Her er regeringens syv nye initiativer til at hente SU-gæld hjem fra udlandet

SU-GÆLD: Udvidelse af samarbejdet i Norden, domstolsprøvelse og private inkassofirmaer er punkter på listen over nye initiativer, som regeringen vil benytte i forsøget på at inddrive SU-gæld fra skyldnere i udlandet. 

Regeringen præsenterer syv initiativer til inddrivelse af SU-gæld i udlandet. 
Regeringen præsenterer syv initiativer til inddrivelse af SU-gæld i udlandet. Foto: /Ritzau/ Sarah Christine Nørgaard
Toke Gade Crone Kristiansen

Udenlandske studerende forlader for ofte Danmark med en efterladt SU-gæld, mener regeringen, der nu præsenterer syv initiativer, der skal intensivere jagten på de forsvundne penge.

Det drejer sig om cirka 80 millioner kroner, som udenlandske borgere skylder i SU, viser en opgørelse, som regeringen har præsenteret i forbindelse med initiativet. 

"Desværre kan vi konstatere, at mange udenlandske studerende rejser hjem og efterlader deres gæld ved grænsen. Det er selvfølgelig ikke rimeligt. Derfor styrker vi nu indsatsen med det formål at få flere af pengene i kassen,” siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind supplerer: 

"SU-systemet er et godt og generøst system, som ikke skal udnyttes. Det er uacceptabelt, når nordiske og andre europæiske studerende efterlader deres gæld efter at have fået en gratis uddannelse," siger Søren Pind. 

Regeringens syv initiativer er opdelt i henholdsvis nationale og internationale spor. 

Private inkassofirmaer 
I den nationale kasse har regeringen besluttet at oprette en særlig enhed i Gældsstyrelsen, som skal arbejde med at inddrive gæld fra skyldnere i udlandet og vil have SU-gæld som et af sine fokusområder.

Derudover vil regeringen samarbejde med private inkassofirmaer om at inddrive gæld i et pilotprojekt.

Regeringen vil også igangsætte prøvesager hos domstolene i Danmark med henblik på at opnå domme, som kan fuldbyrdes i andre EU-lande via Bruxelles I-forordningen. Hvis det viser sig umuligt at gå den vej, vil regeringen overveje at anlægge sager direkte i skyldnernes bopælsland.

Samtidig vil gæld forfalde til omgående inddrivelse, såfremt en skyldner flytter til udlandet uden at opgive en adresse. 

EU og Norden 
Regeringen lancerer også tre internationale initiativer. 

For det første vil regeringen udvide det nordiske samarbejde på området, således at den aftale, der eksisterer på området, udvides til også at omfatte SU-gæld. Det gør den ikke i dag. Borgere bosiddende i de nordiske lande udgør en stor del af SU-skyldnere uden for landets grænser.  

Derudover vil regeringen arbejde på at opnå bilaterale aftaler med Polen, Storbritannien og Tyskland og forsøge at påvirke EU-kommissionen i håbet om at kunne få et redskab på EU-niveau.

I forsøget på at få et nyt EU-redskab vil Danmark forsøge at indgå alliancer med EU-lande, som har sammenlignelige systemer med det danske.   

Læs hele udspillet her.

Dokumentation

Udvikling i misligholdt SU-gæld for europæiske statsborgere (EU-/EØS-lande) opgjort i millioner.

  2016 2017 2018 Stigning 2015 -2017
Samlet SU-gæld 106 126 155 46%
Heraf uden bopæl i DK 60 68 80 33%
Heraf med bopæl i DK 46 58 75 63%
Antal skyldnere 900 1000 1100 22%
         

Kilde: Skatteministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00