Hvad mente Løkke med 21 nye sundhedsfællesskaber? Ellen Trane forklarer

INTERVIEW: Regeringen foreslår, at sundhedsvæsnet skal laves om, så praktiserende læger, sygehuse og kommuner bliver forbundet i 21 fællesskaber. Her skal økonomien være fælles, så vi undgår kassetænkning, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ved Folketingets åbning tirsdag.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ved Folketingets åbning tirsdag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hvis det står til regeringen, skal 21 nye sundhedsfællesskaber bygge bro mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge. Det kom frem under statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tale ved Folketingets åbning tirsdag.

Altinget fangede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) efter åbningstalen for at høre nærmere om regeringens planer.

Hvad skal de her sundhedsfællesskaber løse, som ikke bliver løst i dag?
"I dag er der en tendens til, at patienten skiftevis får at vide, at det er kommunens, sygehusets eller den praktiserende læges ansvar. Derfor er der behov for, at de tre parter, som er tættest på patienten, bliver mere forpligtede på hinanden, så vi får en stærkere nærhed i sundhedsvæsenet."

Hvorfor kan regionerne ikke skabe den nærhed?
"Fordi den ældre medicinske patient eller borgeren, der er kommet godt igennem et kræftforløb, sådan set ikke refererer til en region, men til et sygehus, en kommune eller egen læge. Regionen bliver for stor en enhed på nogle områder. Det er en god koordinationsenhed, men det er en for stor enhed, når vi taler om, hvordan man sikrer, at patienten har én, der holder vedkommende i hånden igennem et behandlingsforløb."

Det skal være interessant, også økonomisk, at tænke i helheder og forebyggelse.

Ellen Trane Nørby (V)
Sundhedsminister

Væk fra kassetænkning
Kan du fortælle mere om, hvordan sundhedsfællesskaberne skal organiseres?
"Når vi fremlægger vores sundhedsreform, vil vi komme med en mere detaljeret organisatorisk model. Men det element, jeg kan fortælle noget om i dag, er, at der vil være 21 sundhedsfællesskaber, og de skal være både økonomisk, ledelsesmæssigt og organisatorisk forpligtede på hinanden."

For at starte med det økonomiske – hvordan skal det skrues sammen?
"Vi skal væk fra den kassetænkning, vi desværre ser i mange tilfælde, og derfor skal der være økonomi, der går på tværs. Det skal være interessant, også økonomisk, at tænke i helheder og forebyggelse. Det er sådan set baggrunden for sundhedsfællesskaberne."

Hvem skal bestemme? 
"Der vil være en ledelsesmæssig forankring, der går på tværs af både almen praksis, kommunen og sygehusene. Og det er vigtigt. For vi har behov for, at der bliver tænkt i helhed omkring patienten. Det gælder både, når vi taler forebyggende indsats, når vi taler behandling, og også når vi taler genoptræning. Vi skal have tre parter, der er så forpligtede på hinanden og på patientens behandling, at man ikke bare siger, 'nå, men nu er vi færdige her, så må nogle andre tage over'."

Betyder det her de facto en lukning af regionerne?
"Vi kommer til at fremlægge en sundhedsreform efter efterårsferien, som statsministeren også sagde, og før det kommer jeg heller ikke til at sige noget om, hvad sundhedsreformen i detaljer indeholder."

Læs hele interviewet på Altinget: sundhed. Her fortæller Ellen Trane Nørby blandt andet, hvilke andre lande regeringen er blevet inspireret af.

Læs også

Dokumentation

Det sagde Lars Løkke Rasmussen (V) om den kommende sundhedsreform:

"På den anden side af efterårsferien vil regeringen fremlægge en sundhedsreform. Der – som en del af sammenhængsreformen – vil sætte borgeren, mennesket, patienten i centrum. Målet er at skabe dén organisering, der bedst muligt kan drive udviklingen af vores sundhedsvæsen fremad. Til gavn for borgeren. Nationalt, hvor forskellene skal være mindre og kvaliteten større. Lokalt, hvor 21 nye sundhedsfællesskaber fremover skal bygge bro mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge. Hvert sundhedsfællesskab bliver bygget op omkring et af de nuværende akutsygehuse. De vil i gennemsnit dække fire-fem kommuner. Og være en ny drivkraft for, at behandlingen bliver sammenhængende. Så den svækkede ældre patient, der bliver indlagt på hospitalet, oplever at blive taget trygt og ordentligt hånd om. Hvor sygehus, egen læge og kommunen arbejder sammen. Tilrettelægger et samlet, overskueligt forløb. Hele vejen fra indlæggelse til opfølgning og genoptræning, som måske skal fortsætte i det lokale sundhedscenter. Sundhed handler først og sidst om at hjælpe mennesker."

Kilde: Statsministerens åbningstale 2. oktober 2018


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00