Holstein: Løkke vandt nervekrigen

ANALYSE: En trepartiregering er en snedig løsning for Venstre, mens Anders Samuelsen havarerede med sin ultimative kurs.

"Vi vil hellere stå fast på vores principper, selv hvis det skulle føre til et valg, hvor vi mister halvdelen af mandaterne."

Sådan har det gennem et år lydt fra Liberal Alliance, der ikke ville være et parti som alle andre. Man ville under ingen omstændigheder renoncere på afgørende politiske krav i tvivlsomme studehandler.

Lørdag blev denne heroiske fortælling så aflivet, da LA-leder Anders Samuelsen sprang direkte ned fra træet og ind i ministerbilen. Et strategiskifte, der sent vil blive glemt.

Der er således ikke den ringeste tvivl om, hvem der vinder og taber efter lørdagens overraskende udvikling, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) brugte selve åbningstalen på Venstres landsmøde til at invitere Liberal Alliance og Konservative med i regeringen.

Afstemt på forhånd
Invitationen var på forhånd aftalt med Anders Samuelsen og den konservative leder Søren Pape Poulsen, der da også begge lynhurtigt takkede ja til invitationen. Også Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl havde givet sin accept af konstruktionen med en trepartiregering.

Dermed har Lars Løkke Rasmussen endnu engang demonstreret sin bemærkelsesværdige evne til at finde en vej ud af de mest umulige situationer.

DF stod fast
Det har længe været klart, at Dansk Folkeparti under ingen omstændigheder ville give efter for Liberal Alliances krav om en topskattelettelse på fem procentpoint hele vejen op. Ikke engang i en situation, hvor DF er afgørende svækket og vil bløde mange mandater ved et valg.

Spørgsmål om valg eller ikke valg var dermed isoleret til et spørgsmål om, hvorvidt Anders Samuelsen ville hoppe ned fra det efterhånden berømte træ, han har befundet sig i de seneste måneder.

Eneste udvej
LA har været under pres fra forskellige sider. Ikke mindst fra det landbrug, som partiet har investeret så meget i at knytte forbindelser til. I landbrugets organisationer har man været meget utilfreds med udsigten til et valg, der efter al sandsynlighed ville føre til et regeringsskifte. For kom oppositionen til magten, ville skæbnen for den omstridte landbrugspakke være beseglet.

Det er sandsynligvis en af forklaringerne på, at LA har skiftet strategi midt i vadestedet.

Taktisk mesterstykke
Lars Løkke Rasmussen står nu tilbage som den helt store vinder, der endnu engang tog fusen på det meste af Borgen. For Venstre er en regeringsudvidelse en god vej ud af kniben.

Ganske vist må Venstre afgive nogle ministerposter, men i betragtning af, at alternativet var hele regeringens fald, kan det ikke undre, at hele Venstre-landsmødet klappede, da Løkke lørdag formiddag præsenterede sin løsning.

For Konservative er der ligeledes tale om et glimrende alternativ til et valg, der i værste fald kunne have sendt partiet under spærregrænsen. Og Konservative har indtil videre ikke fået særlig meget ud af rollen som parlamentarisk grundlag.

Også for Dansk Folkeparti er regeringsudvidelsen ok. DF får nu igen den eftertragtede rolle fra VKO-tiden, hvor DF er det eneste støtteparti, som en borgerlig regering skal forhandle med. Det giver et mere rent snit – og bedre muligheder for DF for at få indrømmelser i forhandlinger med regeringen.

Dyre ministerposter
For Liberal Alliance derimod kan regeringen blive dyr.

Anders Samuelsen vil stå som manden, der ikke stod ved sine trusler og ultimative krav, da det kom til stykket – og tv-klip med hans "stålsatte øjne" vil blive spillet igen og igen. Hans tid som den uregerlige rebel, der ikke mindst appellerede til unge liberale vælgere, vil være endegyldigt forbi.

LA-formanden vil for al fremtid være afskåret fra at stille "ultimative krav" på helt samme måde, som Poul Nyrup Rasmussen var afskåret fra at bruge ordet "garanti" efter reformen af efterlønnen.

Anders Samuelsen risikerer ganske enkelt at blive udsat for en massiv omgang "hån, spot og latterliggørelse".

Forrige artikel Holstein: Eliten undervurderede vreden Holstein: Eliten undervurderede vreden Næste artikel Holstein: Langt til det liberale tusindårsrige Holstein: Langt til det liberale tusindårsrige