Julekalender: "Ressource-effektivitet bliver det næste buzzword i EU-politik"

12. DECEMBER: Bendt Bendtsen (K) er bag dagens låge. Læs, hvorfor den afgående EU-parlamentariker mener, at ressource-effektivitet er det næste buzzword i EU-politik, og hvilken bog alle konservative skal have stående i bogreolen.

Hvilken dansk politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for?
Christel Schaldemose. Hun er yderst sympatisk, rasende dygtig og har kæmpe indflydelse på europæisk politik, især på fødevaresikkerhed og produktsikkerhed. Jeg kan godt finde på at ringe over til hendes kontor og spørge, hvad hun stemmer på tirsdag i den og den sag. Så ved jeg, at jeg ikke kommer galt i byen, hvis jeg gør det samme.

Hvad er det bedste ved at arbejde med EU-politik?
Det er, at man har masser af indflydelse i hele Europa, og når man kommer igennem med noget, får det en betydning for mange mennesker. Jeg har i indeværende periode været ordfører på Energy Performance of Buildings, EU's nye bygningsdirektiv, og så laver man konkret politik for 28 lande.

Hvad er det værste?
Det er køer og lufthavne. Jeg har valgt ikke at genopstille, og en stor del af begrundelsen er, at jeg bruger cirka 50 timer om måneden på transport. Jeg er ved at være ekstremt træt af lufthavne for at sige det mildt, og i min alder er det jo ikke længere spild af tid, men spild af liv.

Hvilke temaer synes du skal på dagsordenen i EP-valgkampen?
Det skal klimapolitikken, og så tror jeg, at ressource-effektivitet er det næste buzzword i EU-politik. Vi kan ikke blive ved med at tage af ressourcerne, som vi har gjort hidtil, i stedet bliver vi nødt til at rydde op efter os selv. Tænk eksempelvis på plastik i havet.

Hvem er det mest imødekommende folkefærd?
Jeg holder rigtig meget af hollænderne. De er omstillingsparate, venlige og dygtige. Det er en lille nation med stor indflydelse, og så ved de, at man er nødt til at behandle andre lande ordentligt, når man er et lille land. De større lande som eksempelvis Frankrig har en tendens til at majorisere og iscenesætte sig selv.

Hvem er så din europæiske yndlingsforfatter?
Jeg har stor respekt for Roy Jenkins, der har skrevet biografien om Winston Churchill. Det er et værk, der står i ethvert konservativt hjem.

Hvordan fejrer du jul?
Vi holder en traditionel, dansk jul. Det vil sige, at vi får andesteg, brunkartofler, flæskesteg og risalamande. Jeg kommer ud af en bondeslægt, hvor det meste af familien har været bønder. Vi har boet på den gamle slægtsgård fra 1783, og nu har min niece overtaget gården som ottende generation og er flyttet ind med den niende generation. Derfor mødes vi alle på gården efter gudstjenesten i Hjallese Kirke til småkager og et glas portvin, inden vi går hver til sit og holder jul.

Forrige artikel EU-parlamentarikere stemmer ja til adgang til dagpenge fra dag ét for vandrende arbejdskraft EU-parlamentarikere stemmer ja til adgang til dagpenge fra dag ét for vandrende arbejdskraft Næste artikel Tre nye stærke debattører til Altinget Tre nye stærke debattører til Altinget