Holstein: LA tabte topskatte-kampen

NY REGERING: Liberal Alliance tabte kampen om topskattelettelser, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Til gengæld er de borgerlige ambitioner blevet afstemt med den parlamentariske virkelighed.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det nye regeringsgrundlag er mere pragmatisk og mindre skarpt end ventet.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter Venstre, Liberal Alliance og Konservative søndag nåede til enighed om en ny blå trekløverregering.

”Regeringsgrundlaget blev mindre skarpt end forventet. Det er tydeligt, at Venstre og Konservative har haft held til at afstemme de borgerlige ambitioner med den parlamentariske virkelighed,” siger Erik Holstein.

Alle de tre partiformænd i den nye regering kaldte på pressemødet søndag regeringsgrundlaget for meget ambitiøst, og LA-formand Anders Samuelsen kaldte det for ”det mest ambitiøse borgerligt-liberale grundlag nogensinde”. Men spørger man Erik Holstein, skiller det nye VLAK-grundlag sig ikke synderligt ud fra 00'ernes borgerlige regeringsprogrammer.

”Det er svært at se en afgørende principiel forskel på det nye regeringsgrundlag og de grundlag, som 00'ernes VK-regeringer havde,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”LA tabte topskattekampen. Den er den simple konklusion, når man læser det nye regeringsgrundlag.”

Ultimativt krav forduftede
Anders Samuelsen har siden regeringsskiftet i sommeren 2015 krævet topskattelettelser på fem procentpoint, hvis den smalle V-regering fortsat skulle have opbakning fra Liberal Alliance.

Og topskatten har da også været en af de ting, som de tre blå partier har diskuteret under regeringsforhandlingerne. I regeringsgrundlaget fra 2015 stod der, at V-regeringen ville arbejde for en topskattelettelse på fem procentpoint. I det nye regeringsgrundlag står der følgende om topskat:

"Regeringen ønsker at reducere marginalskatten, og at topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag, fordi den koster vækst og beskæftigelse."

Og der er en betydelig forskel på formuleringen i det nye regeringsgrundlag og på Anders Samuelsens tidligere krav, mener Erik Holstein.

”Der er meget, meget langt fra et ultimativt krav om, at en topskattelettelse også skal gælde millionærer til en formulering om, at man ”markant skal mindske antallet af danskere, der betaler topskat. De allerhøjst lønnede vil jo stadig have en topskatteprocent på 15 procent,” siger Erik Holstein.

Realistisk regeringspolitik
Men selvom Liberal Alliance ifølge Altingets politiske kommentator tabte kampen om topskatten, så er det langt mere realistisk at få gennemført den nye fælles politik.

”Trekløver-regeringen har lagt en ny, langt mere realistisk stil på skatteområdet med en fordelingsprofil, der vil være mere spiselig for DF,” siger Erik Holstein.

”Det er ikke kontroversielt at hæve grænsen for topskat – det var præcis, hvad den tidligere SF-skatteminister gjorde,” tilføjer han.

Ifølge Erik Holstein så man på søndagens pressemøde en moderat Samuelsen, der drevent og humoristisk opførte sig som en garvet minister med diplomatiske formuleringer:

”Til gengæld var øjnene ikke særlig stålsatte.” 

Offentlig vækst på 0,3 %
En anden ting, der ifølge Erik Holstein er bemærkelsesværdig, er det offentlige forbrug. Her har Liberal Alliance, der indtil nu har ønsket offentlig minusvækst, accepteret et regeringsgrundlag med en realvækst på 0,3 procent.

”Og det er endda kun udgangspunktet for forhandlinger med DF, der vil have en højere vækst,” påpeger Erik Holstein, der fortsætter:

”Så man risikerer at se en regering med LA, hvor den offentlige vækst bliver næsten som i Thorning-regeringens tid. Vi lever i sandhed i interessante tider.”

Ud over skattepolitikken har også det grønne område været til forhandling på Marienborg i den seneste uge. Det har nemlig været et af de vigtige punkter for Konservative.

”Der har tydeligvis været armlægning om det grønne område, hvor Konservative har fået en indrømmelse med et mere ambitiøst klimamål i 2030,” siger Erik Holstein.

”Man fik en naturkanon, men som ventet fik Konservative ikke noget hjem i det giftige krydsfelt mellem miljø og landbrugsinteresser, der betyder så meget for V og LA,” tilføjer han.

De konservative mærkesager
Til gengæld har konservative fået noget igennem på en af deres andre helt store mærkesager, fortæller Erik Holstein:

"Konservative udnyttede deres fordelagtige forhandlingsposition til at få indrømmelser på deres konstant gentagne mærkesag: boligskatterne,” siger han og fortsætter:

”Fastfrysning af beskatningsgrundlaget for grundskyld og af ejendomsværdiskat vil vække glæde hos konservative kernevælgere på Frederiksberg og i Nordsjælland."

Det nye regeringsgrundlag fylder 86 sider, og en af de mere interessante ting er ifølge Erik Holstein den afbureaukratisering og forenkling af den offentlig sektor, som den nye regering lægger op til.

”Man har hørt det mange gange før, men måske kan netop Liberal Alliances uortodokse tilgang til tingene gøre en forskel her,” siger Erik Holstein og fortsætter.

”Lykkes det, kan Liberal Alliance – og regeringen som helhed – få adgang til nye vælgergrupper af offentligt ansatte, der er dødtrætte af møder og bureaukrati på bekostning af den borgernære service.”

Regeringens nye ministerhold bliver præsenteret mandag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00