International ekspert: ”Trump behandler slet ikke Danmark som en allieret”

TRANSATLANTISK: Den amerikanske præsidents opførsel over for Grønland og Danmark beviser, at danskerne bør droppe forsvarsforbeholdet og satse på EU’s sikkerhedspolitik, siger udenrigspolitisk direktør Ian Bond fra tænketanken CER i London.

Præsident Trump er fornærmet over, at statsminister Mette Frederiksen (S) har tilladt sig at kalde hans tanke om at købe Grønland for "absurd".
Præsident Trump er fornærmet over, at statsminister Mette Frederiksen (S) har tilladt sig at kalde hans tanke om at købe Grønland for "absurd".Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Donald Trumps udfald mod statsminister Mette Frederiksen (S) efter aflysningen af præsidentens statsbesøg i Danmark er en lærestreg til Danmark og andre europæiske lande, siger en fremtrædende britisk ekspert i internationale forhold.

”Den danske statsminister kunne ikke have reageret anderledes, hvis hun fortsat vil være en respektabel leder i Danmark og i Grønland. Hun konstaterede bare det indlysende: At Trumps tanke om at købe Grønland var absurd,” siger Ian Bond, udenrigspolitisk direktør hos tænketanken Centre for European Reform (CER) i London.

Ian Bond, der tidligere har været udenrigs- og sikkerhedspolitisk chefrådgiver på Storbritanniens ambassade i Washington, ser hele affæren som et eklatant eksempel på præsident Trumps manglende forståelse for de mangeårige transatlantiske alliancer.

”Donald Trump behandler slet ikke Danmark som en allieret. Den her sag understreger, at Trump fatter meget lidt af, hvad det vil sige at have allierede, og hvordan man behandler dem. Han har ikke et sekund tænkt på Danmarks indsats i Afghanistan og Irak,” siger Bond:

Set fra min sidelinje virker det her som et meget stærkt argument for at droppe ethvert forbehold for Europas fælles sikkerheds- og forsvarspolitik.

Ian Bond
Udenrigspolitisk direktør, Centre for European Reform (CER)

”Denne sag beviser også betydningen af EU’s sikkerhedspolitiske samarbejde. Det ville jeg tænke meget grundigt over, hvis jeg var Danmark lige nu.”

Trump kalder Frederiksen for "væmmelig"
Natten til onsdag aflyste den amerikanske præsident sit planlagte statsbesøg i Danmark 2.-3. september, hvor han skulle have mødt dronning Margrethe og diskuteret Arktis og sikkerhedspolitik med statsminister Mette Frederiksen.

Aflysningen kom som et lyn fra en klar himmel, efter at Frederiksen klart havde afvist Trumps tanker om eventuelt at købe Grønland.

Onsdag forsøgte statsministeren at nedtone konsekvenserne af sammenstødet med præsidenten.

”Jeg mener ikke, at Danmark og USA befinder sig i en krise,” sagde Mette Frederiksen:

"Aflysningen af besøget ændrer ikke ved det gode forhold Danmark og USA imellem,” sagde hun.

Men ud på onsdag aften dansk tid fandt Donald Trump anledning til endnu et udfald mod Danmark og mod Mette Frederiksen personligt, fordi hun har betegnet idéen om at købe Grønland som ”absurd”.

Den udtalelse fra Danmarks statsminister var ”væmmelig” og ”upassende”, sagde Trump til amerikanske journalister i Washington, DC.

”Hun kunne bare have sagt, at de ikke var interesserede. Man kan ikke behandle USA på den måde (…) Det er ikke mig, hun taler til. Hun taler til Amerikas Forenede Stater. Man taler ikke til USA på den måde,” sagde præsidenten.

Donald Trump fulgte bagefter op på Twitter ved at gentage USA’s anklager om, at Danmark og andre europæiske lande bruger alt for få penge på forsvar og dermed ikke løfter byrden i Nato.

Præsidenten hader at tabe ansigt
Selv om sådan en reaktion virker usædvanlig for de fleste andre internationale ledere, så burde den egentlig ikke overraske længere, når den kommer fra Trump, siger Ian Bond fra CER.

”Donald Trump er utrolig tyndhudet for en mand i hans position. Han hader at tabe ansigt. Jeg tror, han følte, at han ikke kunne tabe ansigt over for Danmarks statsminister i denne sag,” siger Bond:

”Betyder det så, at man skal give Trump ret i alt det nonsens, han siger, for ikke at risikere at tabe et amerikansk statsbesøg? Nej, det mener jeg ikke.”

I øvrigt betragter Ian Bond det som urealistisk, at præsident Trump eller andre i den amerikanske regering for alvor forestiller sig, at det kunne betale sig for USA at erhverve Grønland – uanset, om det skulle være af sikkerhedspolitiske årsager eller for at bore efter sjældne mineraler.

”Det er idiotisk at tro, at det skulle være umagen værd for USA. Efter min mening havde Trump bare brug for en afledningsmanøvre, fordi han har politiske problemer lige nu. Indenrigspolitisk står han med en svær debat om våbenkontrol, og udenrigspolitisk kommer han ingen vegne med hverken Nordkorea, Iran eller Kina,” siger Bond om den amerikanske præsident, der i weekenden kommer til G7-topmøde i Frankrig.

Ny grund til at genoverveje EU-forsvar?
Den erfarne britiske ekspert betragter Donald Trumps opførsel de seneste dage som et klart signal til Danmark om, at fremtidens vigtige sikkerhedspolitiske alliancer ligger inden for Den Europæiske Union.

”Jeg ved godt, at det er et svært indenrigspolitisk spørgsmål i Danmark, som ville kræve en folkeafstemning. Men set fra min sidelinje virker det her som et meget stærkt argument for at droppe ethvert forbehold for Europas fælles sikkerheds- og forsvarspolitik,” siger Ian Bond.

Det samme siger nogle danske politikere som for eksempel Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen:

”Når vi skal lave vores alliancer i fremtiden, så nytter det ikke noget, vi bliver ved med at være så fodslæbende i forhold til vores relationer til de andre europæiske lande i det europæiske samarbejde. Vi bliver nødt til at stemple ordentligt ind og også være med på de områder, hvor vi ikke har været med hidtil, for eksempel forsvarssamarbejdet,” siger Ellemann til TV 2 News.

Foreløbig er der imidlertid ikke noget, der tyder på, at den socialdemokratiske regering ønsker en folkeafstemning om det danske EU-forbehold for fælles forsvar.

Forleden dag sagde forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Jyllands-Posten, at hun ikke ser noget stort problem for Danmark i forsvarsforbeholdet.

”Derfor er det ingen vigtig opgave for mig eller regeringen at kaste os ud i nye afstemninger. Vi skal huske, at det ikke er lang tid siden, at vi i 2015 tabte en folkeafstemning om retsforbeholdet,” sagde Trine Bramsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00