Kommentar af 
Vibe Termansen

Demokratiet kan vindes, hvis Orbán taber valget i Ungarn

Ungarns valglove favoriserer Viktor Orbán til det kommende valg. Men hvis oppositionen vinder, har vi en helt ny situation i EU. Det er en oplagt mulighed for ikke bare at redde demokratiet i Ungarn, men også at inddæmme problemerne i EU. Spørgsmålet er, om Orbán vil afgive magten, hvis han taber, skriver Vibe Termansen.

Hvordan kan EU være demokratisk, hvis Ungarn ikke er det - og hvor meget vil det skade Unionen? Det spørgsmål stiller Vibe Termansen.
Hvordan kan EU være demokratisk, hvis Ungarn ikke er det - og hvor meget vil det skade Unionen? Det spørgsmål stiller Vibe Termansen.Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix
Vibe Termansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Viktor Orbán er født til at vinde. Han hedder Viktor, for pokker. Hans far hedder Gyözö, der betyder sejr på ungarsk, og sørme om ikke en af hans to brødre også hedder Gyözö.

Viktor Orbán har været dygtig til at sørge for at vinde, lige siden han i 2010 overtog regeringsmagten. OSCE, Organization for Security and Co-operation in Europe, der efter en ungarsk invitation havde sendt en begrænset mission på 11 eksperter til at overvåge valget, var glade dengang:

"Valget blev gennemført i et pluralistisk miljø præget af en generel respekt for grundlæggende borgerlige og politiske rettigheder og høj tillid til processen blandt befolkningen, under lige vilkår og med et sofistikeret valgsystem."

Orbán vandt altså, fair and square, i 2010, blandt andet fordi han var dygtig til at udnytte den forrige regerings uduelighed (det var den, hvis premierminister indrømmede at have løjet "morgen, middag og aften").

Seneste nye valglov gør det muligt for Orbán at køre Fidesz-tro støtter fra de ungarske mindretal i landene rundt om Ungarn ind til de bestemte områder, hvor valget vil blive tæt.

Vibe Termansen

Orbáns Fidesz-parti fik 53 procent af stemmerne, hvilket var nok til det to tredjedels flertal i parlamentet, der kræves for at ændre forfatningen.

Det blev det sidste "free and fair" valg i Ungarn.

Ved valget i 2014 havde Viktor Orbán både ændret forfatningen og strammet grebet. Denne gang sendte OSCE 13 eksperter, der mente, at "en række faktorer gav det regerende parti unødige fordele."

Disse unødige fordele omfattede restriktive regler for at føre politisk kampagne, en mediedækning til udtalt fordel for regeringspartiet og en sammenblanding af regeringspartiet og staten.

Fidesz fik denne gang kun 44 procent af stemmerne, men fordi Orbán havde ændret valglovene, gav det stadig et to tredjedels flertal i parlamentet.

Ved næste parlamentsvalg, 8. april 2018, var situationen eskaleret voldsomt. Orbán havde angrebet forskningsfriheden både ved at forbyde bestemte forskningsemner og ved at smide Centraleuropauniversitetet ud af Ungarn.

De uafhængige domstole var under nedsmeltning, kritikere i statsadministrationen, statslige virksomheder, skoler og hospitaler fyret og erstattet med kammerater med partibogen i orden. Og så var det blevet næsten umuligt at være uafhængig ngo i landet. Så godt som alle medier var nu i lommen på Fidesz-tro oligarker.

OSCE sendte ni repræsentanter, der konkluderede, at valget var:

"Karakteriseret ved et gennemgående overlap mellem statens og det regerende partis ressourcer, hvilket underminerede deltagernes evne til at konkurrere på lige fod. Vælgerne havde en bred vifte af politiske muligheder, men intimiderende og fremmedfjendtlig retorik, mediebias og uigennemsigtig kampagnefinansiering indsnævrede muligheden for ægte politisk debat, hvilket forhindrede vælgernes mulighed for at træffe et fuldt informeret valg."

Eller, i kort form: valget var "free but not fair", ligesom det i 2014. Fidesz fik 49 procent af stemmerne og beholdt, selvfølgelig, de to tredjedels flertal i parlamentet.

Det flertal er blandt andet blevet brugt til en dybt kontroversiel overdragelse af magt til Orbán i ly af coronaen, en overdragelse, der inkluderede muligheden for at sende domstolene og hele parlamentet hjem og regere per dekret samt at fængsle for eksempel journalister, der spreder "misinformation". Straframme: fem år.

Det blev også brugt til den seneste (den niende siden 2010) forfatningsændring, der inkluderer dette homofobiske afsnit: "familiebånd skal baseres på ægteskabet. Moren skal være en kvinde og faren skal være en mand."

Den tyske idéhistoriker, demokrati- og populismeforsker Jan-Werner Müller, der er ungarsk gift og hvis begejstring for Viktor Orbáns styre kan ligge på en brøkdel af et overskåret hårstrå, skrev i New York Times lige før valget i 2018:

"Det her valg er sandsynligvis det sidste, før Ungarn skifter fra hvad der allerede er et dybt beskadiget demokrati, til hvad politologer vil kalde et fuldtonet valg-autokrati. Der vil stadig blive holdt valg i fremtiden, men et ægte skift af magt vil være umuligt. Derfor er weekendens valg også en test på, om der kan være et autokrati indenfor rammerne af EU, en selverklæret klub af demokratier."

Weekendens valg og alt, der er sket siden da, viste, at det kunne der godt.

3. april er der igen parlamentsvalg i det eneste land i EU, som ikke længere er et demokrati. Ifølge Freedom House, en amerikansk ngo, der måler demokrati og frihed, er Ungarn et hybridregime, ikke et demokrati og ikke et autokrati, men noget derimellem.

Vi forpassede chancen i 2014 og i 2018. Måske nu er et godt tidspunkt at vise, at vi ikke vil tolerere ikke-demokratier i EU?

På ét punkt ser det nemlig lysere ud i Ungarn nu, end det gjorde i 2018, 2014 og såmænd også i 2010. Der er rent faktisk en opposition, der troværdigt kan kæmpe om magten med Fidesz. Seks partier, fra højre til venstre, har sluttet sig sammen med det ene formål at vippe Orbán af pinden.

Hvis oppositionen vinder, vil vi have en helt ny situation i EU samt i Visegradområdet, hvor Tjekkiet og Slovakiet allerede har erklæret, at det der illiberale demokrati er so last year.

Vibe Termansen

Alliancen er et fornuftsægteskab. Den er nødvendig, for valglovene favoriserer Fidesz så meget, at oppositionen reelt skal vinde med tre til fem procent for at vinde valget. Seneste nye valglov gør det muligt for Orbán at køre Fidesz-tro støtter fra de ungarske mindretal i landene rundt om Ungarn ind til de bestemte områder, hvor valget vil blive tæt.

Regeringen har indkøbt Pegasus-spyware, regeringskritikere er blevet hacket og parlamentsformanden (fra Fidesz) har udtalt, at oppositionen er den største nationale sikkerhedstrussel samt at efterretningstjenesten bør sættes ind mod den.

Seneste meningsmåling siger 44 procent til den samlede opposition, 48 procent til Fidesz. Orbán er reelt bange; det kan man blandt andet se ved, at han har gennemtrumfet en ny definition af begrebet "offentlige midler", privatiseret en række statslige institutioner (for eksempel universiteter) og indsat sine personlige proselytter som direktører eller bestyrelsesformænd. Taber han magten over staten, vil han stadig kunne kontrollere både dem og massive pengestrømme.

Desuden har Orbán, som vanligt op til et valg, sat turbo på forbruget: ældre ungarere er blevet lovet en ekstra måneds pension, unge er blevet lovet skattefritagelse og familier er blevet lovet penge tilbage i skat. Det er selvfølgelig ikke gratis. Men Ungarn henter fortsat adskillige procent af sit BNP i netto-overførsler fra EU.

Den ungarske politolog Daniel Hegedüs har for nylig skrevet i Euronews, at:

"Den Europæiske Union kan meget vel stå over for det første betydeligt manipulerede valg i en af sine medlemsstater. Hvordan EU-institutionerne og andre medlemstater reagerer på denne udfordring vil have en afgørende langtidseffekt på EU’s demokratiske legitimitet og på fremtidige valg i Central- og Østeuropa, særligt Polen. Europa må berede sig på muligheden for et manipuleret valg i Ungarn. Vi må gøre alt for at undgå det og omhyggeligt forberede os på at reagere."

Hegedüs har ret, vi er nødt til at gøre noget. Hvordan kan EU være demokratisk, hvis Ungarn ikke er det? Hvor meget vil det skade Unionen? Hvor mange lande vil følge efter?

Den gode nyhed er, at vi faktisk kan gøre noget. Vi kan for eksempel økonomisk støtte de få tilbageværende uafhængige demokrati-organisationer og medier i Ungarn økonomisk og dermed give ungarerne et alternativ til regerings-propagandaen. Det kan du og jeg gøre, men det batter selvfølgelig mere, hvis Danmark og EU kommer til lommerne.

Det vil også klæde den danske regering og Folketinget, hvis de følger det gode eksempel fra den ungarske opposition samt 62 medlemmer af Europa-Parlamentet (der tilsammen repræsenterer fem politiske grupper og 19 forskellige lande) og anmoder OSCE om at opgradere til det, der hedder en "fuld skala mission", altså ikke bare 9, 11 eller 13, men hundredvis af valgobservatører, til valget 3. april.

Den samlede ungarske opposition med den konservative premierminister-kandidat Péter Márki-Zay står foran en gigantisk opgave. Den skal forblive samlet til efter valget. Den skal vinde det med mindst tre til fem procent trods alle de forhindringer, Orbán stiller op.

Bagefter skal den fortsat fungere, selvom den ene ting, oppositionspartierne er enige om, nemlig at slippe af med Orbán, er opnået. Og så skal den i gang med at ændre alle de sociale, økonomiske og politiske strukturer i et land, der var styret af ét autokratisk parti frem til 1989 og af Orbán siden 2010. Uden at falde i og bruge Orbáns metoder.

Hvis oppositionen vinder, vil vi have en helt ny situation i EU samt i Visegradområdet, hvor Tjekkiet og Slovakiet allerede har erklæret, at det der illiberal demokrati er so last year og Polen dermed vil være isoleret. Det er en oplagt mulighed for ikke bare at redde demokratiet i Ungarn men også at inddæmme problemerne i EU.

Det kan synes umuligt. Og det diskuteres åbent, om Orbán, i fald han taber, vil afgive magten, eller om han planlægger at lave en Trump 2.0.

Det er uvist, om det vil lykkes. Men er det ikke værd at finde ud af?

Giv den ungarske opposition en "free AND fair" chance.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

0:000:00