Julekalender: Jeppe Kofod vil bekæmpe hvidvask og drømmer om en hvid jul

23. DECEMBER: Bag dagens låge finder vi europaparlamentariker Jeppe Kofod (S), som fortæller om, hvilken politiker han mener gør en positiv forskel for Danmark i Europa. Og så anbefaler han en helt bestemt bog, som du vil være glad for at have læst. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Alberte Olivia Thal-Jantzen

Hvilken politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for? 
Det er helt klart Bendt Bendtsen. Bendt er en dygtig, pragmatisk og effektiv politisk håndværker.

Vi har samarbejdet om mange sager i Europa-Parlamentet. Alt mellem himmel og jord, lige fra grøn omstilling til realkredit og færgedrift. Hver gang har vi kunnet skære igennem partipolitisk fnidder og gå til kernen af sagen: Hvad er problemet? Hvad er løsningen? Og hvordan sikrer vi, at det fungerer ude i virkeligheden? Og gang på gang har Bendt, ene mand, overtalt EPP-gruppen til, at det så også er den linje, der skal følges. Det fortjener respekt – for det gør en reel og positiv forskel for Danmark i Europa.

Hvad er det bedste ved at arbejde med EU-politik – og hvad er det værste? 
Det bedste er, at vi kan nå reelle resultater på de grænseoverskridende udfordringer, som intet land kan løse alene. Det drejer sig blandt andet om klimaforandringer og international skattefusk. 

Det værste er, at Europa-Parlamentet har to hjemsteder. Det er en skandale, at EU-landenes stats- og regeringschefer ikke kan blive enige om at droppe rejsecirkusset, der betyder, at Europa-Parlamentet skal rejse frem og tilbage mellem Bruxelles og Strasbourg. Og at vi i Europa-Parlamentet – et direkte demokratisk valgt parlament – ikke selv har lov til lave det om.

Fakta
Jeppe Kofod er født 14. marts 1974 i København.
Han sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og er partiets spidskandidat til valget i 2019. 
Uddannet MPA fra Harvard University. 

Europæisk jul 
I det nye år skal danskerne til stemmeurnerne for at vælge nye medlemmer af Europa-Parlamentet. 
I den anledning sætter Altinget i årets julekalender fokus på europæisk politik gennem 24 afsnit med landets europapolitikere og en enkelt embedsmand fra EU-Kommissionen. 

Nævn et sted, hvor EU har gjort en konkret forskel for danskerne inden for de seneste par år? 
Vi har nået rigtigt meget i kampen mod international skattefusk. Vi har afskaffet bankhemmeligheden for EU-borgere i Schweiz, Liechtenstein og Monaco. Vi har stoppet, den såkaldte Luxembourg-finte, hvor store multinationale selskaber kunne nøjes med at betale under 1 % i skat, og vi har fået indført en fælles EU-sortliste over skattely. Der er stadig rigtigt meget at gøre, og det glæder jeg mig til at arbejde videre med.

Hvilke temaer synes du skal på dagsordenen i EP-valgkampen? 
International skattefusk, hvidvask og udbytteskandalen er alle problemer, som koster den almindelige dansker dyrt. Skattefusk koster årligt, hvad der svarer til 15.000 kroner for hver EU-borger. Tænk dig, et velfærdsløft vi kunne sikre for de penge.

Som Socialdemokratiets spidskandidat vil jeg derudover klart sætte fokus på kampen mod social dumping, unfair konkurrence og løntrykkeri. Vi skal stå vagt om den danske model og sikre, at danske arbejdere kan nyde godt af globaliseringens fordele og samtidig bliver beskyttet mod globaliseringens negative konsekvenser. Det kan og skal vi sikre gennem EU-samarbejdet.

Hvem er din europæiske yndlingsforfatter? 
Jeg har en stor svaghed for Milan Kunderas bøger. Hans sprog og hans måde at fortælle en historie på. Og så er Kunderas egen historie et interessant spejl af nyere europæisk historie. Den handler om kommunismens magt over halvdelen af Europa og om en søgen mod et frit liv og et frit samfund, der bringer ham til Vesteuropa. Jeg kan anbefale dig at læse Tilværelsens ulidelige lethed. Den vil du blive glad for at have læst.

Hvordan fejrer du jul? 
Helt traditionelt og gammeldags – det må ikke være anderledes. Så der skal være and, flæskesteg og gammeldags dansk julemad til både aften og julefrokost. Og så skal der selvfølgelig være et flot juletræ, som vi kan danse rundt om og synge sange. Hvis vi så kunne få lidt sne natten mellem den 23. og den 24., så klager jeg bestemt heller ikke.

Hvad kan europæerne lære af danskerne, og hvad kan vi lære af andre europæere? 
Vi kan lære Europa noget om hygge, pragmatik og lighed. Det hele går sgu bare lidt lettere, når man tager det lidt mere uformelt. Det gælder i særdeleshed i politik.

Vi kan måske lære noget om kultur i bred forstand. Fra fodbold til klassisk musik oplever jeg en helt anden passion og indlevelse hos vores europæiske venner, end vi lægger for dagen her i Danmark. Der tror jeg, vi kunne få nogle større oplevelser, hvis vi lærte lidt sydlandsk indlevelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024