Heunickes corona-app skifter kurs

ZIGZAG: Alle tegn pegede på, at danske myndigheder ville lave en app, der opsamlede data centralt, blandt andet til gavn for forskning. Men nu lyder det, at der kommer en app med amerikanske techvirksomheders teknologi i maven, hvor oplysningerne er skjult for myndighederne.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Den app, som de danske myndigheder er ved at få udviklet til at hjælpe med bekæmpelsen af covid-19, har skiftet kurs.

Oprindeligt var det tænkt, at appen skulle indsamle oplysninger om danskernes færden, som sundhedsmyndighederne kunne lave beregninger på.

Men nu er det besluttet, at man vil bruge en såkaldt decentral løsning, hvor data for danskernes færden og møder aldrig kommer i danskernes hænder. Ministeren åbner også for at anvende den teknologi til smittesporing, som Google og Apple i fællesskab har udviklet, hvilket også er nyt.

Begge dele bekræftede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag i Folketingssalen, hvor han blev spurgt om appen af Karina Lorentzen Dehnhardt.

Jeg medgiver, at det er lidt komisk, at det lige er Apple og Google, vi sætter vores lid til her.

Karina Lorentzen Dehnhardt
Retsordfører, SF

"Jeg mener, der har været et strategiskifte her. Det ser ud, som om regeringen er blevet klogere. Det ser ud til, at det er gået i den retning, vi har ønsket, og det er vi selvfølgelig glade for," siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF.

I sidste måned sagde direktøren for Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Zeberg, ellers, at
data fra appen også skulle hjælpe sundhedsmyndighederne med at vurdere, hvorvidt danskerne fortsat følger retningslinjerne om at holde afstand.

App i dvale
Den strategi indebar dog en udfordring på iPhones. Apples telefoner slukker nemlig for apps med bluetooth-forbindelse, så snart telefonen går i dvale, og den pågældende app bliver inaktiv.

Den udfordring forsvinder nu, hvor de danske myndigheder tilslutter sig Google og Apples løsning. Men man mister samtidig muligheden for at opsamle data centralt. Det tillader Google og Apples løsning nemlig ikke. Ligesom den heller ikke tillader, at data kan krydses med GPS-oplysninger.

"Jeg mener, at hvis man skal lave statistik på den slags data, så må det ikke være personhenførbart på nogen måde overhovedet. Vi har været optagede af den decentrale model og har fulgt med i, hvordan debatten har været i for eksempel Tyskland, hvor der har været de samme diskussioner," siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Men hvad siger du til, at det nu er de her multinationale tech-giganter, hvoraf Apple jo har en historik med bøder for at betale for lidt skat i EU, at det er dem, vi skal læne os op ad?

"Jeg medgiver, at det er en pudsig situation. Men lige til det her formål virker det til, at det er en bedre løsning, fordi de faktisk kan levere den her decentrale løsning. Men jeg medgiver, at det er lidt komisk, at det lige er Apple og Google, vi sætter vores lid til her. Fakta er, at de leverer en bedre løsning, der betyder, vi kan gå væk fra den centrale løsning, og det har været vigtigt for os," siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Altinget har henvendt sig til Sundhedsministeriet for at spørge, om sundhedsminister Magnus Heunicke ser det som et strategiskifte, men ministeriet er ikke vendt tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00