Holstein: Støjberg ender i Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige

ANALYSE: Intet tyder på, at Støjberg er fortid i dansk politik, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Det vil ikke give mening for hende at forblive løsgænger, og derfor havner hun formentlig enten i Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige, vurderer han.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det er ingen overraskelse, at Inger Støjberg nu smækker med døren til partiet, som hun har repræsenteret i Folketinget i næsten to årtier.

Sådan siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der har ventet på udmeldelsen i løbet af de seneste par uger.

”Det har været helt klart siden Venstres ekstraordinære landsmøde for et par uger siden, at Inger Støjberg var på vej ud af Venstre. Hun har konstant optrappet retorikken mod Jakob Ellemann til et punkt, hvor der ikke var nogen vej tilbage,” siger han.

På vej til nyt parti
Siden Inger Støjberg trak sig som næstformand for Venstre efter en intern konflikt med formanden, Jakob Ellemann-Jensen, er hun løbet med opmærksomheden i den brede offentlighed på ugentlig basis. Det er især blevet hjulpet på vej af en rigsretssag, hvor hendes eget parti stemte imod hende, og hendes tøven med at tage stilling til fremtiden i Venstre.

Og det bliver med al sandsynlighed ikke sidste gang, at hun stjæler opmærksomheden. Erik Holstein regner med, at hun i den kommende tid vil melde sig under fanerne hos enten Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige:

”Det her er ikke det sidste, vi hører til Støjberg. Intet tyder på, at hun er på vej ud af politik, så det giver ingen mening at være løsgænger ret længe. Jeg tror fortsat, hun ender i enten Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige. Hvis man ser på den massive DF-indsats i debatten om rigsretten forleden, har Thulesen i hvert fald ikke opgivet at få hende over til sig,” siger han.

Politisk eller personlig konflikt
Kontroversen mellem Støjberg og Ellemann fortsætter, efter hun har forladt partiet. Støjberg begrunder sin afsked med uenighed om udlændingepolitikken. Omvendt lægger Ellemann vægt på, at udmeldelsen ikke handler om politik, mens han understreger, at Venstre fortsat arbejder for en stram udlændingepolitik.

Ifølge Erik Holstein er sandheden formentlig et sted midt mellem de to stridende parter:

”Der er overhovedet ikke den mindste tvivl om, at der er store politiske forskelle på Støjberg og Ellemann. Hvis Ellemann er i fri dressur, peger hans lillefinger mod Radikale, mens Støjberg med største fornøjelse samarbejder med Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Så deres politiske grundholdninger er vidt forskellige. Så langt har Støjberg ret,” siger han og tilføjer:

”Omvendt kan Venstre-ledelsen med fuld ret pege på, at Venstres udlændingepolitik overhovedet ikke har ændret sig, siden Støjberg var minister. Og ved Venstres sommergruppemøde bandt Ellemann sig til masten – eller også var det resten af ledelsen, der surrede ham fast – og afsværgede et strategisk samarbejde med Radikale.”

Erik Holstein peger på, at Venstre onsdag kom med et nyt udlændingeudspil, der blandt andet er udarbejdet af partiets indfødsretsordfører Morten Dahlin, som nærmest er på partiets strammerfløj.

Mere nedtur venter forude
Med torsdagens farvel til Støjberg slipper Venstre for nu den personlige konflikt, der har hersket mellem Ellemann og Støjberg gennem den seneste tid, hvilket kan give ro i partiet, siger den politiske kommentator.

Men roen kommer med en pris. I løbet af januar, hvor konflikten har fået frit spil i offentligheden, er vælgerne strømmet fra Venstre, som har nået et historisk lavt niveau i meningsmålingerne. Og den nedtur sætter dagens udmeldelse ikke en prop i:

”I den nærmeste fremtid skal Venstre være glad for alle meningsmålinger, der ligger over ti procent,” siger Erik Holstein.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)