Julekalender: "Virkeligheden overgår altid fantasien"

24. DECEMBER: Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre Morten Løkkegaard læser sjældent skønlitteratur, men mange biografier. Og så kan han ikke blive sur på nordmænd. Læs hvorfor i denne sidste låge af årets julekalender.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Freja Søgaard

Hvilken politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for? 
Jeg bliver nødt til at bringe to navne i spil. Den ene er Christel Schaldemose (S), som jeg kender som en særdeles flittig og pålidelig politiker. Som man sagtens kan diskutere ting med i fortrolighed, og som man kan stole på. Hun er en, som tager EU-arbejdet med den alvor og seriøsitet, som det fortjener.

Den anden er Rasmus Nordqvist (ALT), som er en yderst kompetent fyr på EU-stof. Faktisk synes jeg, han er en af de allerbedst forberedte. Han forfalder aldrig til almindelige populære standpunkter og populisme, hvilket der ellers er rigtig mange, der gør i EU-spørgsmål. Og så er han også yderst behagelig og insisterer på en ordentlig tone i debatter, hvilket heller ikke er normalt i EU-debatter.

Hvilken kommissærpost skal Danmark gå efter i den nye kommission? 
Det er nok for tidligt at sige. Vi har haft rigtig stor succes med at have den her konkurrencekommissær. Selvfølgelig vil det da være super at gå efter formandsposten; det håber alle vel på under et eller andet forhold. Hvis ikke vi kan få den, så vil jeg sige, at sådan noget som konkurrencekommissær ville være en god en at fastholde. Vi har også med succes haft landbrugskommissærposten tidligere, og selvfølgelig ville budget- eller indremarkedkommissærposterne også være gode.

Hvem er det mest imødekommende folkefærd i Europa? 
Jeg er rigtig glad for italienerne. De har en umiddelbarhed og en gæstfrihed, som betyder, man altid kan regne med at være velkommen, når man rejser i landet.

Fakta
Morten Løkkegaard er født 20. december 1964 i Helsingør. 
Han er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og partiets spidskandidat til det kommende valg.
Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1988.

Europæisk jul 
I det nye år skal danskerne til stemmeurnerne for at vælge nye medlemmer af Europa-Parlamentet. 
I den anledning sætter Altinget i årets julekalender fokus på europæisk politik gennem 24 afsnit med landets europapolitikere og en enkelt embedsmand fra EU-Kommissionen. 

Jeg er rent mentalitetsmæssigt glad for briterne. Man føler, man er lidt i familie med dem og kan genkende deres humor og måde at være på, også selvom de i øjeblikket er ude på en frygtelig glidetur, som de har bragt sig selv på. Men det sker jo også i de bedste familier.

Og så er jeg rigtig glad for nordmændene, men de er så heller ikke helt en del af EU-familien. Det er lidt det samme med briterne. Men jeg kan godt lide det nordiske, og de er de mest nordiske af alle. Man kan ikke blive sur på en nordmand, vel? Deres sprog, den måde, de taler på, deres uhøjtidelighed og afslappede holdning til tilværelsen. De har ikke den der surhed, man indimellem kan fornemme på danskerne. Så de må rigtig gerne være med i EU også, men det har de så desværre valgt at holde sig ude af.

Hvem er din europæiske yndlingsforfatter? 
Jeg læser meget lidt skønlitteratur, fordi jeg bruger meget tid på faglitteratur, mest biografier og bøger om politik. Jeg har stort set et helt bibliotek om Trump allerede, der er skrevet en masse fremragende bøger, men jeg må fremhæve Bob Woodwards Fear. Den er jeg i gang med lige nu, og den er helt klart af højeste kvalitet.

Hvad er det, du godt kan lide ved at læse biografier? 
Jeg er jo høj på virkeligheden. Jeg behøver ikke fantasere mig til ret meget; virkeligheden overgår altid fantasien. Og når man lever i et miljø, hvor der sker så meget som i politik og i øvrigt også journalistik, så trumfer virkeligheden altså fantasien.

Så i det omfang, nogen beskæftiger sig med at beskrive den virkelighed og at komme tæt på den, og hvad der rent faktisk foregår bag de lukkede døre, er der rigeligt med underholdning og noget at blive klogere på. De bedste biografier formår virkelig at komme ind under huden på de mennesker, som træffer de store beslutninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

MEP (V), næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024