Julekalender: "Dansk Folkeparti skal holde deres nationalistiske fingre fra min mad"

22. DECEMBER: Medlem af Europa-Parlamentet for SF Margrete Auken mener, at Dansk Folkeparti skal stoppe med at tage på patent på både kristendommen og stegt flæsk. Og så synes hun, at et af de store parforholdsprøver, udover Ikea-skabe, er at køre juletraditioner sammen.  

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Freja Søgaard

Hvilken politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for? 
Det må være en tysk kristendemokrat, der hedder Peter Liese. Det er en læge, som er ordfører for hele EPP-gruppen. Han er dygtig og fuldstændig redelig at samarbejde med.

Blandt de danske må det være Bendt Bendtsen. For det første er han et ordentligt menneske, det sætter jeg meget pris på, man kan regne med ham. Og så er kører han en forholdvis grøn og social dagsorden. Han prøver ikke at være ond mod de fattige og er heller ikke ligeglad med klimaet.

Hvad er det bedste ved at arbejde med EU-politik?
At man har noget at skulle have sagt. Man har indflydelse, det er jeg helt vild med. Det er klart, at hvis jeg havde siddet alene, ville jeg ingen indflydelse have haft, det er der jo ingen, der har.

Hvad er forskellen på den indflydelse du har som EU-politiker, og hvis du sad på Christiansborg?
Den er markant. På Christiansborg har man meget mere presseopmærksomhed, så hvis det er det, man går efter, er EU ikke det ideelle sted at sidde.

Fakta
Margrete Auken er født den 6. januar 1945 i Aarhus 
Hun er medlem af Europa-Parlamentet for Socialistisk Folkeparti og partiets spidskandidat til forårets valg. 

Europæisk jul 
I det nye år skal danskerne til stemmeurnerne for at vælge nye medlemmer af Europa-Parlamentet. 
I den anledning sætter Altinget i årets julekalender fokus på europæisk politik gennem 24 afsnit med landets europapolitikere og en enkelt embedsmand fra EU-Kommissionen.

Men det er marginalt, hvilken indflydelse man har på Christiansborg på mine hjertebørn miljø, natur og klima. Og så laver jeg også en masse i forhold til Palæstina, og der er det godt, jeg ikke sidder på Christiansborg, så havde jeg da fået et anfald. Og sundhed. Tænk på den danske stat mod medicinalindustrien, hvordan er det lige, det går? Når man sidder dernede, har man trods alt muskler nok til at komme op imod medicinalindustrien. I Danmark er der ikke nogen, der tør røre Lundbeck og Novo Nordisk.

I hvilket europæisk land får man den bedste mad? 
Frankrig og Belgien laver fantastisk mad, det er der ingen tvivl om. Italien har vidunderlig mad også. Danskerne har også meget god mad, hvis man som jeg også elsker stegt flæsk og persillesovs, og det kan du altså ikke få andre steder end i Danmark. Dansk Folkeparti skal holde deres nationalistiske fingre fra min mad. Men det er ikke så slemt, som når de tror, de har patent på kristendommen. Der skulle de altså tage at læse den hellige skrift bind to, så kunne det være at de så, at den ser altså ikke sådan ud, som de påstår. Der er det altså ikke de stærke mod de svage. Og der er noget overordnet, der hedder barmhjertighed. Den sidste tale min bror (Svend Auken, red.) holdt offentligt, var da han stod og talte for de irakiske flygtninge i Brorsonskirken. Hvor han sagde:”Det her er ikke om love og paragraffer, det her er om barmhjertighed”. Den tale ville jo være fuldstændig hjemløs fra Socialdemokratiet og over mod højre i dag. Så de skal ikke komme her og tage mit stegt flæsk, mit flag eller min jul.

Hvordan fejrer du jul? 
I gamle dage, da jeg havde børnene hjemme, havde vi en fuldstændig fast og meget fantastisk juleaften. Vi havde den tradition, som jeg havde taget med mig fra min barndom, at man først pyntede huset op juleaftenens nat. Så når man vågnede op om morgenen, var det jo et eventyr. Nu fejrer vi hos vores børn lidt på skift. En af de store prøver på et parforhold er ikke kun at samle et Ikea-skab, det er også, når man skal køre to juletraditioner sammen. Det kan give konflikter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024