Heunicke efter kritik: Flere testkits på vej til Danmark

CORONA: Det er stadig muligt at købe testudstyr fra Sydkorea, og så er der 7.000 ekstra testkits på vej i denne uge. Det meddeler sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

De danske muligheder for at teste folk for corona ser ud til at gå mod lysere tider.

Det meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag i Statsministeriet. Meldingen kommer efter kritik af få test i Danmark og ikke mindst af, at myndighederne ikke har taget imod et tilbud fra blandt andre Sydkorea om at købe flere såkaldte testkits.

Men her er der ifølge ministeren stadig åbent for den varme hane:

”Vi har i dag taget kontakt til de sydkoreanske myndigheder for at afklare mulighederne for køb af nye testkits ad den kanal. Og de fortæller os, at vinduet ikke er lukket. Der skal ikke herske tvivl om, at når testkapaciteten er udvidet, så kan og skal vi teste langt flere, end vi har gjort de seneste dage,” siger Magnus Heunicke, der også undskyldte, at myndighederne ikke har reageret hurtigt nok i sagen.

Han kan også berettet om, at der konkret kommer 7.000 flere testkits til Danmark i denne uge, end man havde forventet.

”Derved når vi op på 14.000 nye testkits i denne uge. Det er en forudsætning for, at vi kan udføre vores teststrategi,” siger Magnus Heunicke.

Kritik af testpolitik
Meldingen kommer efter flere dages kritik af, at regeringen tester for få mennesker for coronasmitte. Søndag meldte Magnus Heunicke ud, at regeringen derfor vil til at teste flere, men at det også kræver adgang til flere testkits.

Ifølge ministeren har man nu oprettet ”et centralt system”, der skal sikre en nødvendig og hurtig opfølgning på henvendelser om tilbud på både testkits, men også værnemidler såsom håndsprit og masker, som der er risiko for at løbe tør for.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), tog også del i pressemødet. Hun understregede, at man arbejder benhårdt på at få fyldt lagrene op med både værnemidler og test.

”Vi er lige nu udfordret af begrænsede forsyninger af udstyr til test og værnemidler. Og det er resultatet af et meget presset verdensmarked, hvor man ikke engang kan være sikker på, at aftalte ordrer rent faktisk også når frem til vores lager,” siger hun.

Må prioritere henvendelser
Stephanie Lose erklærede sig under pressemødet glad for de mange virksomheder og borgere, der tilbyder hjælp i disse tider. Men hun understregede også, at det ikke er alle henvendelser, man reelt kan bruge til noget.

”Der er stor fokus på de mange henvendelser, der kommer fra virksomheder og organisationer, der tilbyder hjælp. Vi er meget overvældede og glade over, at så mange tilbyder sig. Men det er vigtigt at sige, at det ikke er det hele, vi kan bruge,” siger hun og fortsætter:

”Vores fagfolk på indkøbsområdet er nødt til at prioritere de henvendelser, der er allermest lovende. De kigger eksempelvis på forsyningssikkerheden, på den volumen, der kan skaffes, og på de leverance- og fragtmuligheder, der er. Og derfor vil der være virksomheder, som føler, at de ikke kan trænge igennem.”

Stephanie Lose adresserede også den bekymring for manglende test og værnemidler, som sundhedspersonalet på landet sygehuse oplever.

”Jeg forstår den bekymring, der er hos jer medarbejdere, der står ude i frontlinjen. I forhold til adgangen til test og til adgangen til værnemidler. Men jeg vil gerne forsikre om, at vi har fuldt fokus på både patienternes og medarbejdernes sikkerhed. Og vi har et håb om, at mangelsituationen kun er kortvarig, og vi arbejder intenst på det. Men det er for tidligt at sige det med sikkerhed,” siger Stephanie Lose.

Forrige artikel Statsministrene i Norge og Sverige har nye budskaber til deres befolkninger: Statsministrene i Norge og Sverige har nye budskaber til deres befolkninger: "Jeg vil ikke kalde det fornægtelse, men ..." Næste artikel Dagens overblik: Blå partier kræver redegørelse fra sundhedsministeren om coronateststrategi Dagens overblik: Blå partier kræver redegørelse fra sundhedsministeren om coronateststrategi
EU-penge til sundhed forsvandt i sommerens aftale

EU-penge til sundhed forsvandt i sommerens aftale

SUNDHED: Det ambitiøse sundhedsprogram EU4Health beskæres markant. Det blev et af resultaterne, da EU's stats- og regeringschefer i juli landede et kompromis om EU's syvårsbudget.