Kamplystne sygeplejersker mødtes i Århus, mens fagbevægelsens top var på 'damage control'

I disse dage samler Dansk Sygeplejeråd sine tillidsrepræsentanter og kredsbestyrelser til den første kongres siden sidste sommers strejke for højere løn. Altinget tog temperaturen på kampgejsten knap et år efter de stormombruste overenskomstforhandlinger.    

Omkring 150 sygeplejersker er samlet i Århus til kongres i de kommende dage med kampen for en højere grundløn i centrum.  
Omkring 150 sygeplejersker er samlet i Århus til kongres i de kommende dage med kampen for en højere grundløn i centrum.  Foto: Søren Svensen
Rikke Brøndum

AARHUS: ”I ved jo nok, at der er et meget nemt svar på at undgå strejker. Giv os mere i løn!”

Budskabet i åbningstalen fra formand Grete Christensen til de 150 delegerede sygeplejersker var tirsdag formiddag ikke til at tage fejl af. Sundhedsvæsnet har behov for akut behandling, og den eneste medicin, der virker, er flere lønkroner fra Christiansborg til de store velfærdsområder.

Hvis ikke det sker senest, når S-regeringens lønkomité afleverer sin rapport i efteråret, vil der falde brænde ned.

”Med de forventninger, der er til kommissionens arbejde, kan jeg ikke forestille mig andet, end at vi vil se handling fra de politikere, som mener, at vores grundløn er for lav, og at vi ikke har lige løn for lige arbejde," lød det fra formanden, der dog slog fast, at det ikke kan ske på én gang, men over de næste fem til 10 år. 

Sygeplejerskernes fagforening holder i disse dage sin første kongres siden den næsten to måneders lange strejke sidste sommer. 

Her stemte medlemmerne nej to gange i træk til den overenskomst, som deres formand havde forhandlet hjem.

Siden da har DSR mistet 2.673 medlemmer og i efteråret blev flere af de mest utilfredse sygeplejersker valgt ind i flere af DSR’s magtfulde kredsbestyrelser for at påvirke fagforeningens ledelse.

Som en chef, der skal overbevise en gruppe skeptiske medarbejdere, var Grete Christensen da også på en klar mission overfor sine medlemmer. Kampen for lønstigninger er kommet for at blive, fastslog hun, og DSR vil samtidig blive endnu bedre til at lytte til sit bagland.  

”Vi skal finde nye måder at kombinere de formelle veje til indflydelse med aktivisme og et levende medlemsdemokrati. Jeg ved også, at det var én af grundene til, at mange af jer, som er nye i kongressen, stillede op til kredsbestyrelserne. Tak for det! Det er så dejligt, at I vil bruge jeres kræfter i fællesskabet,” sagde hun.  

0:000:00