Kendskabet til folkekirken er mindre end hos forgængeren. Men aktører ser frem til at få en minister, der kan sætte en dagsorden

Det er træls så kort tid efter valget allerede at få en ny kirkeminister, lyder det fra flere kirkelige aktører, som dog ser muligheder i, at en Venstre-profil som Morten Dahlin nu skal kæmpe for folkekirken.

Louise Schack Elholm havde én anbefaling til sin efterfølger Morten Dahlin, da der torsdag var ministeroverdragelse: Lad være med at afskaffe en helligdag.
Louise Schack Elholm havde én anbefaling til sin efterfølger Morten Dahlin, da der torsdag var ministeroverdragelse: Lad være med at afskaffe en helligdag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Knap et år efter at Louise Schack Elholm (V) blev kirkeminister, er hun nu udskiftet med partikollegaen Morten Dahlin.

At et ministerskifte skulle komme så kort tid inde i valgperioden, ærgrer Landsforeningen af Menighedsråd, som repræsenterer landets knap 1.700 menighedsråd.

"Det er ærgerligt, at folkekirken oplever endnu et ministerskifte på kort tid. En vis kontinuitet er godt, ikke mindst fordi det tager noget tid at blive fortrolig med de særlige forhold, der gør sig gældende i folkekirken," siger formanden for den magtfulde kirkeorganisation, Anton Pihl, og fortsætter:

"Jeg har været menighedsrådsmedlem i 15 år, og i min tid har vi haft 10 kirkeministre. Men jeg er fortrøstningsfuld i forhold til det billede, jeg ellers har af Morten Dahlin som politiker."

Ifølge Anton Pihl kan det vise sig som en fordel for kirkeområdet at få en minister, der er centralt placeret i Venstre, hvor han tidligere var politisk ordfører.

Det er Pernille Vigsø Bagge, som er formand i Præsteforeningen, enig i.

"Det er vigtigt at have en kirkeminister, som brænder for folkekirken og ved noget om folkekirken. Og i øvrigt også er i stand til at sætte en politisk dagsorden. Jeg har stærke forventninger til, at Morten Dahlin lige præcis kan det med at sætte en politisk dagsorden for folkekirken. Det ser jeg meget frem til," siger hun.

Pernille Vigsø Bagge ser ligeledes frem til at få en ny minister, fordi forgængeren ikke altid var nem at få kontakt med.

"Det er ærgerligt for Louise Schack Elholm, som jeg har kendt som en god kollega, da jeg selv sad i Folketinget med hende. Men jeg må også sige, at jeg glæder mig til, at der kommer en ny kirkeminister, for det har været svært for Præsteforeningen at få Louise Schack Elholm i tale," siger præsteformanden.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00