af velfærdsaftaler

Syv kommuners arbejde med velfærdsaftaler har ført til væsentlige forandringer af folkeskolen, men mindre ændringer af dagtilbud og ældrepleje. Endnu kendes effekten for borgerne ikke. Læs hovedpunkter fra ny evaluering.

Enten dagtilbud, ældrepleje eller folkeskolen har været sat fri i syv kommuner på forsøgsbasis i godt halvandet år.<br>
Enten dagtilbud, ældrepleje eller folkeskolen har været sat fri i syv kommuner på forsøgsbasis i godt halvandet år.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Vive offentliggjorde tirsdag en midtvejsevaluering af syv kommuners arbejde med frisættelse på tre centrale velfærdsområder.

Frisættelsen er organiseret igennem individuelle velfærdsaftaler mellem kommunerne og den tidligere S-regering, og omhandler henholdsvis dagtilbud, ældrepleje og folkeskolen.

Vives evaluering er udarbejdet på vegne af Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

På tværs af de tre velfærdsområder og på tværs af kommuner ses nogle karakteristiske ligheder og forskelle, som kort fremdrages her.

Der har på tværs af velfærdsområderne generelt været et stort engagement i forhold til arbejdet med velfærdsaftalerne, og der er igangsat mange lokale forsøg. På folkeskoleområdet har de lokale skoler i de to kommuner søgt at gentænke skoledagen – ved kortere skoledage, tovoksenordninger, nye fag mv. På dagtilbuds- og ældreområdet er der i højere grad tale om mere afgrænsede forsøgsaktiviteter.

På tværs af velfærdsområderne ses tegn på, at arbejdet med velfærdsaftalerne har skabt en anden form for kommunal styring og ledelse. Kommunale politikere og forvaltningen har lagt mere ansvar ud til de udførende led (dagtilbud, skoler og ældreenheder). Ledere på tværs af kommunerne oplever, at det har skabt en mere dialogbaseret samarbejdsform internt i kommunen.

Efter kun 1-1½ års reelt arbejde i kommunerne med forsøget med velfærdsaftalerne er det generelt for tidligt at vurdere de egentlige virkninger.

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Potentialet vurderes forskelligt på de tre velfærdsområder.

0:000:00