Holstein: En sikker drejebog til blåt forlig

ANALYSE: Med regeringens finanslovsforslag er vejen brolagt til et forlig, hvor Dansk Folkeparti får de forventede indrømmelser med flere penge til sundhed, børn, ældre og politi, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: /ritzau/Peter Hove Olesen
Cecilie Gormsen

Der er et godt stykke fra VLAK-regeringens finanslovsudspil til de tre regeringspartiers udgangspunkter ved det seneste folketingsvalg i 2015.

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter regeringen har fremlagt sit forslag til, hvordan næste års finanslov skal skrues sammen.

"Regeringen har lagt et snit, der ligger et pænt stykke fra dens eget udgangspunkt. Vi taler jo om Venstre og Konservative, der gik til valg på nulvækst, mens Liberal Alliance ville have minusvækst. Alligevel opererer de tre partier nu med en offentlig vækst på 0,5 procent," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Dermed nærmer man sig allerede i udspillet Dansk Folkepartis ønske om et vækst på 0,8 procent."

Nu skal regeringen så til at forhandle med sit støtteparti, Dansk Folkeparti, om en endelig aftale, der efter planen skal landes i november. Og ifølge Erik Holstein er det klogt, at regeringen har nærmet sig Dansk Folkeparti og tillagt sig en mere positiv tone. 

"Regeringen har klogt lagt den pessimistiske tone væk. Da Lars Løkke Rasmussen (V) endnu satsede på at gennemføre en pensionsreform, tegnede han mørke skyer på himlen for at bane vejen for nye reformer. Men efter de planer er opgivet, er regeringen vendt helt om – og den bruger nu opsvinget offensivt," siger Erik Holstein og fortsætter:

"Det er der meget mere musik i. Det var lige før, finansminister Kristian Jensen sagde, at "det går ufattelig godt" ved dagens pressemøde."

Her ligger knasterne
Men selvom regeringen har droppet både minus- og nulvækst og indtaget en mere positiv tone, så er det ikke nok i forhold til at lande en finanslovsaftale med Dansk Folkeparti.

"Der er ikke sat nok af til velfærd i finanslovsforslaget, hvis regeringen skal nå et forlig med Dansk Folkeparti. Men det er ligesom spillets regler: DF skal efter et forlig stå med en buket, hvor partiet har fået flere penge til velfærd og ældre," siger Erik Holstein og fortsætter: 

"Denne gang vil DF også prioritere flere penge til børneområdet. Og så er der naturligvis DF-klassikere som politi og forsvar."

Selvom der skal justeres forskellige ting i forslaget, før Dansk Folkeparti kan lægge stemmer til det, forudser Erik Holstein alligevel en nogenlunde lige vej til en aftale.

"Samlet set er der ikke noget i finansloven, der bør skabe alvorlige sten i skoen for det klassiske forlig med DF. Det er der heller ikke med det erhvervsudspil, der kom i går (torsdag, red.). Den egentlige styrkeprøve kommer om skattereformen, men da regeringen ikke har noget som helst alternativ til et forlig med DF, kan Thulesen stramme den efter behag," siger Erik Holstein. 

Prins Henrik-posten vil skabe debat
Dykker man med ned i finanslovsforslagets detaljer, ligger nogle af de mere opsigtsvækkende ting ifølge Altingets politiske kommentator på transportområdet. For samtidig med at man lægger op til en nedsættelse af registreringsafgiften, står DSB til gengæld til at få nogle ordentlige hug af sparekniven.

"Det er jo ikke ligefrem en grøn profil, men det bør ikke volde de store problemer i blå blok," siger Erik Holstein. 

Erik Holstein peger også på regeringens planer om besparelser på børneområdet, hvor der kun skal være fuld børnecheck til de to første børn, som opsigtsvækkende. Det samme gælder for forslaget om at indføre brugerbetaling på danskundervisning og en øget brug af optjeningsprincipper til sociale ydelser.

"Det er alt sammen besparelser, der primært rammer indvandrere og flygtninge. Besparelser som Dansk Folkeparti med glæde vil støtte," siger Erik Holstein. 

Finanslove og finanslovsforslag plejer altid at indeholde penge til mindre og mere kuriøse ting. Og forslaget til næste års finanslov er ingen undtagelse. Blandt andet vil pengeposten til prins Henrik formentlig skabe debat, forudser Erik Holstein:

"Blandt de mere kuriøse ting på finansloven er 8,5 millioner kroner til prins Henrik. Det er nok ikke en pose penge, der vil udløse jublende folkelig begejstring efter prinsens stadig mere bizarre optræden. Men prinsens "usle lommepenge" skal nok komme hjem," siger Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00