Se reaktionerne på Støjbergs dom: "Hård dom" og "ikke værdig til at sidde i Folketinget"

"Jeg tager min straf uden at bøje nakken", "ikke værdig til at sidde i Folketinget" og "hård dom". Sådan lyder nogle af de mange reaktioner, der er kommet i kølvandet på afslutningen af rigsretssagen mod Inger Støjberg. Få en gennemgang her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

En tydeligt overrasket Inger Støjberg blev mandag idømt 60 dages fængsel.

”Jeg håber, at alle ville have gjort det samme som mig. Jeg tager min straf uden at bøje nakken,” sagde Inger Støjberg foran Eigtveds Pakhus kort efter domsafsigelsen.

Men hvordan reagerer Folketingets partier på Inger Støjbergs dom? Bliver hun stemt uværdig som folketingsmedlem? Og vil Dansk Folkeparti stadigvæk gerne have hende som formand?

DF: Hård dom ændrer ikke ved formandstilbud

Dansk Folkeparti har det seneste år bejlet til Inger Støjberg og gentaget igen og igen, at den tidligere V-profil er mere end velkommen i Dansk Folkeparti. Flere i Dansk Folkeparti har ønsket hende som ny formand, og formandskandidat Morten Messerschmidt har tidligere meldt ud, at han ville trække sit kandidatur og gøre Inger Støjberg til formand for partiet – hvis altså hun skulle ønske det. 

Adspurgt om Morten Messerschmidt efter mandagens dom fortsat vil trække sig til fordel for den tidligere V-profil, lyder svaret: ”Ja, men det er ikke der, hvor vi er lige nu,” i et interview til DR.

"Jeg er lige så rystet, som alle andre i DF. Det er en meget hård dom," forklarer han.

Fængselsdommen er dog ikke nok til, at Morten Messerschmidt ønsker at tilbagetrække tilbuddet om at gøre Inger Støjberg til formand. Han vil heller ikke stemme for at fjerne hendes værdighed som folketingsmedlem med begrundelsen, at den hidtidige proces har været straf nok. 

Tidligere formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard var foran Rigsretten også chokeret over dommen.

"Jeg mener, at den her dom er dybt, dybt uretfærdig. Jeg kan slet ikke forstå det," udtaler hun.

På spørgsmålet om, hvorvidt Inger Støjberg skal erklæres uværdig til at sidde i Folketinget, svarer hun:

"Inger Støjberg skal altid have stor værdighed – både som menneske og politisk."

Lars Løkke Rasmussen: Ikke værdig til Folketinget

Anderledes indstillet overfor sagen om værdighed er Inger Støjbergs tidligere chef, Lars Løkke Rasmussen:

"Her er jeg ikke i tvivl: Man er ikke værdig til at sidde i Folketinget, når man er idømt 60 dages ubetinget fængsel, medmindre man opnår nyvalg efter udstået straf," skriver han på Facebook.

Han mener dog slet ikke, at sagen skulle være endt i en rigsret, men i stedet være håndteret politisk, da han stadig sad på statsministerposten.

"Sagen kunne altså have være endt anderledes. Det har jeg et ansvar for, at den ikke gjorde. Vi burde have initieret nedsættelse af det, der senere blev ’Instrukskommissionen’, medens vi endnu havde regeringsansvaret, hvorved sagen formentlig ikke var endt i rigsretten," skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook.

Venstre: Vi skylder rigsretten at betragte dommen som sandhed

I Venstre – Inger Støjbergs tidligere parti – tager man afgørelsen til efterretning. Det fortalte gruppeformand Karsten Lauritzen (V) ved et kort møde med pressen. De fremmødte journalister fik dog ikke mange svar ud af Støjbergs tidligere ministerkollega.

"Vi kan ikke løbe fra fortiden, og jeg forstår godt, der er mange spørgsmål, men der er ikke meget, jeg kan sige nu," siger han.

Han lægger tryk på, at Venstres folketingsgruppe har aftalt at tage en samlet beslutning, og derfor kan han ikke svare på nuværende tidspunkt.

Venstre var splittet, da rigsretssagen mod Inger Støjberg tidligere  på året blev vedtaget i folketingssalen. En af dem, der stemte imod, var Preben Bang Henriksen (V). Han ser dog anderledes på situationen efter domsafgivelsen:

"Jeg har taget grueligt fejl, og det bygger jeg på den store enighed blandt dommerne," siger han i et interview til DR og fortsætter: "Jeg er i den grad blevet klogere".

Venstre vil endnu ikke fortælle, om man vil stemme for at fjerne Inger Støjbergs værdighed som folketingsmedlem, da man ifølge Karsten Lauritzen vil sætte sig ordentligt ind i dommen først. 

NB: Vi stemmer ikke Inger Støjberg ud

Pernille Vermund afviser kategorisk, at stemme Inger Støjberg ud af Folketinget.

"Jeg kommer ikke til at stemme Inger Støjberg ud af Folketinget," siger hun.

"Det er en meget hård dom, og så synes jeg, at det er bemærkelsesværdigt, at der er et flertal imod barnebrude i Folketinget, men også et flertal for rigsretssagen."

Pernille Vermund rækker dermed en hjælpende hånd ud til den tidligere minister, der også mener, at retssagens omdrejningspunkt er barnebrude. Hun inviterer ligesom Dansk Folkeparti også glædeligt den tidligere minister ind i varmen.

"Hvis Inger er enig i Nye Borgerliges politik, så er Inger hjerteligt velkommen"

Forsvarer: "Skuffende udfald"

Inger Støjbergs forsvarer René Offersen forventede frifindelse og mener, at sagen har fået et skuffende udfald:

"Vi synes der er en hård dom, også i lyset af at alvorlighedsbetingelsen ikke kom i spil," sagde han umiddelbart efter dommen. 

Forsvaret havde udtalt, at de ikke mente, at man kunne dømme en minister efter ministeransvarsloven, medmindre det var en alvorlig overtrædelse. Det accepterede dommerne ikke, og i domsskriftet kan læses, at "Det er således ikke en betingelse for at finde en minister skyldig, at der er tale om en alvorlig lovovertrædelse".

"Rigsretten skærer den et andet sted end os. Vores arbejde slutter her, det er sidste instans, det er slut," afsluttede Rene Offersen.

Anklager: Vi er tilfredse med straffen

Anklager Jon Lauritzen er derimod tilfreds med dommen, og kalder den både klar og rigtig. Anklagerne havde ellers ønsket, at dommen skulle være på den dobbelte tid.

"Det, der er afgørende, er selvfølgelig, at de er kommet frem til, at Inger Støjberg er skyldig med forsæt. Om det så er to eller fire måneder, det er ikke så afgørende for os," siger Jon Lauritzen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00