Debat

Isabella Arendt til Venstre: Hvad er pensum i danskhed?

REPLIK: Kristendemokraterne står fast på ånds- og trosfriheden i Danmark - også for mennesker, som man måtte være politisk eller religiøst uenige med, skriver formand Isabella Arendt til Morten Dahlin (V).

Hvem skal vurdere, om man er dansk nok ifølge Venstre? spørger KD-formand Isabella Arendt.
Hvem skal vurdere, om man er dansk nok ifølge Venstre? spørger KD-formand Isabella Arendt.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Først og fremmest er det en vigtig debat, som Morten Dahlin (V) nu selv replicerer på. Der er for mig to ting på spil: en enighed og en uenighed. Og vi må lige skille tingene ad.

Jeg og Kristendemokraterne er selvfølgelig helt enige med Venstre, når man ser dansk statsborgerskab som et privilegium. Man kan ikke bare forvente at blive dansker, uden også at ville det aktivt. Derfor tænker jeg også, at vi kan enes med Venstre om, at har man først et statsborgerskab, så er man dansker. Fuldt og helt. Ikke noget med at skelne i grupper af "danskhed" alt efter, om man er født med passet eller har fået det senere i livet.

Dernæst er der en del af sagen her, hvor vi kan blive uenige: værdikontrollen. Jeg ser intet problem i, at man skal skrive en motiveret ansøgning for at blive statsborger. Det skal vi også for at få et arbejde.

Hvad er pensum?
Mit problem med Venstres forslag er praksissen i det: Hvem skal vurdere, om man har danske værdier? En jury af folketingsmedlemmer, dommere, erhvervsfolk, præster eller hvem?

Og vigtigst af alt: hvis man skal vurdere værdisættet og demokratiforståelsen hos et andet menneske, så skal man have en definition at vurdere ud fra. Når man i skolerne  har en elev oppe til en mundtlig eksamen, så sidder lærer og censor med et pensum, som de vurderer eleven ud fra.

Hvad er pensum i danskhed? Det har hverken Venstre eller andre enige partier svaret på.

Isabella Arendt
Landsformand for Kristendemokraterne

Hvad er pensum i danskhed? Det har hverken Venstre eller andre enige partier svaret på. Hvilke holdninger er danske, hvilke er ikke? Må man for eksempel sige, at troen er det vigtigste i ens liv? Eller betyder det, at en jury kan beslutte, at man så sætter religion over grundloven og derfor ikke kan blive dansk? For så tror jeg Dahlin og resten af Venstre vil opleve, at også mange mennesker med statsborgersskab gennem generationer vil føle sig sorteret fra.

Mit eksempel med and juleaften var måske lidt plat. Fair nok. Men lad mig så god Dahlin yderligere på klingen: Må man mene, at trossamfund selv skal bestemme deres vielsesritualer, eller dømmes man dermed ude for ikke at gå ind for ligestilling?

Ånds- og trosfrihed
Jeg kommer aldrig til at bakke op om et forslag om værdikontrol, så længe vi ingen pensum har set og dermed ikke har en klar definition af, hvad det er for værdier og holdninger, som Venstre og andre ser som "danske nok".

Det gør ikke privilegiet ved et dansk pas mindre. Men det betyder, at vi står fast på ånds- og trosfriheden i Danmark - også over for mennesker, som vi måtte være politisk uenige med.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00