Historisk mange departementschefer er stoppet under Mette Frederiksen

På blot tre år har regeringen sagt farvel til 11 departementschefer, og det er rekordmange, når man sammenligner med de seneste 30 år. "Voldsomt" og "ikke et sundhedstegn", lyder det fra partier.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har måttet sige farvel til flere departementschefer end nogen anden regering de seneste 30 år. 
Statsminister Mette Frederiksen (S) har måttet sige farvel til flere departementschefer end nogen anden regering de seneste 30 år. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis LundKatrine Falk Lønstrup

Svingdøren snurrer i rekordfart blandt Slotsholmens øverste chefer.

11 departementschefer fordelt på tyve ministerier er stoppet, siden statsminister Mette Frederiksen (S) vandt regeringsmagten i juni 2019.

Det er flere end nogen anden regering siden starten af 90’erne.

Det viser en kortlægning, som Altinget har lavet over udskiftninger af departementschefer de seneste 30 år.

“Det er ikke et sundhedstegn, at der er så mange udskiftninger på kort tid,” siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Hvorfor det?

“Det vidner om, at der måske er lige meget svingdør over det, og det er med til at udfordre den stabilitet, som jeg mener, der er behov for i toppen af centraladministrationen, hvor vi er dybt afhængige af at kunne rekruttere og fastholde de allerdygtigste embedsmænd,” siger hun.

Næstformand i Radikale Venstre, Martin Lidegaard, påpeger, at man helt generelt ser, at topchefer i både det offentlige og private skifter hyppigere job, end de gjorde tidligere.

“Men omfanget her er voldsomt, og derfor synes jeg samlet set, det er en bekymrende tendens,” siger han.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00