Heunicke tager lille skridt i kampen mod PFAS – men røde partier havde forventet langt mere

Forbud mod PFAS i brandskum er på vej, lød det fra miljøminister Magnus Heunicke, efter han tirsdag havde gjort status på PFAS-sagen. I rød blok er man dog langtfra tilfreds med ministerens kurs.

Magnus Heunicke holder pressemøde i Miljøministeriet.
Magnus Heunicke holder pressemøde i Miljøministeriet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Brugen af PFAS i brandskum skal være slut.

Det var meldingen, da miljøminister Magnus Heunicke (S) tirsdag holdt pressemøde i Miljøministeriet.

”Vi er i gang med EU-forbud, som vil tage lang tid. I mellemtiden kan vi tage enkelte stoffer ud, og det næste skridt i Danmark er, at vi laver et nationalt forbud mod al PFAS fra brandslukningsskum, så hurtigt det kan lade sig gøre,” sagde han.

Beslutningen betyder, at der ikke længere må være de frygtede flourstoffer i brandskum på brandøvelsespladser.

PFAS har fået stor opmærksomhed, efter at stofferne de senere år er blevet fundet mange steder rundt om i Danmark. For nylig kom det eksempelvis frem, at økologiske æg har et stort indhold af PFAS, som er forbundet med både kræft og hormonforstyrrelser. 

Det er en kæmpestor og vanskelig problemstilling, og derfor mødte vi op med en forventning om en minister, der viser overblik, handlekraft og lederskab. Og det har vi ikke set i dag.

Zenia Stampe (R)
Miljøordfører for Radikale

Miljøstyrelsen har nu også undersøgt, hvor mange steder det bliver brugt på de i alt 66 brandøvelsespladser rundt om i landet. Her har 44 svaret, og fem steder bliver PFAS stadig brugt. Derudover fortalte ministeren, at regeringen også undersøger mulighederne for at forbyde PFAS i tekstiler.

”Vi er ved at undersøge, hvad vi kan gøre ved tekstilområdet. PFAS skal være i noget arbejdstøj som brandehæmmer. Men mange andre steder, kan man finde erstatninger. Så det ser jeg som næste nationale skridt,” sagde Magnus Heunicke.

PFAS har fyldt rigtigt meget i pressen de seneste uger. Og Magnus Heunicke benyttede lejligheden til at mane til ro i befolkningen.

”Den enkelte skal ikke være bange for det her. Og det er der heller ingen eksperter, der mener. Men som befolkning har vi en stor interesse i, at vi får mindsket optaget i vores kroppe,” sagde han fortsatte:

”Jeg mener, at det må kunne lade sig gøre, at vi har en offentlig debat om en forholdsvis ny problemstilling, og at vi kan offentliggøre det, vi finder, uden man maler fanden på væggen, eller at alle går i panik.”

Fakta

Hvad er PFAS?

  • PFAS er en stor gruppe stoffer, der gennem mange år er blevet brugt i mange forskellige produkter, og som derfor findes mange steder i dag. Det bliver blandt andet brugt i regntøj, stegepander og kosmetik.
  • PFAS-stofferne er meget svært nedbrydelige og kaldes derfor også evighedskemikalier. Det betyder, at de både ophobes i mennesker og i miljøet.
  • Stofferne er så udbredte i dag, at de er i maden, vi spiser, og vandet vi drikker. Der er målt PFAS i havskum. På arealer tæt ved kysten, og Danske regioner har identificeret omkring 15.000 grunde rundt om landet, som muligvis kan være forurenet med PFAS.
  • PFAS er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og at kunne ødelægge immunforsvaret. Stofferne er ikke akut farligt at indtage, men da stofferne nedbrydes meget langsomt i kroppen, kan de ophobes og derfor give sundhedsproblemer over tid.
     

Hård kritik fra røde partier

Umiddelbart inden pressemødet havde ministeren briefet Folketingets partier om status på regeringens arbejde med PFAS-problematikken.

Og det var et par kritiske røde partier, der efterfølgende mødte pressen.

”Det er på ingen måde godt nok. Jeg tror, vi alle havde forventet, at der nu i dag blev lagt en tidsplan frem for bekæmpelse af PFAS. Det er ret skuffende, hvad vi har fået i dag,” lød det fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

Radikales miljøordfører, Zenia Stampe, kritiserede også, at man ikke blev præsenteret for en tidsplan for, hvornår regeringen er klar til den varslede nationale handlingsplan.

”Jeg går en smule uforløst fra det her møde. Og jeg er egentlig også overrasket over, at ministeren står her og præsenterer de her små tiltag. Og som slet ikke er den store handlingsplan, som er akut,” sagde hun og fortsatte:

”Det er en kæmpestor og vanskelig problemstilling, og derfor mødte vi op med en forventning om en minister, der viser overblik, handlekraft og lederskab. Og det har vi ikke set i dag. Og vi er ikke blevet betrygget i, at regeringen ser alvorligt nok på den her sag.”

Savner konkrete løsninger

Carl Valentin, der er miljøordfører i SF, erklærede sig enig med ministeren i, at den enkelte dansker ikke skal gå i panik over situationen.

”Men jeg mener, at det er vigtigt, at regeringen handler på så omfattende et problem, som PFAS er. Og jeg må bare sige, at det havde været fedt at få præsenteret nogle konkrete løsninger på det her problem. Det regeringen lægger frem er på ingen måde tilstrækkeligt,” sagde han og fortsatte:

”Regeringen virker ret afvisende over for et nationalt forbud. Men så kunne man jo begynde at undersøge, om man kan lave en mærkningsordning, om man kan lægge afgifter på PFAS, eller om man kan lave andre tiltag. Det tyder på, at regeringen ikke har så meget på programmet.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00