Her er, hvad Støjberg ikke ville svare på ved samråd om Exitcirklen

SAMRÅD: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skulle i dag forklare, hvorfor hun prøvede at få nedlagt den pulje, som Exitcirklen stod til at modtage penge fra. Men det var ikke alle spørgsmål, oppositionen fik svar på.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Toke Gade Crone KristiansenKristine Korsgaard

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ville ved et samråd torsdag ikke fortælle, om Martin Henriksen (DF) i sommer bad hende om at stoppe midler til Exitcirklen. Hun ville heller ikke fortælle, hvad hun har sagt til Henriksen og andre blå ordførere om sagen.

Og hun svarede ikke på, hvorfor projektet Exitcirklen ikke som planlagt fik svar på deres ansøgning i april, men først to måneder senere.

Derfor rumsterer spørgsmålene fortsat i sagen, som grundlæggende handler om, hvorvidt ministeren har overholdt armslængdeprincippet i forvaltningen af puljemidler.

Det var samme problemstilling, der var på spil, da Anette Vilhelmsen (SF) i 2014 på forhånd lovede Huset Zornig en million kroner i puljemidler. Hun endte med at måtte gå af som minister.

Beskyldninger om at støtte sharia
Sagen om Exitcirklen begyndte, da de tre borgerlige integrationsordførere Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) i september i år sendte en mail, hvor de fremsatte en række anklager mod de to kvinder, som står bag Exitcirklen.

Religions-sociolog og imam Sherin Khankan beskyldes i mailen for at forsvare straf med piskeslag og sharialovgivning, mens juridisk rådgiver og debattør Khaterah Parwani bliver beskyldt for at forsvare Hizb ut-Tahrir.

Mailen blev sendt til ordførerne bag satspuljeforliget for at overbevise dem om at fratage Exitcirklen 680.000 kroner fra en særlig pulje, som de var blevet tildelt.

I stedet havnede sagen i Berlingske, hvor Khader, Knuth og Henriksen blev beskyldt for på et usagligt grundlag at have forsøgt at begå karaktermord på kvinderne for at fratage dem allerede tildelt statsstøtte. Naser Khader har senere sagt, at mailen var ”en fejl”, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har sagt, at det var ”ikke ok.”

Støjberg ville annullere pulje
Senest er det kommet frem, at Inger Støjberg i et brev til satspuljekredsen allerede i juni forsøgte at annullere støtten på 680.000 kroner, før den formelt blev givet til Exitcirklen.

Styrelsen SIRI, der hører under Inger Støjbergs eget ministerium, havde ellers indstillet projektet til støtte, da det levede op til puljens kriterier. Men Støjberg skrev til satspuljeordførerne og foreslog, at puljen blev nedlagt og pengene omprioriteret. Begrundelsen lød, at den enlige ansøgning kunne tyde på, at målgruppen var ”forkert”.

Oppositionen hæfter sig dog ved, at Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti nu har fortalt, at han havde henvendt sig til ministeren for at få droppet støtten til Exitcirklen. ”Så sendte Inger Støjberg et brev ud til ordførerne, men der kunne ikke opnås enighed,” sagde han til Berlingske.

”Hvis det forholder sig sådan, at det ikke var dem (de faglige argumenter, red.), der var afgørende, men i stedet et had til Exitcirklen, så er det da dybt problematisk,” har retsordfører for S, Trine Bramsen, tidligere sagt til Altinget.

"Det oplyser jeg selvfølgelig ikke"
Derfor spurgte oppositionsordførerne Josephine Fock (ALT), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Sophie Carsten Nielsen (R) og Holger K. Nielsen (SF) på dagens samråd igen og igen, hvad Inger Støjberg havde talt med Martin Henriksen og de andre blå ordførere om, før hun sendte brevet til satspuljekredsen.

”Det oplyser jeg selvfølgelig ikke,” svarede Inger Støjberg til sidst og tilføjede, at Johanne Schmidt-Nielsen nok heller ikke ville fortælle, hvad hun taler med Josephine Fock om.

”Sådan er verden bare ikke,” lød det fra ministeren.

Hun gentog flere gange, at den eneste begrundelse for at foreslå at annullere puljen var, ”at der kun var én ansøger. Det er det eneste svar, der er.”

Svar på ansøgning kom to måneder for sent
Oppositionen var også interesserede i ministerens forklaring på, hvorfor Exitcirklen først fik svar på deres ansøgning i juni, når de skriftligt havde fået at vide, at svaret ville komme midt i april.

Men ministeren sagde blot, at hun formelt først fik besked om SIRI’s indstilling om at give midler til Exitcirklen i juni. Hun ville ikke forklare, hvorfor sagen havde trukket ud og først landede på hendes bord to måneder forsinket.

”Jeg får sagen forelagt umiddelbart før, jeg skriver brevet til satspuljekredsen, og mere er der sådan set ikke at sige om det,” sagde Støjberg.

Også andre puljer med kun én ansøger
Josephine Fock nævnte flere eksempler på tidligere puljer, hvor der kun har været én ansøger.

”Hvorfor skrev ministeren ikke til satspuljekredsen og foreslog at annullere de puljer?”, spurgte Fock.

”Jeg var simpelthen ikke opmærksom på, at der kun var én ansøger. Så enkelt er det,” lød ministerens svar i forhold til den ene af puljerne.

Da der ikke var enighed i satspuljekredsen om at annullere puljen, modtog Exitcirklen de 680.000 kroner i sommer.

Det fik ministeren til på samrådet at konkludere, at ”det er sådan lidt en ikke-sag.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00