Hvad mente Løkke med 21 nye sundhedsfællesskaber? Ellen Trane forklarer

INTERVIEW: Regeringen foreslår, at sundhedsvæsnet skal laves om, så praktiserende læger, sygehuse og kommuner bliver forbundet i 21 fællesskaber. Her skal økonomien være fælles, så vi undgår kassetænkning, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Hvis det står til regeringen, skal 21 nye sundhedsfællesskaber bygge bro mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge. Det kom frem under statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tale ved Folketingets åbning tirsdag.

Altinget fangede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) efter åbningstalen for at høre nærmere om regeringens planer.

Hvad skal de her sundhedsfællesskaber løse, som ikke bliver løst i dag?
"I dag er der en tendens til, at patienten skiftevis får at vide, at det er kommunens, sygehusets eller den praktiserende læges ansvar. Derfor er der behov for, at de tre parter, som er tættest på patienten, bliver mere forpligtede på hinanden, så vi får en stærkere nærhed i sundhedsvæsenet."

Hvorfor kan regionerne ikke skabe den nærhed?
"Fordi den ældre medicinske patient eller borgeren, der er kommet godt igennem et kræftforløb, sådan set ikke refererer til en region, men til et sygehus, en kommune eller egen læge. Regionen bliver for stor en enhed på nogle områder. Det er en god koordinationsenhed, men det er en for stor enhed, når vi taler om, hvordan man sikrer, at patienten har én, der holder vedkommende i hånden igennem et behandlingsforløb."

Væk fra kassetænkning
Kan du fortælle mere om, hvordan sundhedsfællesskaberne skal organiseres?
"Når vi fremlægger vores sundhedsreform, vil vi komme med en mere detaljeret organisatorisk model. Men det element, jeg kan fortælle noget om i dag, er, at der vil være 21 sundhedsfællesskaber, og de skal være både økonomisk, ledelsesmæssigt og organisatorisk forpligtede på hinanden."

For at starte med det økonomiske – hvordan skal det skrues sammen?
"Vi skal væk fra den kassetænkning, vi desværre ser i mange tilfælde, og derfor skal der være økonomi, der går på tværs. Det skal være interessant, også økonomisk, at tænke i helheder og forebyggelse. Det er sådan set baggrunden for sundhedsfællesskaberne."

Hvem skal bestemme? 
"Der vil være en ledelsesmæssig forankring, der går på tværs af både almen praksis, kommunen og sygehusene. Og det er vigtigt. For vi har behov for, at der bliver tænkt i helhed omkring patienten. Det gælder både, når vi taler forebyggende indsats, når vi taler behandling, og også når vi taler genoptræning. Vi skal have tre parter, der er så forpligtede på hinanden og på patientens behandling, at man ikke bare siger, 'nå, men nu er vi færdige her, så må nogle andre tage over'."

Betyder det her de facto en lukning af regionerne?
"Vi kommer til at fremlægge en sundhedsreform efter efterårsferien, som statsministeren også sagde, og før det kommer jeg heller ikke til at sige noget om, hvad sundhedsreformen i detaljer indeholder."

Læs hele interviewet på Altinget: sundhed. Her fortæller Ellen Trane Nørby blandt andet, hvilke andre lande regeringen er blevet inspireret af.

Forrige artikel Dagens overblik: DF og S blokerer for Løkkes plan, før den er præsenteret Dagens overblik: DF og S blokerer for Løkkes plan, før den er præsenteret Næste artikel Se ministeren med flest lovforslag: Fem nedslag i regeringens lovprogram Se ministeren med flest lovforslag: Fem nedslag i regeringens lovprogram